Sâmbătă,
02.12.2023
Cer Senin
Acum
16°C

Sibiul are o clădire modulară, unică în România

Sibiul are o clădire modulară, unică în România

Unul dintre proiectele Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, care ia naștere în urma parteneriatului cu Institutul Hasso Plattner din Potsdam, Germania, este o Școală de Design Thinking și un Makerspace. Locația celor două concepte a fost deja ridicată în parcarea Facultății de Inginerie, o clădire modulară, din containere, unică în România și chiar în Europa de Est, după cum spun proiectanții și constructorii.

O clădire impresionantă, de tipul unei construcții modulare, din containere, a fost ridicată în curtea interioară a Facultății de Inginerie. Cu o investiție iniţială de aproximativ 200 de mii de euro, clădirea va oferi studenților un spațiu unic, cu dotări de ultimă generație, în care aceștia vor putea dezvolta proiecte inovative şi îşi vor putea transforma ideile în produse, ne spune prof. univ. dr. Claudiu Kifor, prorectorul cu activitatea de Cercetare ştiinţifică. „Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a semnat un acord de parteneriat cu Institutul Hasso Plattner și, în cadrul acestui acord de parteneriat, s-au elaborat 14 programe, care au generat mai multe proiecte. Unul dintre proiecte este tocmai această clădire modulară în care va lua ființă Școala de Design Thinking, adică Centrul de creație tehnică, cercetare, inovație și inventică așa cum este trecută în statut. Proiectul este inspirat după alte școli de acest tip care au fost create atât la Institutul Hasso Plattner, cât și în alte universităţi şi institute de cercetare din SUA, Australia sau Africa de Sud.

Cladire modulara inginerieO clădire cu două secțiuni Makerspace și Școala de Design Thinking

Claudiu Kifor povestește că, în momentul în care s-a început colaborarea cu cei de la Hasso Plattner, directorul Şcolii de Design Thinking de la Institutul Hasso Plattner, Prof. Ulrich Weinberg, a venit la Sibiu și a ținut o serie de prezentări cu cadre didactice, cu conducerea universităţii şi cu studenții, a explicat conceptul și ce presupune, după care, la Sibiu au fost organizate prezentări şi workshop – uri, pentru a familiariza cadrele didactice şi studenţii cu acest concept. „În ceea ce priveşte clădirea, aceasta o să aibă două secțiuni. La parter o să fie un Makerspace, iar la etaj va fi efectiv Școala de Design Thinking. Ce se întâmplă la Makerspace? Acest spațiu de lucru va fi destinat studenților, tuturor studenților, de la orice facultate din universitate. Noi vrem să-i încurajăm să se implice în activitatea de inovare, vrem să le stimulăm creativitatea, iar dacă studenții au o idee, noi vrem să-i ajutăm să și-o valorifice. Cu alte cuvinte, acolo o să fie imprimante 3 D, mașini de prototipare rapidă și multe alte echipamente, materiale, dar vor fi şi laboranți care să-i ajute, să-i îndrume, iar studenții, pornind de la o idee își pot crea un produs fizic. La etaj va fi școala de Design Thinking, pentru că există o conexiune foarte strânsă între cele două tipur de activităţi”, mai spune prorectorul. Nu vor fi mulți studenți care vor lucra simultan în acest spaţiu, se va lucra cu grupe mici cu atât mai mult cu cât se va lucra cu echipamente la care tinerii vor avea nevoie de training.

Cladire Modulara inginerie 2O clădire unică în România

Clădirea, realizată din containere, a fost o adevărată provocare pentru toți cei implicați în proiect. A fost gândită ca o clădire deschisă, luminoasă, în care spațiul să fie cât mai bine valorificat. „Împreună cu proiectantul a fost găsită această idee deosebit de interesantă, de construcție în consolă, astfel, am câștigat un spațiu suplimentar. Deși pare simplă, este unică în țara noastră, iar constructorii și proiectantul spun că o astfel de clădire nu s-a mai făcut în țara noastră, iar cosntructorii și proiectantul spun că o astfel de clădire nu s-a mai făcut nici în zona aceasta de Europa de Est”, spune Claudiu Kifor. În momentul de față clădirea este aproape gata și urmează amenajările și mobilierul, care va fi ales cu grijă, pentru ca studenții să se simtă bine și să aibă parte de un mediu care să stimuleze creativitatea şi munca în echipă. Lista de echipamente este una lungă și a fost foarte bine gândită printr-o consultare la nivelul întregii Universităţi. Urmează să fie demarate achizițiile, iar finalul proiectului este prevăzut undeva în vară.

Foto simulare

Simulare cladire modulara inginerie 3

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Urban12

Acum 3 ani

Alt loc nu au gasit decat pe singurul spatiu verde de acolo?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Suburban 007

Acum 3 ani

Apar oamenii fără realizări și ocupație, la carcotit ... Looking for a job!
Raspunde

Misu

Acum 3 ani

Felicitari pentru initiativa. Totusi @Urban12 are dreptate: doar peste singura zona verde s-a putut ridica cladirea? E drept, stam prost cu locurile de parcare, dar cu zonele verzi stam si mai rau.
Raspunde

dan

Acum 3 ani

200.000 Euro???????
Raspunde

M.B.

Acum 3 ani

Vai de capul nostru daca atita pot amaritii astia. Sa numesti asta inovatie e chiar absurd. Pesemne de aici s-au inspirat. https://www.alibaba.com/product-detail/2-floor-prefab-shipping-container-house_62002935738.html
Raspunde

un arhitect

Acum 3 ani

Containere'' organizare de santier'' din sticla!Mare creatie prezentata cu surle si trimbita!
Raspunde

Carcotasul

Acum 3 ani

Iarna mori de cald, vara ingheti de frig.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus