Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

„Blur”, expoziție de fotografie polaroid la Brukenthal

„Blur”, expoziție de fotografie polaroid la Brukenthal

Vineri, 7 februarie, la Muzeul de Artă Contemporană, de pe strada Tribunei, Nr. 6, are loc vernisajul expoziției „Blur”, cu lucrările artistei vizuale clujene Irina Măgurean. Evenimentul începe la ora 16.00 și include fotografii care explorează estetica imaginii difuze. Irina este una dintre puținele artiste din România ce practică fotografia instantanee.

„Blur”, expoziția de la Muzeul Național Brukenthal, propune o incursiune în universul vizual poetic al artistei, printr-o selecție de lucrări care au ca punct de plecare dezbaterea despre im-agine și condițiile ei de emergență. „Blur” se referă la o anumită calitate estetică a imaginii difuze, unde zonele și planurile explicite sunt atenuate cu scopul de a evidenția detalii esen-țiale ori de a oculta asperitățile reprezentării. „Cunoscută și apreciată mai ales pentru seriile ei de polaroide abstracte, Irina Dumitrașcu Măgurean este una dintre puținele artiste din România ce practică fotografia instantanee și tehnicile experimentale realizate fără aparatul clasic de fotografiat”, detaliază Maria Rus Bojan, curatorul expoziției. Lucrările artistei sunt acţiuni care expun gesturi, sentimente si intenţii. În multe dintre lucrările prezentate în această expoziție este vorba de o dublă expunere: printr-o permanentă refoto-grafiere a procesului de facere al lucrării, imaginea își pierde identitatea devenind o situație, o stare sau chiar poezie în stare pură. Tratarea și dispunerea egală a lucrărilor în cadrul expozitiei creează impresia de continuum spațial, subliniind o dată în plus conceptul general al expoziției. Totul participă la simfonia generală, nu există fond, nici fundal, nu există nicio „diferenţă ontologică" între elementele fotografiate. Detaliile devin centre de interes, puncte de fugă sau chei de descifrare a imaginii. Sentimentele trec prin imaginile Irinei Dumitrașcu Măgurean provocând un blur de semnificaţie. „Abstractizez imaginile atât prin intermediul mijloacelor tehnice, cât și prin concept, astfel încât punctul de pornire al fotografiei să nu mai poată fi recunoscut, iar imaginea astfel decu-pată din contextul ei real să nu poată fi identificată. Îmi curăț imaginile de excesul in-formațiilor, de figurativ și detalii, până ajung într-o zonă semi-picturală”, explică Irina Du-mitrașcu Măgurean utilizarea tehnicii blurului ca procedeu de gradare poetică.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 07 februarie – 2 martie, între orele 9.00 și 17.00. Irina Dumitrașcu Măgurean s-a născut, trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. A studiat la Uni-versitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, unde a obținut titlul de Doctor în arte vizuale (2013). A participat la stagii de cercetare la MOME în Budapesta și la Academia de Artă și Arhitectură din Praga. În prezent este lector al Departamentului de fotografie, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonează activitatea spațiului expozițional artist-run Camera, din cadrul Centrului de Interes, Cluj-Napoca. În arta sa, Irina Dumitrașcu Măgurean este concentrată pe explorarea mediului fotografic, explorând granițele fotografiei ca practică experimentală. Expozitii personale – selecție: Blur, Muzeul Național Brukenthal (Sibiu, 2020), Image Library, New Now art space (Frankfurt, 2018). Expoziții de grup – selecție: Gute Bekannte, Patrick Heide Contemporary (Londra, 2018), Jeune Creation Europeenne, The Belfry (Montrouge, 2017), Almost Object, Vajda Museum (Szentendre, 2016).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Codruţa Giumbuşluc

Acum 4 ani

Astea sunt lucruri hipstaresti... Fotografia nu e despre mediu, e despre ce exprimi, dar cand n-ai ce exprima, gasesti un mediu vechi si faci cu el o expozitie, de dragul expozitiei. Azi maine vor face expozitie de casete audio cu formatii din anii 90 si vor veni oameni sa mixeze la tambal... mesaj zero.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus