Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
31°C

ACTUALIZARE Magistrații sibieni suspendă, deocamdată, protestele pentru pensiile speciale. Dar nu participă la pregătirea alegerilor

ACTUALIZARE Magistrații sibieni suspendă, deocamdată, protestele pentru pensiile speciale. Dar nu participă la pregătirea alegerilor

Magistrații din cadrul Judecătoriei Sibiu au decis să întrerupă formele de protest adoptate din cursul lunii ianuarie.

Actualizare 18:00 Și judecătorii Tribunalului Sibiu s-au reunit, joi, în adunare generală. Cu majoritatate de voturi au decis ca de luni, 10 februarie, să suspende formele de protest adoptate din 21 ianuarie. ”Începând cu data de 10.02.2020 se va relua activitatea de judecată şi activitatea privind procedura de regularizare, până la data de 18.03.2020, respectiv până la soluționarea conflictului constituțional de către Curtea Constituțională a României”, se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului de către Tribunalul Sibiu. Cu toate acestea, magistrații au decis să refuze să sprijine demersurile de pregătire a alegerilor locale, programate în iunie. ”Menţinerea formei de protest privind refuzul de participare la constituirea birourilor electorale locale, până la încetarea stării care a generat forma de protest” este cea de-a doua decizie adoptată, joi, de judecătorii Tribunalului Sibiu.

Știre inițială

Protestele judecătorilor sibieni au fost generate de intenția – transformată mai apoi în lege adoptată de Parlament – de a elimina pensiile speciale pentru o serie de categorii profesionale, printre care și magistrații. Cum legea a fost atacată la Curtea Constituțională de către reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, magistrații din cadrul Judecătoriei Sibiu au decis să aștepte, prin urmare, decizia CCR. ”Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sibiu a hotărât suspendarea, începând cu data de 10 februarie 2020, a formelor de protest adoptate la data de 22 ianuarie 2020 până la data a care Curtea Constituțională a României va soluționa sesizările formulate în vederea realizării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă, precum și reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale, adoptată prin vot final în ședința Camerei Deputaților din data de 28 ianuarie 2020”, se arată într-un comunicat al Judecătoriei Sibiu, remis redacției Turnul Sfatului.

Până luni, 10 februarie, magistrații din cadrul Judecătoriei vor amâna, în continuare, judecarea cauzelor care nu sunt considerate urgente.

Tribunalul, tot în protest, grefierii mai văd

În cazul magistraților din cadrul Tribunalului Sibiu, aceștia își continuă formele de protest ”în sensul amânării judecării cauzelor cu excepția cauzelor care se soluționează în regim de urgență în funcție de specificul fiecărei secții, suspendarea activității privind procedura prealabilă şi refuzul de participare la constituirea birourilor electorale locale, până la încetarea stării care a generat forma de protest”, după cum au anunțat la finele lunii ianuarie.

În cazul grefierilor și a personalului auxiliar din cadrul Tribunalului, aceștia și-au reluat programul de lucru din ziua de 30 ianuarie, însă doar în intervalul orar 08:30 – 10:00. În cursul zilei de vineri, 7 februarie, liderii de sindicat ai personalului auxiliar din instanțe au programată o nouă reuniune ”pentru a hotărî sporirea formelor de protest ce vor fi adoptate în raport de soluţia pe care o va pronunţa Curtea Constituţională pe excepţia de neconstituționalitate şi dacă nu se va concretiza constituirea grupului de lucru interministerial în vederea rezolvării inechităţilor salariale”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Marcu

Acum 4 ani

Lucrati ma, ca aveti salarii mari! Nu mai tot cereti ca milogii si pensii uriase
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus