Miercuri,
10.08.2022
Innorat
Acum
21°C

Alegerile pentru rectorat, nasc dispute și în alte părți. Cazul UMF

Alegerile pentru rectorat, nasc dispute și în alte părți. Cazul UMF

Alegerile din mediul academic stârnesc controverse în numeroase zone, pornind de la numele care își doresc să continue la conducerea universităților din România. Este și cazul alegerilor pentru noul rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”.

După ce prof. dr. Cătălina Poiană (șefă a Colegiului Medicilor din România) și-a anunțat retragerea candidaturii, în cursa pentru alegerea noului rector al – probabil – celei mai cunoscute universități de medicină și farmacie din România, respectiv ”Carol Davila” din București, au mai rămas prof. dr. Viorel Jinga şi prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Lupta este caracterizată drept una între generația veche, reprezentată de prof. dr. Viorel Jinga, și cea nouă, reprezentată de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Aflat în prezent în postura de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, prof. dr. Viorel Jinga a devenit subiectul unor analize referitoare la activitatea sa atât profesională, cât și academică. Analize care au scos la vedere inadvertențe între datele publicate de prorectorul UMF în CV-ul său și datele reale referitoare la ascensiunea sa profesională. Astfel, potrivit informațiilor publicate în presa centrală, după ce a terminat stagiatura în toamna anului 1990, prof. dr. Viorel Jinga ar fi avansat în cariera de medic fără a avea vechimea necesară între diferite etape. ”Conform propriului CV, în perioada 1994-1998 dr. Jinga obține titlul de medic primar, urmare a promovării examenului susținut în sesiunea iunie 1998. Pentru a putea promova examenul, dr. Jinga ar fi trebuit să aibă o vechime în specialitate de minim cinci ani, certificată prin ocuparea unui post. Însă conform adeverințelor eliberate, contractul său de muncă pe perioadă nedeterminată începe din 2005”, dezvăluie jurnaliștii de la Gândul.

Contractul de muncă la care fac referire jurnaliștii din presa centrală, cel de medic urolog, a fost încheiat cu Spitalul clinic „Dr. Th. Burghele”, din Capitală. ”Nu se explică cum ar fi putut să aibă vechime, să-și desfășoare activitatea în Spitalul mai sus menționat și de asemenea să figureze și pe postul pe care l-a ocupat”, mai arată cei de la Gândul.

Lanțul slăbiciunilor în această poveste continuă cu faptul că, mai apoi, cariera universitară a doctorului Jinga a fost construită ca urmare a statutului de medic primar, susțin jurnaliștii din presa centrală. ”Ulterior, promovările dr. Viorel Jinga, întâi ca și conferențiar, și apoi ca profesor universitar au fost posibile întrucât deținea titlul de medic primar. Dacă titlul de medic primar nu a fost corect acordat, toate titlurile actuale nu ar trebui menținute și dr. Jinga ar reveni la funcția de asistent universitar”, mai precizează sursa citată.

Referitor la rezultatele sale din postura de prorector responsabil de problemele studenților, presa centrală arată că dr. Viorel Jinga își evidențiază singur nerealizările. ”Organizațiile studențești reprezentative au un sprijin moderat în diseminarea opiniilor/luărilor de poziție”, este una dintre remarcile făcute de prof. dr. Viorel Jinga, în planul managerial cu care candidează, pe tema neajunsurilor studenților din cadrul UMF, cărora le-a fost prorector din 2016.

Citește și Ce se întâmplă la Universitatea de Medicină: Ilegalități, abuzuri și o luptă crâncenă umefistană pentru rectorat

Sursa foto principală: umfcd.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus