”Am preluat un județ în care nici drumurile, nici imobilele nu aveau o reglementare juridică care să corespundă stării de fapt”, este afirmația președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, care a stârnit nemulțumirea unui funcționar din cadrul instituției județene.
În prezentarea bugetului Consiliului Județean Sibiu pe anul 2020, Daniela Cîmpean a făcut referire și la acțiunile de întabulare a proprietăților județene, demersuri necesare înainte de a depune cereri de finanțare nerambursabilă europeană pentru intervenții asupra respectivelor proprietăți. ”De când am venit am început cu reglementarea juridică a proprietății județului, pentru că am preluat un județ în care nici drumurile, nici imobilele nu aveau o reglementare juridică care să corespundă stării de fapt. Și, de fiecare dată când aplicam pentru un proiect pe fonduri europene, trebuia să ne dăm peste cap și să ne chinuim să găsim soluții să întabulăm sau să reglementăm situația unui imobil sau altul. La acest moment, suntem bine, am întabulat mare parte drumuri și am reglementat situații juridice și pentru alte imobile din proprietatea noastră”, a afirmat președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.
Declarațiile acesteia sunt contrazise de un funcționar care lucrează de mulți ani în cadrul instituției județene. Potrivit funcționarului care nu a dorit să își facă public numele pentru a nu intra în conflict cu cei din conducere, întabularea imobilelor din patrimoniul județului este o acțiune care a început de aproximativ 15 ani. Mai precis, din mandat de vicepreședinte al domnului Dicu (vicepreședinte al CJ Sibiu în perioada 2005 – 2009 – n.r.). Toate imobilele, tot ceea ce înseamnă patrimoniu imobiliar - construcții, exclusiv drumuri, s-a întabulat în perioada mandatului de vicepreședinte a domnului Dicu. Era perioada de dinainte de atragerea de fonduri europene, iar asta era o condiție de eligibilitate pentru accesarea acelor fonduri, ca imobilele să fie întabulate pe domeniul public”, arată, pentru Turnul Sfatului, funcționarul respectiv.
Acesta admite că, ulterior, au mai fost efectuate și alte intervenții asupra imobilelor – construcții și că, de fapt, și o parte din drumurile județene au fost întabulate: cel mai bun exemplu este cel al drumurilor județene care au fost reabilitate din fonduri europene (cum ar fi Sibiu – Agnita, Hoghilag – Dumbrăveni - Curciu etc). ”Ce înseamnă operațiunea de întabulare? Operațiunea topo-cadastrală prin care se atestă dreptul de proprietate la domeniul public al județului sau proprietatea publică a județului. E adevărat, alte operațiuni s-au făcut și ulterior: notări de componențe, alipiri, dezlipiri, rectificări, dar acestea sunt chestiuni adiacente. Dar operațiunile esențiale, atestarea dreptului de proprietate prin încheiere de întabulare și extras de carte funciară s-a realizat în acea perioadă. Drumurile nu s-au întabulat în perioada respectivă din cauza personalului redus și a alocărilor reduse de fonduri. La început, exista o singură persoană care se ocupa de patrimoniu, acum sunt trei angajați”.
Funcționarul și-a motivat reacția pe care dorește să o facă publică pornind de la atitudinea unora dintre aleși, care consideră că de la ei ”începe și se termină totul”. ”Mă deranjează că se iese cu afirmații care să fie, numai așa, un fel de praf în ochii cetățeanului. Ca și când pe vremea lui Bottesch nu s-a făcut nimic, pe vremea lui Cindrea nu s-a făcut nimic și acum totul s-a realizat în mandatul doamnei Cîmpean. Nimic mai fals. Dacă ieși cu o informație în presă, ieși cu una verificată, nu cu minciuni”, a mai adăugat funcționarul cu care a discutat Turnul Sfatului.
Afirmațiile funcționarului din cadrul Consiliului Județean au fost confirmate și de alte persoane care lucrează sau au lucrat în cadrul instituției județene. ”De multe ori există această impresie în rândul diferiților conducători că până la ei nu s-a făcut nimic. Și că, altfel spus, ei au pus «coada la prună»”, este una din reacții.
”S-a făcut, dar prost”
Ca urmare a publicării articolului, Turnul Sfatului a fost contactat și de alte persoane apropiate subiectului. ”Într-adevăr, activitatea de întabulare s-a început demult. Dar s-a făcut prost, era haos în evidențele de la Patrimoniu. În unele cazuri ba nu erau bune suprafețele, în altele nu era bun numărul topo, de exemplu. Deci, Daniela Cîmpean are dreptate, căci toate întabulările au trebuit din nou luate la mână, să zic așa”, a fost mesajul transmis redacției.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: CJ Sibiu , Consiliului Județean , Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , Daniela Cîmpean , incalcarea proprietatii , Pentru Sibiu , intabulare , Poliției Drumurilor Naționale
Vizualizari: 4997
Ultimele comentarii
Acum 22 ore
Unul
Acum 22 ore
Tulnicul de mucava
Acum 23 ore
Unul
Acum 23 ore
Canaris
Acum 23 ore
Olingpia Gafosdea