Vineri,
23.04.2021
Partial Noros
Acum
14°C

PRO România – filiala Sibiu: Piețele Sibiului nu sunt adaptate cerinţelor şi vremurilor

PRO România – filiala Sibiu: Piețele Sibiului nu sunt adaptate cerinţelor şi vremurilor

Organizația județeană a partidului PRO România atrage atenția, într-un comunicat de presă remis miercuri, că în scopul desfăşurării unui comerţ civilizat și asigurarea protecţiei populaţiei din punct de vedere a igienei susține necesitatea efectuării de investiții în proiecte de modernizare a piețelor agroalimentare din municipiul Sibiu care, sunt depăşite atât din punct de vedere al infrastructurii, cât şi al amenajărilor.

Pentru cetățenii din municipiul Sibiu, pieţele agroalimentare constituie un real obicei, ei preferând să-şi "facă piaţa", mai ales la final de săptămână, când dispun de timpul necesar pentru a-şi alege cu calm produsele după posibilitățile financiare pe care le dețin.

Cele două piețe (Cibin și Rahova) nu sunt adaptate cerinţelor şi vremurilor, condiţiile meteo înrăutățind foarte mult funcţionarea acestora și oamenii sunt nevoiţi să îndure frigul sau căldura insuportabilă, vara, mizeria și disconfortul pentru a-şi vinde marfa. Aici îşi aduc recolta producătorii din satele din zonă, și nu numai, fiind principalele puncte de desfacere şi uneori singura posibilitate reală de a face un ban cinstit pe urma produselor obţinute cu efort.

Nu este prezentă educația managerială în cazul producătorilor, lipsește respectul pentru spațiul în care comercializează, aceștia din urmă trebuind să se descurce cum pot și să-și scoată banii pe produse repede mai ales că centre care să preia toată cantitatea pe care cultivatorii o scot pe piață, absentează.

Dotarea piețelor agroalimentare cu opțiunea de a plăti cu cardul nu a contribuit la creșterea vânzărilor de produse ale producătorilor agricoli și, mai ales, nu a venit în sprijinul desfăşurării activităţilor specifice pieţelor agroalimentare, al nevoii acute de modernizare a infrastructurii comerciale care să aducă un nou stil de comerț: modern, dinamic și adaptat cerințelor actuale.

Nu este de mirare că, pe ici pe colo, piețele agroalimentare au fost înlocuite de micile ”supermarket-uri de cartier” (a se vedea, în special, B-dul Mihai Viteazu), unde sibienii deranjați de traficul infernal din municipiu care generează criză de timp, pot merge să cumpere, contra unor prețuri cu 30-50% mai mari, produsele agroalimentare de care au trebuință. De asemenea, faptul că piețele sibiene sunt ocupate, în cea mai mare parte, de intermediari (agenți economici autorizați) și nu de producătorii reali (particulari) face ca prețurile să salte sistematic, ori de câte ori aceștia pot specula ceva.

Cu toate că, printre sarcinile concesionarului S.C. PIEȚE SIBIU S.A. se regăsește și cea privitoare la ”prestarea serviciilor de calitate tuturor utilizatorilor, creându-le condițiile necesare petru desfășurarea unui comerț în conformitate cu prevederile legale”, la ”fața locului” se poate constata că îmbunătățirile aduse în structura și condițiile de muncă din piețele sibiene sunt neînsemnate și nu se ridică la nivelul minim în ceea ce priveşte standardele practicate şi calitatea serviciilor oferite, cât şi spaţiile de depozitare, sortare şi vânzare existente.

Așa cum reiese din Rapoartele administratorilor și cele ale Directorului general, S.C. PIEȚE SIBIU S.A.a încheiat, de fiecare dată, profitabil, însă conducerea societății nu a inițiat  realizarea vreunei lucrări de modernizare ori investiții majore din resurse proprii, pentru ca piețele agroalimentare să devină spații comerciale moderne și eficiente pentru toți locuitorii municipiului și să asigure confortul și condițiile necesare atât comercianților cât și cumpărătorilor.

Deși S.C. PIEȚE SIBIU S.A. își desfășoară activitatea principală în domeniul administrării piețelor, târgurilor și oboarelor din municipiul Sibiu și ar trebui să se canalizeze spre dezvoltarea, întreținerea și  funcționarea acestora, regăsim în portofoliul activităților societății lucrări de construcții și de întreținere și curățare auto.

Nu este de mirare că obiective precum realizarea unor lucrări de extindere și modernizare a piețelor, monitorizarea cerințelor clienților în scopul îmbunătățirii continue a calității serviciilor oferite acestora ori îmbunătățirea sistemului de management al calității și de mediu, retehnologizarea întregii activități desfășurate de S.C. PIEŢE SIBIU S.A. prin achiziții de utilaje performante și realizarea unei infrastructuri adecvate, sunt aspecte ce nu sunt luate în seamă, la adevărata conjunctură.

Menţinerea unui mediu curat şi igienic din toate punctele de vedere, promovarea stilului de viaţă bazat pe consumul de alimente româneşti tradiţionale, cât mai curate şi produse chiar în zona Sibiului, de către comunitatea noastră sunt aspecte pe care fiecare cetățean sibian le dorește să se concretizeze.

Nu putem fi de acord, nu ne place că auzim și vedem promisiuni, în general, referitor la dezvoltarea și comercializarea unor servicii de un înalt nivel caliatativ, la un raport optim calitate/preț destinat producătorilor și comercianţilor. Faptele lipsesc în întregime și drept consecință uneori suntem nevoiți să cumpărăm produse agroalimentare înghețate pe timpul iernii (legumele, zarzavaturile etc.) ori aflate în stare de degradare, pe timpul verii.

În virtutea competențelor și atribuțiilor ce le revin potrivit legii, acționariatul (municipiul și județul Sibiu) deține prerogativele privind elaborarea unor programe de dezvoltare a infrastructurii edilitar-urbane astfel încât să fie pusă în practică ideea modernizării și dotării cu toate facilitățile necesare a piețelor agroalimentare din municipiul Sibiu.

            Demersul PRO România-filiala Sibiu vine în sprijinul comunității și, implicit, al acționariatului societății, propunând spre examinare următoarele soluții:

  • inițierea de proiecte de modernizare a infrastructurii, menite să asigure un cadru modern, atât din punct de vedere comercial, cât și sub aspectul siguranței și sănătății publice, respectând totodată tradiția locului iar producătorii să fie încurajați să vândă în pieţe produsele cultivate în grădina proprie;
  • întocmirea de către directorul general al S.C. PIEȚE SIBIU S.A. a unui Program anual şi multianual de investiţii care să fie înaintat spre avizare și aprobare Consiliul de Administraţie respectiv Adunării generale a acționarilor şi Autoritatăților publice tutelare, odată cu proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli, program care să cuprindă obiective concrete legate de creșterea gradului de atractivitate a municipiului Sibiu pentru investitori prin furnizarea de servicii de calitate în piețele agroalimentare din municipiu şi diversificarea serviciilor prestate;
  • pentru protejarea producătorilor, comercianţilor şi a mărfurilor acestora, chiar şi a cumpărătorilor, faţă de manifestările climatice extreme se impune elaborarea unui cuprinzător program de investiţii prin atragerea de fonduri europene, program capabil să satisfacă atât cererea clienţilor actuali cât şi a celor potenţiali, prin proiectarea unei infrastructuri moderne;
  • managementul societății să fie orientat spre realizarea obiectivului strategic al acesteia respectiv, consolidarea poziției pe piața concurențială a prestatorilor de servicii de piață având la bază îmbunătățirea calităţii serviciilor și creșterea profitabilității societății;
  • accentul să se pună pe promovarea pieței producătorilor, pentru a mânca sănătos şi direct de la aceștia, întrucât practica actuală de interpunere a cel puțin doi intermediari (angrosist + detailist) între producător și consumator face ca beneficiile să ajungă într-o mică proporție la producători și diminuează motivația de investiții a acestora;
  • având în vedere tendinţa de concentrare a ofertei de produse agroalimentare la nivel Uniunii Europene, este important ca producătorii să-şi planifice oferta şi să se adapteze mai bine la cererea pieţei (cantitate, calitate, ritmicitate şi respectarea principiilor de trasabilitate etc), promovând ”agresiv” produsele românești, mărcile locale etc.
                        În concluzie, piețele agroalimentare trebuie să își găsească locul şi utilitatea pentru care au fost construite și să își dovedească viabilitatea anume, aceea de creare a posibilităţii de desfacere şi comercializare a produselor, în condiţii civilizate, fără intermediari, pentru producătorii agricoli de pe întreg teritoriul judeţului Sibiu şi nu numai.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Tãt bine

Acum 1 an

Ei, lasati, ca pe Mihai Viteazu tot Piete SA a autorizat vanzarea de legume direct din dubita. Teoretic temporar, practic permanent. Nu sunt supermarket uri, sunt speculanti cu angajati la negru.
Raspunde

Cititescu

Acum 1 an

De trei ani i s-a cerut directorului pietelor sibiene sa faca o rampa pentru carucioare in dreptul trecerii pentru pietoni la piata Rahova, dar cum dumnealui nu i-a trebuit, nu s-a facut ! Si ar fi fost foarte simplu, ieftin si usor de realizat...daca ar fi avut macar bun simt!
Raspunde

Don Balon

Acum 1 an

Tovarasu birt le considera mosia sa si le-a facut dupa cum e el,adica varza. Sa nu mai zic de targul de la Obor,zici ca te intorci acum 30 de ani.
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 1 an

Ideea asta minunată va venit în timp ce vă uitați pe geam cu gândul: „despre ce naiba să facem și noi un comunicat ...”. Și apropo „Să se facă [introduceți o temă descrisă general] ” nu reprezintă o soluție!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus