Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

Cu e surdu, orbu e taci, campa cent'anni 'mpaci

Cine e surd, orb și mut, va trăi sute de ani în pace.

Poate vor fi ultragiate câteva minți luminate, pentru că am început un comentariu legat de Universitatea ”Lucian Blaga” cu un proverb sicilian, adoptat de Cosa Nostra. Dar nu e cazul, zic eu. Și voi explica.

Sunt absolut convins că alegerile recent încheiate din cadrul ULBS au redat exact voința celor care au votat. Nu cred că votul a fost fraudat, nu cred nici că cele 30 de minute tăiate din dreptul de a alege dintr-o secție de votare au afectat rezultatul final. Nu cred nici că prin transportul unei urne cu voturi de către o echipă de muncitori s-a comis o fraudă care să conducă la schimbarea votului final. La fel, sunt convins că era nevoie de schimbarea regulamentului, astfel încât să existe un tur doi în care să intre primii doi candidați în funcție de numărul de voturi, din urma primei runde de alegeri.

Dar cumulate toate aceste evenimente arată diletantismul care zace în această micro-societate. Familie, să zicem.

În primul rând, mi se pare ridicol să pui șef peste Biroul Electoral un inginer specializat în sudură. E drept, e profesor universitar, cu doctorat, cursuri, activitate, premii, foarte apreciat. Dar nu despre asta e vorba. Ca să nu existe evenimente nedorite ca cele de mai sus, ar fi trebuit, cred eu, să fie ales cineva cu niște noțiuni de drept. Cineva care să vadă situația în ansamblu, să evalueze posibilele probleme și să știe să citească un regulament structurat pe articole. Universitatea are facultate de drept, are profesori, puteau să-și facă meseria gestionând o astfel de situație. Pe de altă parte, e drept că problemele au apărut exact la secția de vot deschisă la Facultatea de Drept...

În al doilea rând, mi se pare jenant ca o instituție de prestigiul ULBS să cadă în ridicol realizând cu o zi înaintea alegerilor că pe baza regulamentului în vigoare e posibil să nu se aleagă niciodată un rector. Regulamentul inițial prevedea doar că rectorul va fi ales cu peste 50% de voturi. La cinci candidați înscriși în cursă, era cam greu de realizat acest lucru. Doar că și-au dat seama de problemă cu mai puțin de 24 de ore înainte de începerea votului. Iar de aici s-a desfășurat ”o românească”. Panicați, au realizat că nu mai au timp să convoace o ședință a Senatului și să schimbe regulamentul, inventând un tur doi, așa cum se face de obicei în democrație. Așa că au apelat la un grup de ”WhatsApp” și au votat direct pe o aplicație. E de apreciat că mediul universitar se folosește din plin de tehnologiile curente, însă în situația dată, parcă nu era cazul. Atunci, de ce mai era nevoie de urne și secții de votare? Nu se putea vota noul rector direct pe Facebook? Eventual să fie ales profesorul cu cele mai multe like-uri la poza de profil.

Mai mult, ca să fie super-acoperiți, cei din conducere i-au pus pe candidați să promită că, în afara primilor doi care vor obține cele mai multe voturi după primul tur, ceilalți trei își vor retrage candidaturile. O înțelegere ca-n ”Cosa Nostra” menită să acopere găurile din regulament ignorate de cei care trebuie să pregătească viitorul eminent al țării.

În al treilea rând, discuțiile apărute înainte și după vot au fost tratate de către oamenii din Universitate întocmai ca într-o familie mafiotă. Omerta a învăluit instituția, iar persoanele care ar fi putut duce discuțiile în afara ULBS au fost amenințate fățiș. ”Cu e surdu, orbu e taci, campa cent'anni 'mpaci”, spuneau sicilienii deciși să-și desfășoare viața în familia lor unită. ”Cine e surd, orb și mut, va trăi sute de ani în pace”, zic pe unde apucă onorații profesori universitari sibieni.

E plin Facebook-ul, ca să rămânem în aria de acțiune și interes a ULBS, de tot felul de reprezentanți ai mediului academic sibian care îndrumă media locală să scrie despre lucrurile bune ce rezultă din universitate și să lase can-can-ul. Can-can? Atât ați înțeles? Atât de puțin, ca să înțelegeți mai bine. Turnul Sfatului a închis până acum de vreo câteva ori cercul de interviuri cu toți decanii facultăților sibiene și-l va mai închide și în viitor, dar asta nu înseamnă că aici ar trebui să se încheie activitatea jurnaliștilor: la întrebări mai mult sau mai puțin servite pentru onorații profesori, care trebuie să-și pregătească răspunsurile din timp, pentru că altfel nu pot. Dacă apare în presă altceva decât atât, e can-can.

În al patrulea rând, că tot am vorbit de mafie. Mi se pare extrem de curios cum a ajuns ULBS să fie, fără să exagerez aici, instituția din întregul județ care deține recordul la angajați - rude de diferite grade. Nu există departament unde să nu existe soț-soție, mamă/tată-fiu/fiică, socru/soacră-ginere/noră, cumetri, nași, fini... E plină universitatea de rude, încât proverbul sicilian chiar te poate feri de situații cumplite, în care vorbești de rău fiica în fața mamei. Fără să mai intrăm în detalii legate de personalul non-didactic. Dacă nu mă credeți, verificați măcar lista cu electori. E suficient, deși e puțin, față de întreaga încrengătură.

În al cincilea rând, atunci când proverbul ”Cu e surdu, orbu e taci, campa cent'anni 'mpaci” e preluat de întreaga conducere a instituției, e imposibil ca subalternii să nu-și dea în stambă. În plus, atmosfera conciliantă de aici a făcut ca secretariatul să fie condus de ani buni de un fost ofițer al securității. Aceeași atmosferă a făcut ca alți colaboratori dovediți ai fostei securități să fie acceptați în continuare în corpul profesoral.

Dacă descriam aici activitatea unei primării de comună, nu era nimic neobișnuit. Trist e că aici vorbim de o universitate. De locul unde se pregătesc elitele de mâine.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Holorea

Acum 4 ani

Comuniștii au avut fortăreață la Sibiu. Odraslele lor trebuie aranjate. Mai puțină conversație și mai multă acțiune.
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 4 ani

Motiv pentru care Ulbs nu e cautat de sibieni, ci doar de studenți de lrin alte locuri.
Raspunde

S

Acum 4 ani

Sigur ca da...
Raspunde

Barbu

Acum 4 ani

Esti fumat rau, Bratule! Ma intreb sau te intrebi... nu cumva trebuia sa fi tu presedintele comisiei, jurnalist de can-can?
Raspunde

Dinu

Acum 4 ani

Asta este Forma fara fond de care a vorbit Titu Maiorescu acum ceva ani . Se ia modelul occidentalul se grefeaza pe modelul romanesc si se rontaie cascavalul linistit pana la adanci batranete. Asta inseamna autonomia universitara "ala Roumaine". Pe banii statului gastile negociaza ,civilizat , ca la Sibiu, impartirea prazii. Acuma mai nou se abandoneaza si aparentele de competenta . Adica vi se pare vreunul din astia care au candidat vreo mare somitate internationala in domeniul lui. Taranoi a la Dinu Paturica, toape fandosite si asa mai departe.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus