Joi,
25.07.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Scrisoarea deschisă a locuitorilor din Cartierul Arhitecților primește răspuns de la președinta CJ, Daniela Cîmpean

Scrisoarea deschisă a locuitorilor din Cartierul Arhitecților primește răspuns de la președinta CJ, Daniela Cîmpean

Asociația pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților a transmis Consiliului Județean Sibiu o scrisoare deschisă prin care solicită public, printre altele, reprogramarea dezbaterii privind Centura Ocolitoare Sud a Sibiului.

În câteva ore, președinta Consiliului Județean Sibiu a trimis un răspuns:

”Invitația președintei Consiliului Județean Sibiu – Daniela Cîmpean pentru dezbaterea publică cu privire la Varianta Ocolitoare Sibiu Sud, este un eveniment lansat public încă din data de 19.02.2020, în cadrul acestuia fiind implicați invitați externi care deja au confirmat participarea.

Cu privire la realizarea Studiului de prefezabilitate (SPF) precizăm că acesta nu este încă finalizat – așa cum este menționat și pe site ul instituției - http://www.cjsibiu.ro/varianta-ocolitoare-sibiu-sud/. Cu toate acestea Serviciul Tehnic din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Sibiu a considerat oportună întâlnirea preliminară cu factorii interesați, respectiv Ministerul Transporturilor, reprezentanți ai UAT-rilor pe teritoriul cărora se propune Varianta Ocolitoare Sibiu Sud, reprezentați din organizații de mediu, societate civilă, cu scopul de a identifica soluții fezabile care să vină în sprijinul proiectării tehnice.

Astfel, menținem ca dezbaterea să aibă loc așa cum a fost stabilit și anume miercuri, 26.02.2020 ora 13.00,  însă vom ține cont pe viitor de sugestia factorilor de interes din zona Cartierului Arhitecților.

Pentru cei care doresc să asiste la dezbatere, însă nu pot veni, menționăm că aceasta va fi publică, transmisă live pe pagina Consiliului Județean Sibiu - https://www.facebook.com/cjsibiu/ . De asemenea, aceasta este doar prima din sesiunile de comunicare pe care urmează să le realizăm în viitor pe acest subiect. 

În sprijinul unei comunicări cat mai corecte așteptăm oricând sugestii fezabile din partea celor interesați pe adresa [email protected] , creată special pentru acest subiect.”

Știre inițială:

Redăm mai jos scrisoarea publică semnată de locatarii Cartierului Arhitecților:

”Consiliul Județean Sibiu a anunțat organizarea, în data de 26 februarie 2020, la ora 13:00, a unei dezbateri publice, având ca temă obiectivul de investiții  ”Varianta ocolitoare Sibiu Sud”, aflat în faza studiu de prefezabilitate.

Asociația pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților consideră că acest obiectiv de investiții este unul important pentru cele șase localități prin care va trece acest drum ocolitor: Cristian, Sibiu, Poplaca, Rășinari, Cisnădie, Șelimbăr.

Dată fiind importanța proiectului, a modului în care va avea impact pe mai multe planuri, enumerând, nelimitativ, câteva aspecte: fluidizarea traficului, impactul asupra mediului, calitatea vieții celor pe care îi va afecta prin posibila amplasare, considerăm că această dezbatere publică ar trebui să aibă loc la o oră care să permită într-adevăr participarea cetățenilor interesați (cei mai mulți fiind la muncă la ora 13:00). Dincolo de prezența reprezentanților unor instituții (aflați în cadrul programului de lucru) – instituții interesate și implicate în acest demers prin virtutea existenței și a rolului lor – cetățenii sunt principalii beneficiari, dar totodată sunt și cei care vor suporta consecințele în cazul unor eventuale decizii pripite sau greșite în privința proiectului.

Totodată, credem că pentru a avea o dezbatere publică reală este necesară publicarea în prealabil a studiului de prefezabilitate realizat. Cei interesați trebuie să aibă la dispoziție materialul, pentru a putea solicita eventuale clarificări sau pentru a putea formula observații în cunoștință de cauză. Prezentarea studiului în cadrul acestei „dezbateri” publice pune cetățenii interesați în raport de inferioritate față de actori publici implicați.

Considerând ora stabilită în mod nerezonabil pentru cetățeni și nepublicarea în prealabil a studiului de prefezabilitate, această dezbatere publică riscă să se transforme într-o simplă prezentare de proiect între autorități, fără substanță și pe repede-înainte, fără prezența cetățenilor și a organizațiilor interesate. Totodată, există inclusiv riscul ca opinia publică să interpreteze acest demers ca pe unul de pre-campanie electorală.

Conform planurilor/ propunerilor apărute de-a lungul timpului, pare că această variantă „ocolitoare” va ajunge să tranziteze cartiere precum Turnișor, Valea Aurie, Arhitecților, în unele cazuri fiind avută în vedere utilizarea unor străduțe înguste din cartiere. În acest context, cu atât mai mult considerăm că dezbaterea trebuie să includă în mod real “toți factorii implicați și pe cei care ar putea exprima un punct de vedere pentru a face în mod cumpătat pașii pe care trebuie să îi urmăm, astfel încât această investiție să aibă efectele pe care ni le dorim”, după cum se precizează în comunicatul care invită la dezbatere.

Înainte de a demara acest proiect considerăm, de asemenea, că este necesară existența unei forme de acord privind politica de urbanism din cadrul localităților prin care va trece varianta ocolitoare, pentru a asigura utilitatea și fiabilitatea acestei investiții majore. A avea în vedere o dezvoltare durabilă și armonioasă este esențial pentru a nu ajunge în situația sufocării /blocării prin ambuteiaje a acestei viitoare căi de acces în diverse zone. În acest sens amintim că proiectele imobiliare care au intrat în proceduri de aprobare imediat după ce proiectul lărgirii DJ 106C a fost demarat însumează deja minim două mii de locuințe (în principal blocuri). Estimăm că lărgirea DJ 106C de-a lungul Cartierului Arhitecților prin proiectul Consiliului Județean nu va face față viitoarelor dezvoltări imobiliare din zonă.

Observăm implicarea Consiliului Județean în proiecte importante de infrastructură rutieră, însă, dacă sunt aprobate noi și noi proiecte imobiliare de către Primării (aceste instituții bazându-se pe investițiile CJ în infrastructură), în mod evident, în scurt timp de la darea în folosință a noii variante ocolitoare aceasta se va bloca și ea de la autovehiculele provenind din noile ansambluri rezidențiale. Rezultatul nu va fi cel așteptat de către cetățeni. Se poate trage ușor concluzia că, de proiectele de modernizare a căilor de acces sau de creare a altora noi, vor beneficia, în principal, dezvoltatorii imobiliari.

Este evident faptul că proiectul variantei ocolitoare și dezbaterea publică anunțată trebuie să fie făcute strict pentru beneficiul cetățenilor. Invitația lansată tuturor cetățenilor interesați trebuie să fie una reală, care chiar să permită participarea acestora.

Reamintim reprezentanților instituțiilor publice că se află în slujba cetățenilor și că pot face un efort în sensul organizării dezbaterii fie în zi lucrătoare, la o oră care să permită participarea cetățenilor, fie într-o zi nelucrătoare. Altfel, demersul este un simplu exercițiu de imagine, un demers superficial în raport de scopul declarat.

În concluzie, solicităm reprogramarea acestei dezbateri publice pentru o dată ulterioară, la o oră convenabilă publicului larg și publicarea în prealabil a studiului de prefezabilitate”.

Sursa foto: cartierularhitectilor.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

zzz

Acum 4 ani

ba, dar daca e asa important luati-va liber 2-3 care sunteti in subiect ca doar nu mergeti 80 de "specialisti" ca sa va consultati. urmeaza sa cereti 3 schimburi la primarie ca sa puteti merge voi seara la 8. daca nu ne intreaba, sunt nesimsiti si nu ii intereseaza cetateanul! daca ne invita, sa schimbe ora, wtf...
Raspunde

daniel

Acum 4 ani

asociația încă nu s-a prins ca nu intereseaza pe nimeni parerea lor. Dacă aruncati o privire in presa locală din marile orase, administrațiile locale și județene sunt neobosite si nu mai razbesc sa anunte planuri mărețe, ședințe, consultări. partea bună e că acestea apar doar o dată la patru ani.
Raspunde

zzz2

Acum 4 ani

Rolul unui ONG/Asociatie este sa traga semnal de alarma cand interesele cetatenilor sunt luate in deradere, cum este si cu acest proiect (incepand cu dezbeterea publica de forma). Planurile se vor realiza probabil de data aceasta, pentru ca anti-reclama vizavi cartier este pe toate gardurile (a se citi numeroasele probleme ale cartierului) asa ca se vor vinde mult mai greu apartamentele noi. Deh, trebuie ca dezvoltatorii sa vanda constant de cateva zeci de milioane de euro pe an, nu credeti? Altfel ce s-ar face saracii, si domnul Huja, sclavul lor?
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

câți membri are această asociație? și de ce nu faceți distincția prin care să specificați că "unii din locuitorii din Cartierul Arhitecților..", sau "scrisoarea publică semnată de unii din locuitorii din Cartierul Arhitecților."....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus