Joi,
01.06.2023
Cer Senin
Acum
14°C

FOTO-Toaleta de Ev Mediu a școlii din Alțîna, promovată în campanie electorală

FOTO-Toaleta de Ev Mediu a școlii din Alțîna, promovată în campanie electorală

Reprezentanții USR Sibiu au făcut publică pe pagina lor de facebook o postare în care atrag atenția asupra faptului că elevii Școlii Gimnaziale din localitatea Alțîna sunt obligați să folosească grupurile sanitare din curtea școlii. Aceștia spun că unul dintre membrii USR Alțîna a făcut o sesizare către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, de unde a primit explicația că elevii sunt nevoiți să folosească acea toaletă din curte, pentru că cea nouă din interiorul unității de învățământ se inundă în mod frecvent. Directorul școlii din Alțîna spune că problemele care există la toaleta din interiorul școlii sunt cauzate, în mare parte, de lipsa canalizării din localitate, iar primarul comunei spune că de câte ori au fost solicitați la școală au rezolvat problema cu o motopompă și că la jumătatea lunii martie vor începe lucrările la canalizare.

Într-o postare pe facebook, reprezentanții formațiunii politice USR Sibiu atrag atenția asupra unor probleme existente la Școala din Altâna, unde copiii sunt nevoiți să folosească toaleta din curte. De asemenea, prezintă și răspunsul celor de la IȘJ în urma unei solicitări făcute de Eugen Ceapă, membru USR Alțâna. Putei vedea postarea AICI.

„Ca urmare a solicitării trimise de colegul nostru Eugen Ceapă, membru USR Alțâna, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu ne-a trimis explicația pentru care elevii școlii din Alțîna sunt nevoiți să folosească un grup sanitar care nu are nimic sanitar. Toaleta infectă din curtea școlii este folosită de copii, pentru că, în mod frecvent, cea nouă, care este amenajată în interiorul clădirii, este inundată și inutilizabilă. Și pentru ca imaginea dezastrului să fie completă, trebuie spus că dejecțiile toaletei din interiorul școlii ajung într-un șanț, iar toaletele din curte sunt folosite și de alți localnici. Pe scurt, este vorba de nepăsarea și incompetența administrației locale și dezinteresul Inspectoratului Școlar. Primăria și Consiliul Local au reușit, pentru moment, doar după sesizarea noastră, să vidanjeze șanțul în care ajung dejecțiile. Autoritățile locale au promis că vor face fosă septică și că încearcă să repare gardul școlii. Întrebarea noastră este când? Sunt numai promisiuni de 12 ani din partea domnului primar Bucșă”, scriu pe pagina de socializare cei de la USR.

Răspunsul IȘJ

ISJ

 

Directoarea școlii spune că problemele existente sunt din cauza lipsei canalizării

Am luat legătura cu Cristina Simion, directoarea școlii, care a explicat situația de acolo. „Imaginile pe care ei le-au postat sunt cu toaletele din curtea școlii care sunt dezafectate de mai multă vreme, iar noi avem toalete în interiorul școlii, din 2008 construite și acelea sunt folosite de toți cei din școală. Cele din curte sunt folosite ocazional. Nu avem canalizare în sat și sunt vidanjate. Atât am de spus, pentru că nu vreau să intru în jocul acesta politic”, a declarat directoare școlii.

Cu privire la faptul că toaletele din interior sunt inundate la două, trei săptămâni, directoarea explică faptul că problema de care se lovesc este lipsa canalizării în comună.

„Într-adevăr, toaleta din interior se inundă, dar ce să facem, avem o pompă și tragem surplusul de apă din interior sau dacă este mai grav, chemăm mașina de vidanjat, apoi, în scurt timp, toaleta poate fi folosită din nou. Asta e problema de fapt, lipsa canalizării. Toaleta are canal de scurgere, dar unde să se ducă, ce să facem”, mai spune Cristina Simion.

Primarul din Alțîna spune că au fost băgate sticle de plastic pe canalul de scurgere

Reprezentanții Primăriei din Alțîna spun că se luptă să aducă canalizarea în comună de mai bine de șase ani, dar că au fost tot felul de probleme. Într-un final acestea au fost depășite și primarul comunei, Ioan Bucșă anunță că din 16 martie încep lucrările la canalizare cu o firmă din Vâlcea. Termenul lucrărilor este de 12 luni, conform contractului, dar primarul spune că reprezentanții firmei au spus că le vor termina mai repede, pentru că vor lucra câte trei echipe. Cu privire la ultima situație în care toaleta din incinta școlii a fost inundată spune că cineva a băgat sticle de plastic pe canalul de scurgere.

„Ultima dată au fost probleme la școală pentru au băgat niște sticle de plastic pe canalul de scurgere. Alea nu aveau cum să ajungă prin toaletă, când tragi apa. Sticle de doi litri de plastic n-au cum să ajungă așa prin canal. În rest, noi avem un cămin, avem o motopompă, când se umple cu apă noi o scoatem, dar dacă nu ne solicită noi nu ne putem duce în fiecare zi să verificăm. Avem de șapte ani toaletele în incinta școlii. Dacă nu funcționau, inspectoratul școlar nu ne dădea aviz de funcționare. Anul trecut am făcut și la clasele I – IV. Acum așa este situația cu canalizarea, dar din 16 martie încep lucrările. Toate actele și avizele sunt în regulă, încep lucrările”, spune Ioan Bucșă.
Totodată primarul spune că nu a fost posibilă până acum canalizarea pentru că au întâmpinat o serie de situații care au îngreunat începerea lucrărilor.

„Prima dată stația de epurare nu a fost amplasată cum trebuie, a trebuit să cumpărăm teren pentru a o putea face, apoi ne-au spus că e subdimensionată, apoi supradimensionată, apoi am descoperit că pe acel teren își are habitatul șopârla verde, ne-au încurcat cei de la Mediu un an de zile. Nici n-am mai știut ce să mai facem. Acum, în sfârșit încep lucrările”, mai spune primarul.

Primarul a dat explicații referitoare și la repararea gardului la care reprezentanții USR fac referire în postarea lor.

„Gardul școlii, până n-am revendicat clădirea de jos, școala I – IV, n-am putut face nimic. Acum doi ani am cumpărat o clădire, gardul se va desființa, va fi o curte mare, iar acesta nu va mai avea niciun rost, că am cumpărat și clădirea de lângă. Facem un teren de sport mare, o bază sportivă. Acum, cum am revendicat clădirea școlii de jos îi vom da o altă destinație, lăsăm numai curtea, iar gardul de acolo îl reparăm, că sunt trei stâlpi care stau puțin înclinați. O să punem și poartă, că am cumpărat poartă. Cu vecinul de din sus am avut probleme pentru că nu ne-a mai lăsat să intrăm cu vidanja, după ce i-am făcut și poartă și gard. Nu e că nu vrea cineva sau nu e interes”, mai spune Ioan Bucșă.

Foto pagina facebook USR

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

eco buda

Acum 3 ani

usr asa e ordinul pe unitate? dl. ceapa pune mana la reparat buda decat sa tot dai din gura!!!
Raspunde

Tobias Sorin

Acum 3 ani

Nu sunt de vina consilierii ca pe primar nu il intereseaza deloc soarta comunei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus