Vineri,
02.06.2023
Cer Senin
Acum
17°C

Noul coronavirus. Tribunalul Sibiu se închide publicului

Noul coronavirus. Tribunalul Sibiu se închide publicului

La o zi după ce au limitat contactul fizic cu documentele din dosarele aflate pe rol, judecătorii Tribunalului Sibiu au emis noi restricții în contextul răspândirii noului coronavirus. Spre exemplu, cu excepția cauzelor urgente și în care este absolut necesară prezența la judecată, publicul nu mai are voie în clădirea în care funcționează și Judecătoria.

”Se va interzice accesul publicului în incinta clădirii Tribunalului Sibiu, cu excepția părților din cauzele urgente, în cazul în care prezența lor este obligatorie, precum şi a avocaților care au delegații în dosare” este una din noile măsuri preventive. Acestea au fost adoptate în unanimitate de judecătorii reuniți în cadrul Adunării generale a Tribunalului Sibiu și intră în aplicare de vineri, 13 martie 2020. Aceste noi măsuri le suplimentează pe cele intrate în vigoare în cursul zilei de joi (cele care interzic, de exemplu, contactul fizic cu documentele din dosare).

Astfel, pentru noile dosare primele termene vor fi stabilite începând cu luna aprilie, în cazul în care legislația nu prevede acordarea unor termene mai scurte. Din dosarele aflate deja pe rol, ”se vor soluționa doar cauzele în privința cărora legiuitorul a stabilit caracterul urgent, în funcție de specificul fiecărei secții, conform anexei la prezenta hotărâre, precum şi în cauzele penale în care există posibilitatea împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale. Se vor soluționa şi cauzele fără caracter urgent, doar în măsura în care părțile au menționat sau vor menționa că sunt de acord cu judecarea cauzei în lipsa lor, urmând a se amâna pronunțarea hotărârii pentru a se da părților posibilitatea depunerii concluziilor scrise. În măsura în care părţile nu declară că sunt de acord cu judecarea cauzei în lipsa lor, acestea se vor amâna pentru o dată ulterioară”, sunt printre deciziile luate de către magistrații sibieni, conform unui comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

În continuare, magistrații recomandă depunerea înscrisurilor prin mijloace de comunicare electronică permise de lege (e-mail, fax), iar originalele acestor documente ar urma să fie transmise prin poștă, dacă acest lucru este solicitat de instanţă. ”Pentru actele care urmează a fi aduse de părţi în materialitatea lor, preşedintele tribunalului va stabili o procedură de lucru. Studiul dosarelor la bară este interzis, urmând ca părţile să ia cunoştinţă despre conţinutul actelor de la dosar fie prin accesarea dosarului electronic, fie prin lecturarea acestora în sala de judecată de către grefierul de şedinţă sau de președintele completului de judecată. Este permisă şi recomandată fotocopierea respectivelor înscrisuri de la dosar cu mijloace proprii”, au mai decis judecătorii.

De vineri, dosarele mai pot fi studiate doar în format electronic (prin intermediul site-ului Tribunalului Sibiu), dar și la sediul Tribunalului (numai în cazul celor care au termen în următoarele zece zile), prin intermediul unor calculatoare care vor fi puse la dispoziția avocaților și justițiabililor pe holul instanței. Aceste calculatoare vor disponibile în intervalul 09:00 – 12:00, în timp ce locul special amenajat la intrare pentru depunerea de acte va fi accesibil în intervalul 08:30 – 12:30.

Măsurile rămân în vigoare până la sfârșitul lunii, când ”se va proceda la reevaluarea situației în funcție de evoluția răspândirii virusului la nivel național”.

În cazul Judecătoriei Sibiu, instanță care funcționează în același imobil de pe Calea Dumbrăvii, decizia de miercuri a fost de a suspenda ședințele de judecată începând cu ziua de azi și până la finele lunii, cu excepția cauzelor urgente.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus