Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
24°C

S-au dus cu legume la vânzare în piață, deși ar fi trebuit să stea în autoizolare. Procurorii sibieni anchetează trei persoane

S-au dus cu legume la vânzare în piață, deși ar fi trebuit să stea în autoizolare. Procurorii sibieni anchetează trei persoane

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au deschis primele două dosare penale pentru infracțiunea de ”zădărnicire a combaterii bolilor”, în contextul pandemiei generată de noul coronavirus.

Ambele dosare penale deschise de procurorii sibieni vizează locutori ai orașului Mediaș. În primul caz, este vorba de un bărbat plasat în izolare la domiciliu de marți, 17 martie. În cursul zilei de joi, 19 martie, acesta ”s-a deplasat în municipiul Sibiu, la R.A.R. pentru a-şi înscrie în circulaţie autoturismul personal, încălcând astfel dispoziţiile art. 8 alin. 1 din Ordonanţa militară publicată în Monitorul oficial nr. 219/18.03.2020”. Articolul invocat de procurorii sibieni arată că ”se interzice persoanelor izolate la domiciliu, carantinate sau internate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, să iasă din locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente.

În cel de-al doilea dosar, este vorba de alte două persoane, izolate la domiciliu tot începând de marți, 17 martie 2020, care ”s-au deplasat în piaţa agroalimentară a oraşului Avrig pentru a oferi spre vânzare legume şi fructe”, după cum arată Ioan Veștemean (foto), prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Cele două cazuri în care nu a fost respectată izolarea la domiciliu au fost descoperite de către agenții de poliție care verificau eventuale astfel de încălcări ale legislației.

Potrivit informării celei mai recente informări emise de autoritățile sibiene (cea de joi, 19 martie), în județul Sibiu se află în izolare la domiciliu 769 de persoane, alte 94 fiind în carantină.  Potrivit prevederilor Codului Penal, cei care nu respectă izolarea la domiciliu pot fi condamnați la închisoare de la șase luni la doi ani, dacă rezultă că acțiunea lor a dus la răspândirea bolii. Alternativa este cea de amendă, în ultimele zile, în mai multe județe din țară, fiind aplicate amenzi de câte 20.000 de lei pentru cei care nu au respectat izolarea la domiciliu.

În izolare la domiciliu trebuie să se plaseze toate persoanele care se întorc din țările cu peste 500 de cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus. Vineri, 20 martie, în această listă erau incluse 23 de țări: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Republica Populară Chineză, Spania, Statele Unite ale Americii și Suedia. Românii care se întorc din aceste zone catalogate drept ”galbene” sunt obligați să declare acest lucru la intrarea în țară și să respecte 14 zile de autoizolare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

dr scridon

Acum 4 ani

chestie de educatie...O ai sau nu!
Raspunde

me

Acum 4 ani

Pe ei, pe mama lor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus