Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
28°C

Din farmacii lipsesc medicamente vitale pentru bolnavii cronici. ”Totul depinde de producătorul străin”

Din farmacii lipsesc medicamente vitale pentru bolnavii cronici. ”Totul depinde de producătorul străin”

Mai multe medicamente vitale pentru pacienții cu boli cronice lipsesc de câteva săptămâni din farmaciile din Sibiu. Mulți dintre cei care vor să le cumpere se lovesc de afișe care anunță lipsa lor sau pur și simplu nu le găsesc atunci când trebuie să le cumpere. Felicia Gligor, președintele Colegiului Farmaciștilor din Sibiu spune că situația este mai veche și vorbește despre o buclă care se creează și în care aceste medicamente nu se găsesc în farmacii. Principalul factor este că o parte dintre aceste medicamente sunt doar de import, iar prețul scăzut negociat de Ministerul Sănătății are un aport în lipsa acestora din România. De asemenea, Felicia Gligor spune că un factor determinat este și exportul paralel de medicamente, dar și faptul că mulți dintre pacienți, în situații de criză își fac stocuri de medicamente acasă, fără să se gândească la ceilalți.

Potrivit informațiilor oferite de cei de la Colegiul Farmaciștilor din Sibiu, în aceste momente din farmacii lipsește Euthyrox, un medicament pentru persoanele care au probleme cu glanda tiroidă, Teotard 200 un medicament pentru cei care suferă de afecțiuni ale căilor respiratorii cum este astmul bronșic, Concor un medicament necesar celor care au probleme cu sistemul cardiovascular, însă, acesta nu lipsește din toate farmaciile și Janumet un medicament luat de cei care suferă de diabet tip II.

Felicia Gligor, președintele Colegiului Farmaciștilor din Sibiu vorbește despre lipsa acestor medicamente și spune că motivul pentru care nu se găsesc este un concurs de împrejurări. „Pe de o parte importurile sunt mai scăzute având în vedere că prețurile negociate de Ministerul Sănătății care sunt cele mai mici din cadrul Uniunii Europene la aceleași medicamente distribuite în alte țări și, pe de altă parte, existența exportului paralel care este legal și duce la lipsa acestor medicamente din farmacii. Nu este un context creat de noul coronavirus, dar este accentuat și de ceea ce se întâmplă. În momente de criză unii dintre bolnavii cronici cum sunt diabeticii, cei cardiovasculari sau cei cu probleme la tiroidă sigur că au nevoie mare de aceste medicamente și de frică fac stocuri, fără să se gândească și la ceilalți. Aici ar trebui mai multă responsabilitate”, spune președintele Colegiului Farmaciștilor din Sibiu.

Nici farmaciștii și nici liderii lor nu pot spune cu exactitate cât va dura până ce aceste medicamente vor fi din nou în farmacii, însă, se fac eforturi pentru a se rezolva problema. „Aceste medicamente lipsesc în anumite perioade, câte o lună, câte o lună jumătate și apoi revin. Acesta este și semnalul dat de distribuitori. Unele dintre acestea pot fi înlocuite cu altele care au același efect. De exemplu, Teotardul poate fi înlocuit cu Aminofilina și mai sunt și altele, dar nu toate au înlocuitor. Apoi probleme sunt și atunci când oamenii nu suportă alte variante, pentru că mai diferă excipienții la unele medicamente și atunci poate fi o anumită intoleranță, dar până la urmă se vor găsi soluții și se vor adapta la medicamentele românești. Mai greu este acolo unde medicamentele sunt strict de import și acolo totul depinde de producătorul străin, așa cu este Euthyrox-ul. Sunt perioade în care lipsește peste tot. Nu sunt perioade foarte lungi, dar sunt. Acum colegii mei așteaptă să le primească, dar nimeni nu poate spune dacă le vor primi peste o săptămână, peste o lună sau o lună jumătate. Oricum colegii mei sunt vigilenți și, în mod special în farmaciile de cartier, unde se mai cunosc oamenii li se atrage atenția să nu facă stocuri acasă. În aceste momente se respectă cu strictețe rețetele chiar dacă nu sunt compensate, tocmai pentru a limita cumpărarea mai multor cutii de către o singură persoană. Limita medicamentelor o face medicul de familie sau cel care dă rețeta. Fiecare pacient, de frică, chiar dacă el are cumpărate pe trei luni se duce, apelează la cunoștințe și la cine știe și-și mai procură pe trei luni sau mai mult. De aceea colegii mei transmit că în momentul în care vor intra aceste medicamente în farmacii vor face tot posibilul să limiteze vânzarea lor așa încât să ajungă pentru cât mai mulți oameni”, mai spune Felicia Gligor.

Spirtul, măștile și mănușile vor reveni în farmacii

Chiar dacă în aceste momente multe dintre farmacii nu mai au alcool sanitar, mănuși sau măști, acestea se vor suplimenta. Prețurile lor vor fi mult mai mari față de cele pe care le-au avut înainte de contextul creat de noul coronavirus, pentru că aceste prețuri pleacă de la distribuitori. De asemenea, Paracetamolul nu va lipsi din farmacii. „Chiar astăzi am vorbit cu cei de la fabrica Polisano și ei spun că vor produce în continuare, pentru a ajunge în farmacii. Din ce am înțeles din discuțiile de la nivel înalt fabricile românești încearcă să suplinească producția de medicamente care să le înlocuiască pe cele de import”, mai spune Felicia Gligor.

Foto arhivă:

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Soimarul

Acum 4 ani

Lipsa acestor medicamente se datoreaza si farmacistilor.nu e prima data cand lipsesc din farmacii.daca ati face comenzi din timp nu ar lipsi.nu mai dati vina pe minister ca e pretul mic negociat.voi ati vrea sa fie toate foarte scumpe. Macar acum ati putea si voi sa lasati adaosul vostru la produsele astea necesare acum( masti,dezinfectanti ,alcool sanitar,manusi) ca nu o sa saraciti. Si asa aveti profituri uriase.mai lasati si de la voi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus