Reducerea la 0,2% a impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice; anularea cotelor adiționale la impozitele și taxele locale pentru persoanele juridice; reducerea impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice; suspendarea taxei privind eliberarea autorizațiilor pentru desfășurarea unor activități și reducerea taxei pe publicitate la 1%. Acestea sunt solicitările pe care Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici și Mijloci din Sibiu, IMMpact, le are în fața administrației locale. ”Încercăm un optimism moderat, însă cei angrenați în activități antreprenoriale înțeleg că situația lor nu este deloc bună. O simt și salariații. Nimeni nu se aștepta la o asemenea dimensiune a crizei, generată fiind de pandemia COVID-19. Cele mai multe întreprinderi mici și mijlocii (IMM), cu precădere afaceri locale, românești, au, și vor mai avea, foarte mult de suferit. Vom avea cu siguranță multe firme mici care nu vor supraviețui. (...) Venim cu un apel la nivelul autorităților locale să sprijine real mediul de afaceri, prin măsuri care înțeleg să ajute antreprenorii, să le dea o șansă în plus să treacă cu bine prin aceste momente dificile”, susține Ciprian Faraon, președintele executiv al IMMpact Sibiu.
El susține că măsurile luate de la nivel central și local de amânare a unor taxe sunt fără impact pentru antreprenori. ”Reducerea taxei hoteliere ori a taxei pe terase nu produc valoare adăugată firmelor sibiene, deoarece lipsesc și vor lipsi clienții, respectiv veniturile generate de aceștia”, susține Faraon.
Patronatul s-a format la nivel județean în decembrie 2019, scopul asocierii fiind de a reprezenta unitar interesele IMM-urilor și a mișcării patronale a IMM-urilor din județul Sibiu, la nivel județean și național.
Până acum Primăria Sibiu a decis suspendarea plății taxei hoteliere pe o perioadă de 6 luni, începând cu luna martie 2020 și reducerea cu 50%, pe o perioadă de 6 luni, a taxei de parcare pentru locurile închiriate de unitățile de cazare turistică de la Primăria Municipiului Sibiu.
Primăria a anunțat de asemenea că hotelierii au posibilitatea să renunțe la dreptul de folosință exclusivă a locurilor de parcare închiriate, acestea urmând să fie utilizate de către toți posesorii de autovehicule, în același regim ca și celelalte parcări cu plată din zonă.
Scrisoarea deschisă:
Doamnelor și domnilor consilieri locali,
Contextul actual, dar și viitor, este sumbru pentru mediul de afaceri sibian, si nu numai. Încercăm un optimism moderat, însă cei angrenați în activități antreprenoriale înțeleg că situația lor nu este deloc bună. O simt și salariații. Nimeni nu se aștepta la o asemenea dimensiune a crizei, generată fiind de pandemia COVID-19. Cele mai multe întreprinderi mici și mijlocii (IMM), cu precădere afaceri locale, românești, au, și vor mai avea, foarte mult de suferit. Vom avea cu siguranță multe firme mici care nu vor supraviețui. Dacă am fi făcut la sfârșitul anului 2019 un test de stres, în ceea ce privește IMM românești, analizând abilitatea financiară a acestora să facă față unei noi crize, COVID 19 generând, se pare, o situație fără precedent, mult mai amplă decât cea din 2008-2009, am fi înțeles foarte repede situația în care ne regăsim. Un procent semnificativ, majoritar, din IMM românești nu ar fi trecut acest test. Nu pentru că ar fi vina exclusivă a acestora , admitem și erori de management sau abuzuri din partea antreprenorilor, însă împovărarea firmelor cu taxe și impozite de tot felul, lipsa unor măsuri economice coerente, la nivel național, prezența nestingherită a concurenței neloiale, a lipsei de forță de munca, anterior COVID-19, care a generat o scumpire a celei existente, în condiții de prețuri ale bunurilor și serviciilor crescute cel mult cu marja inflației, toate, au ținut aceste firme la nivel de supraviețuire. Nu au putut să se consolideze, cei mai mulți supraviețuiesc de la o lună la alta, nu au un fond de rezervă consistent.
Venim cu un apel la nivelul autorităților locale să sprijine real mediul de afaceri, prin măsuri care înțeleg să ajute antreprenorii, să le dea o șansă în plus să treacă cu bine prin aceste momente dificile.
Suntem convinși că niciun antreprenor responsabil nu se gândește, în aceste momente, la cum să facă profit, ci cum să supraviețuiască. Estimam
În lipsa unor măsuri credibile din partea guvernului, fiscale si economice, cel puțin până în prezent, în favoarea mediului de afaceri, cu precădere fața de IMM, cu impact imediat dar si pe termen mediu, cerem sprijinul și înțelegerea autorităților locale. Simplele măsuri luate până astăzi, de amânare a unor taxe ori reducerea altora, la nivel local, fără impact pentru antreprenori(exemplificăm reducerea taxei hoteliere ori a taxei pe terase), nu produc valoare adăugată firmelor sibiene deoarece lipsesc și vor lipsi clienții, respectiv veniturile generate de aceștia.
Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Sibiu propune autorităților locale, pentru anul 2020, următoarele măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri:
- Reducerea la 0.2% a impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, cota prevăzută în Codul Fiscal, la art. 460 alin. (2) fiind între 0.2% si 1.3%. Consiliul Local Sibiu a stabilit prin HCL 145/2019, această taxă la maximum de 1,3 %.
- Anularea cotelor adiționale la impozitele și taxele locale pentru persoanele juridice, cele obligatorii prin Codul Fiscal fiind cu până la 50% mai mici față de cele stabilite prin hotărârea Consiliului Local Sibiu
- Reducerea impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, cota minimă prevăzută în Codul Fiscal. art. 458 alin. (1), fiind 0.2%, Consiliul Local Sibiu a stabilit această taxă la 0.5% din valoarea impozabilă a clădirii, ca fiind un minim.
Din informațiile noastre, multe activități hoteliere, inclusiv apartamente în regim hotelier, sunt desfășurate în clădiri aflate în proprietatea persoanelor fizice. Această activitate este larg răspândită la nivelul Sibiului, foarte mulți antreprenori investind în unități de cazare.
- Suspendarea taxei privind eliberarea autorizațiilor pentru desfășurarea unor activități.
Sibiul este un oraș cu destinație turistică, destul de multe firme mici s-au profilat pe astfel de activități. În contextul COVID-19, chiar și în situația ridicării stării de urgență, aceste activități vor avea de suferit, cel puțin până la sfârșitul anului. Turiștii, dar și consumatorii locali, vor fi reținuți în a consuma serviciile restaurantelor ori a unităților de cazare, dificultatea proprietarilor de astfel de firme rămânând foarte ridicată.
- Reducerea taxei pe publicitate de la maximum 3% prevăzut prin Codul Fiscal, și votat de Consiliul Local Sibiu, la minimum prevăzut prin lege, respectiv la 1%
Înțelegem că astfel de măsuri vor impacta semnificativ bugetul municipiului Sibiu, pentru anul 2020, însă vă invităm la rațiune.
Fără mediul de afaceri sau diminuarea semnificativă a acestuia, bugetul municipiului va fi afectat pe termen mediu si lung. Efectele vor fi în lanț, lipsa veniturilor se va resimți inițial la antreprenori, mai apoi la salariați, parte a comunității sibiene, și în final în întreg bugetul municipalității.
Puteți re-prioritiza proiectele anunțate pentru acest an, concentrați-vă atenția pe mediul de afaceri și implicit pe comunitatea sibiană, sprijinindu-i. Sibiul este un caz fericit, are la dispoziție pentru anul 2020 un buget considerabil, e drept construit (și) dintr-un excedent reportat din anii anteriori.
Luând aceste măsuri, le oferiți o șansă în plus tuturor, antreprenorilor să supraviețuiască, salariaților să-și securizeze un venit, păstrându-și locurile de muncă.
În speranța că veți găsi aceste măsuri oportune și aplicabile,
Vă mulțumim.
Ciprian FARAON,mba
Președinte Executiv
Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Sibiu – IMMpact
ciprian.faraon@immpact.ro
Tag-uri: Ciprian Faraon , Codul Fiscal , Primăria Sibiu , Consiliului Local Sibiu , Consiliul Local Sibiu , Ministerului Economiei , Primăriei Sibiu , Primăria Municipiului Sibiu , incendiu autoturism , Patronatul Județean , Programul Operaţional Ajutorar , Pentru Sibiu , terase , Mpact Sibiu , mediu economic , turismr , Președinte Executiv Salvați Co , Patronatul Întreprinderilor Mi , oameni de afaceri , Întreprinderilor Mici
Vizualizari: 3981
Ultimele comentarii
Acum 15 ore
DB
Acum 15 ore
Ion
Acum 16 ore
Vitezoman
Acum 16 ore
Balut Cristian Daniel
Acum 17 ore
Der Konig