Miercuri,
08.02.2023
Cer Senin
Acum
-3°C

Testele pentru Covid-19 au început și la Sibiu: între 90 și 120 pe zi

Testele pentru Covid-19 au început și la Sibiu: între 90 și 120 pe zi

De vineri, 3 aprilie, atât Spitalul județean, cât și cel de Pediatrie, au demarat efectuarea de teste pentru depistarea sibienilor infecția cu noul coronavirus. În total, numărul testelor care pot fi efectuate la fiecare 24 de ore este cuprins între 50 și 80 la Județean și de 40 la Pediatrie.

Aparatul de PCR achitat de către Fundația Con-A a fost pus în funcțiune şi calibrat de către firma furnizoare, au anunțat în cursul zilei de vineri reprezentanții autorităților județene. ”S-au efectuat primele testări de probă: zece probe au fost realizate testând personalul medical care a intrat în contact cu asistentul medical infectat cu noul coronavirus, folosind ca etalon pentru rezultate Laboratorul de la Regina Maria. Rezultatele testelor efectuate în paralel au coincis şi sunt negative. Un alt set de probe a folosit ca etalon pentru compararea rezultatelor RT-PCR de la DSP Alba Iulia”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Sibiu remis redacției Turnul Sfatului.

Potrivit autorităților, obținerea unui rezultat durează între aproximativ 12 și 24 de ore. ”În ce priveşte durata până la comunicarea rezultatului, dacă proba este recoltată în cursul dimineții, rezultatul poate fi eliberat in aceeași zi sau în ziua următoare. Până la comunicarea rezultatului, pacienții rămân internați, în condiții de siguranță, izolați, în cadrul secțiilor unde sunt tratați. La acest moment, într-o zi se pot efectua aproximativ 50-80 de teste, urmând să creștem capacitatea de testare prin dotarea laboratorului cu un extractor automat. În momentul de față este disponibil un extractor manual, iar linia de testare este deservită de trei medici primari instruiți recent și de un biolog cu experiență”, mai arată reprezentanții CJ Sibiu.

3.000 de teste disponibile, alte 2.000 în așteptare

Deși livrat și montat de săptămâna trecută, noul PCR nu a putut fi folosit din lipsa testelor. ”Din păcate firma ne-a adus aparatul, dar nu și testele care erau comandate. Acum am primit și 3.000 de teste”, a anunțat directorul medical al Spitalului județean Sibiu, Florin Grosu. Alte teste sunt în curs de a sosi la Sibiu, l-a completat Cornel Benchea, managerul Spitalului clinic județean. ”Am primit confirmarea că vor veni și testele de la Antisel (firma care a livrat actualul PCR – n.r.), deci o să avem încă 1.000. Alte 1.000 sunt pe drum, deci vom avea cam 5.000 de teste”, a mai spus Benchea.

Aparatul de testare are o capacitate de testare a 12 probe deodată, mai explică medicul Florin Grosu. ”Din păcate are o capacitate mică, dar a fost ultimul aparat pe care l-am găsit pe piață”, a adăugat medicul, în cadrul ședinței Consiliului Județean Sibiu de vineri.

Un al doilea aparat. ”Nu se știe când vine”

Fondurile pentru un al doilea aparat PCR cu care să fie dotat Spitalul județean au fost alocate, 10% fiind din bugetul județului, restul reprezentând alocări de la nivel guvernamental. Problema este dacă se va și găsi, pe piață, un astfel de aparat. ”Al doilea aparat PCR vine... nu pot să vă zic când vine. Facem demersuri și căutăm pe toate căile să realizăm această achiziție”, a anunțat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
”Linia de testare este montată în cadrul Laboratorului de Analize Medicale al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu. Recoltarea de probe are loc în secția din spitalul judeţean unde se află pacientul cu suspiciune de infectare cu COVID-19 sau epidemiologie. Probele care se recoltează sunt secreții nazo-faringiene”, comunicat CJ Sibiu

40 de teste pe zi și la Pediatrie

În laboratorul de biologie moleculară a Spitalului de Pediatrie, testele pentru detectarea Covid-19 au început tot de vineri, 3 aprilie. ”Zilnic vor putea fi realizate maxim 40 de teste, în funcție de aprovizionarea cu truse de testare. Spitalul a comandat până în prezent 500 de astfel de truse, dar, din cauza cererii mari, acestea vor fi livrate eșalonat în funcție de stocurile furnizorilor”, anunțau reprezentanții Primăriei Sibiu la începutul acestei săptămâni,
Cine are prioritate la testare Sursa: comunicat CJ și criteriile stabilite de către Ministerul Sănătății

1. Persoanelor simptomatice cu istoric de călătorie internațională; 2. Contanților apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate; 3. Personalului medico-sanitar simptomatic; 4. Cazurilor de pneumonie fără alta etiologie, din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele 5. Cazurilor de SARI fără altă etiologie, din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele; 6. Persoanelor instituționalizate simptomatice 7. Pacienților înainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare În acord cu acest algoritm, vor avea prioritate membrii personalului medical care intră în contact cu pacienți suspecți si confirmați cu COVID-19 precum si pacienții cu suspiciune de Covid-19 cu stare agravata. Testarea nu se face la cererea pacienţilor, fiind o decizie exclusiv medicală în baza algoritmului în vigoare la acest moment, axat pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mihai

Acum 2 ani

Dupa ce s-au bagat pnl-istii in fata, in sfarsit pot si muritorii de rand sa-si faca teste
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 2 ani

Întreb şi eu .Pe vânzătorii de la marile lanțuri de magazine îi testează cineva ? Nu de alta, dar cred că în ultima lună le-au trecut prin față cam toată populația Sibiului.
Raspunde

dd

Acum 2 ani

Dnul Gheorghe Flutur s-a aflat la punctul nr 3 pe lista in Suceava. Probabil sunt multi si din Sibiu in situatia lui.
Raspunde

wed

Acum 2 ani

bine ca va laudati ca luati aparat si voi nici nu stiti de unde!! ba ordinarilor din partide sa crapati!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus