Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
5°C

VIDEO Cei care pleacă

VIDEO Cei care pleacă

Scena pare ireală: într-o liniște aproape deplină, după ce un paznic cu mască pe față le rânduiește intrarea, toți se așază pe un singur rând, lung cât tot terminalul, unul după altul, toți cu măști la gură, toți la distanță unul de altul. Printre ei, un personaj nedefinit, ascuns cu totul într-un combinezon, cu mască și ochelari, dă indicații în tăcere. Ajunși în fața controlului de securitate, unii întreabă șoptit și aproape cu teamă: ”acum, ce fac?”. Sunt sutele de muncitori care, în ultimele zile, au plecat de pe aeroportul din Sibiu către Germania, într-un demers excepțional de redeschidere a granițelor.

Nu numai din Sibiu, ci din mai tot Ardealul au început să se înșire, începând de joi, autocare și microbuze în parcarea de altfel aproape goală a Aeroportului internațional Sibiu. Până vineri, aproximativ 300 de oameni au plecat cu cele trei aeronave tocmite de Asociația germană a agricultorilor, pentru a transporta muncitori sezonieri de la noi din țară. Sâmbătă au mai fost două zboruri, iar toată săptămâna asta alte patru sunt programate, către aceleași destinații: Düsseldorf și Karlsruhe/Baden-Baden, din Germania.

aeroport afara coada muncitori sezonieri 300 de oameni au plecat, joi și vineri, de la Sibiu către Germania pentru a munci în agricultură

”Noi suntem foarte mulțumiți”

A fost ”revoltă națională” pe seama imaginilor de la Cluj-Napoca, unde un prim val de 2.000 de muncitori sezonieri în agricultura din Germania au fost debarcați la grămadă din autobuze. ”Sclavi” a fost un termen rapid lipit de masele de oameni, în comentariile rostogolite mai apoi pe rețelele de socializare. ”Eu de când lucrez acolo nu consider că am fost sclavă. Pentru că muncim în condiții foarte bune și nu mă simt sclavă, că îmi dă un salariu bun. Noi suntem foarte mulțumiți, căci dacă nu am fi, nu am mai merge, mai ales acum când e foarte grav”, spune Delia Cristof. Are 42 de ani și de zece ani merge în Germania, la cules de căpșuni și zmeură. Acum, a venit împreună cu mai bine de 20 de locuitori ai orașului Dumbrăveni, să se îmbarce către Germania, de unde au fost efectuate toate demersurile necesare plecării lor. Tot ceea ce a trebuit să facă a fost să răspundă la telefon și să își încarce bagajele voluminoase. ”Ne-a sunat de la firmă, ne-a făcut actele șeful nostru, totul e în ordine”, spune, senină, femeia cu mască pe față. „Ne este teamă (de noul coronavirus – n.r.), bineînțeles, dar mergem cu speranța și cu încrederea în Dumnezeu că ne va ajuta”.

aeroport paznic masca Fluxurile de pasageri au fost reamenajate în interiorul Aeroportului sibian

”Și, acum, ce să fac?”

Înainte de a intra în terminal, oamenii așteaptă în parcarea Aeroportului, izolați în grupurile în care au sosit. Printre ei, directorul general al Aeroportului, cu mască pe față și mâinile protejate cu mănuși. ”Am reușit să ținem lumea informată, nu au fost probleme, nu s-au creat aglomerații, oamenii au stat liniștiți în parcare, în apropierea vehiculelor cu care au venit, până la momentul în care am început să procesăm pasagerii. Ne-am pregătit suficient de temeinic astfel încât să putem da curs tuturor solicitărilor autorităților competente în vederea asigurării spațiilor de 1,5 – 2 m între pasageri. Am creat un flux de la intrarea în aeroport, intrarea se face pe ușa de «Sosiri», astfel încât pasagerii să fie răsfirați în tot terminalul până în zona de «Plecări». Pe acest flux există zona de check-in unde își predau bagajele, ulterior trec pe la controlul de securitate și de trecere a frontierei. În zona de «Plecări», în afara terminalului, am creat o zonă-tampon, un fel de țarc unde pasagerii să iasă astfel încât spațiul în care ei se grupează în vederea îmbarcării să fie mai mare decât cel obișnuit”, descrie Marius Gîrdea, directorul Aeroportului, organizarea în vederea acestor curse speciale.
”Dacă era bine în România, nu plecam. Dar, așa trebuie să plecăm, căci câștigăm un ban în plus. Și munca îi mai multă, că trebuie să muncim acolo, poate încă o dată ca în România. Și din străinătate ne-am făcut tot ceea ce avem”, Ciprian, 42 de ani, Dumbrăveni
Cei mai mulți dintre muncitori calcă pentru prima dată într-un aeroport, darmite într-un avion. ”Și acum, ce să fac?”, se aude adesea dinspre zona de securitate când li dezbrace ceea ce conține metal și, de consideră, să dea jos și încălțările.

Câteva echipaje de jandarmi și polițiști sunt prezente în zonă, printre pâlcurile de oameni care așteaptă în liniște. ”Merg la muncă, să muncesc. Am mai fost, de șapte ani merg. Nu îmi este teamă. Puteam să rămân în România, dar am riscat. Puteam să ne îmbolnăvim și aici. Așa, mergem la muncă, ce să facem?”, spune în trecere o doamnă blondă, care dă binețe paznicului de la intrarea în terminal.

Direct la lucru

Ciprian, tot din Dumbrăveni, pleacă în Germania de trei ani, în fiecare primăvară. Tot la cules de căpșuni, după ce ani la rândul a făcut lucrul acesta și în Spania. Dar, în Germania, e plătit mai bine. Știe ce are de făcut de cum ajunge. ”Plecăm cu avionul, dar nu știm când ne întoarcem, peste vreo trei luni. Eu am primit un răspuns că intrăm în carantină, dar nu stăm, muncim numai noi, cei din grupul care mergem de aici. Nu ne amestecăm cu cei care sunt acolo. Și eu zic că e ok”, e de părere bărbatul în vârstă de 42 de ani.

Îi e teamă de virusul care a închis granițele și lumea în casă. ”Io cred că aici, e ceva, ceva e. Că se ia foarte repede. Dacă unu o atins, o clanță și te-ai dus tu imediat după el, gata, repede te infectezi. Și dacă ai probleme de sănătate, ceva normal, că te afectează, e periculos. Dar, cum suntem noi muncitori sezonieri, suntem tari ca piatra”, spune, sfătos, bărbatul care nu poartă mască. La plecarea din Sibiu și la sosirea în Germania, de verificarea stării de sănătate se vor ocupa ”cei din Germania”.

Autorități în care muncitorii aflați pe picior de plecare se arată mult mai încrezători decât în cele din România. ”Am casă bună acolo, medic de familie, aici, în spitalele noastre e cam rău față de acolo, acolo e mai bine”, e de părere Simion Chiș. Are 34 de ani, a sosit devreme la Sibiu tocmai din Maramureș, iar destinația finală îi e o fermă situată la 60 de km de Nuremberg, unde merge de cinci ani să lucreze câte șapte luni. Lipit cu spatele de un copac din parcare, stă în așteptare căci avionul îi este programat abia peste vreo trei ore. Are timp, prin urmare, să își dezvăluie propria teorie despre cum noul coronavirus este folosit de marile puteri din economie, pentru a câștiga o cotă de piață și mai mare. Tocmai de aceea nu a avut în niciun moment emoție că – deși granițele s-au închis – nu va mai ajunge să plece în Germania. ”Am fost sigur, că are nevoie de oameni. Patronul de acolo are nevoie de oameni și plătește bine. De ce să nu plec, atunci?”.

Aproximativ 40.000 de muncitori români sezonieri sunt trecuți pe listele Asociației germane a agricultorilor și așteptați să ajungă în Germania până în cursul lunii mai.

plecari aeroport masti femei bagaje muncitori sezonieri aeroport

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Aling

Acum 2 ani

Romania continua sa se depopuleze din lipsa educatiei, integritatii si din cauza coruptiei!
Raspunde

statul defect

Acum 2 ani

unde sunt ( concret ) masurile guvernului? De ce nu pot acesti oameni sa lucreze la noi si sa ramana cu aceleasi sume ?
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Pai agricultura Germaniei este mai importanta decat cea a Romaniei. Nu se puteau gasi fonduri pentru a subventiona plata zilierilor in agricultura noastra... Dar ca sa platiti in continuare pensiile speciale mai aveti bani?
Raspunde

NumeSiPrenume

Acum 2 ani

Pentru ca sunt niste efecte de domino in piata, pe care doar manipularea din pix a renumeratiei atrage pe o parte o hiper inflatie, daca toti ne-am permite sa cumparam ce recolteaza oamenii astia, iar pe de alta parte nimeni nu ar "da" pe alimentele acelea atat de mult. Deci in concluzie, nici daca s-ar putea nu s-ar vrea si nici daca s-ar vrea nu s-ar putea. Adevaratul este ca trebuie adjustari destul destul de mici, pe care cam nimeni nu vrea sa le experiementeze mai ales in contextul actual, dar foarte probabil nici in alte contexte. Solutia, din pacate este cea probabila este automatizarea completa a genului asta de munci. Ramane de vazut daca genul asta de abordari va aduce si mai multe curente socialiste in sociatate, cel putin mai multe decat se proconizeaza.
Raspunde

xxx

Acum 2 ani

Pt.statutul defect aceasta intrebare trebuiai sa tio pui acum cel Putin 15-ani nu acum.
Raspunde

Dracu

Acum 2 ani

Diaspora = tradatorii patriei
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus