Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Așa arată viitorul imediat? Cum se lucrează într-o fabrică din Sibiu, unde a fost deja înregistrat un caz de Covid-19

Așa arată viitorul imediat? Cum se lucrează într-o fabrică din Sibiu, unde a fost deja înregistrat un caz de Covid-19

Modul de transport înspre și dinspre serviciu, accesul în fabrică, actele de completat, îmbrăcămintea obligatorie, modul de a lua masa și, evident, distanța păstrată în hale sau la ieșirea din tură sunt câteva din măsurile luate de la începutul acestei luni într-una din cele mai mari companii din Sibiu și din județ. Cu sprijin inclusiv de la colegii lor din China, cei de la Marquardt din Sibiu și-au reorganizat activitatea pentru a putea funcționa și în vremuri în care din cauza noului coronavirus se închid nu doar alte fabrici, ci chiar și spitale.

Toate porțile de acces au fost închise, cu excepția celei principale, unde fluxul a fost astfel reorganizat încât mai întâi trebuie să treci prin zona de completare a declarației pe proprie răspundere referitoare la starea ta de sănătate și la contactele tale sau evenimentele deosebite din ultimele zile, inclusiv referitoare la apropiații tăi.

Mai apoi, fluxul reorganizat te duce înspre un cort la a cărui intrare pășești pe un covor cu dezinfectant. Dezinfectant pe care îl găsești și în dozatorul pentru mâini din apropiere precum și în preajma mai tuturor intersecțiilor importante din restul fabricii.

În Marquardt nu mai intri fără a trece prin mai multe filtre de verificare a sănătății În Marquardt nu mai intri fără a trece prin mai multe filtre de verificare a sănătății

După ce calci pe covorașul umed și îți dezinfectezi mâinile, cu un termometru care nu necesită contactul cu pielea ți se ia temperatura. Dacă totul este în regulă, înaintezi spre locul unde primești o mască și protecție pentru ochi și îți continui drumul către vestiar. Vestiar în care, pe jos, sunt marcate distanțele minime pe care trebuie să le respecți față de alții. Din vestiar nu vei ieși doar cu protecțiile primite la intrare, ci și cu bonetă și halat de protecție. ”Cu excepția ochelarilor și a măștilor, acesta era oricum echipamentul nostru standard pentru protecția electrostatică. Dar, din 6 aprilie, noi am introdus obligativitatea purtării măștilor și a ochelarilor de protecție. De fapt, înainte de 6 aprilie, când am redeschis producția, am reorganizat toată activitatea”, descrie Alexandra Petculescu, directorul de operațiuni al Marquardt SCS.

Propriul sistem preventiv

Timp de o săptămână, activitatea în fabrica din Zona industrială vest a fost întreruptă, iar aproape întreaga activitate reorganizată, ca reacție a epidemiei noului coronavirus. Modul de reorganizare a fost discutat în grupul Marquardt, grup care are unități de producție și în China. ”Experiența colegilor noștri din China ne-a ajutat. Ei au trecut deja prin asta. De la ei am primit și filmulețe despre cum, de exemplu, se ia temperatura angajaților. Sau filmulețe de încurajare, căci vom trece de asta”.

Cei din zona administrativă a fabricii Marquardt lucrează, în majoritate, de acasă: birourile lor sunt acum goale, iar ședințele erau oricum de mai multă vreme organizate în sistem teleconferință. Pentru cei din producție – chemați la serviciu într-un număr mai redus în contextul economic actual – reorganizarea propusă de companie începe de la transport. ”Cei de la Tursib ne sună zilnic și am înțeles că fac asta cu toți angajatorii din Zona industrială vest, pentru a-și ajusta capacitatea de transport. Pentru angajații noștri care sunt transportați din alte localități pe baza unor convenții, am solicitat introducerea unor mijloace de transport cu capacitate dublă, pentru a putea sta la distanță unii de alții”. Turele de lucru au fost de asemenea ajustate, un medic este prezent pentru eventualele controale mai amănunțite.

7. Marquardt Dispensere de dezinfectant alcoolic in toate spatiile Sursa foto: Marquardt

În sala de mese mai pot sta doar câte doi la o masă, iar cei doi se vor așeza în colțuri opuse. ”Legile sănătății și siguranței muncii rămân valabile. Prevenția este bună și în vremuri normale și în vreme de pandemie. Noi insistăm și am transmis prin toate căile sfaturi de a se menține igiena și de a se spăla pe mâini cât mai des. Inclusiv acasă”, spune Sorin Olariu, director de Protecția Muncii în cadrul Marquardt. El arată că, practic, vrafurile de declarații completate de angajați referitoare la starea de sănătate și eventualele contacte nu rămân doar niște documente de arhivat. Ci sunt citite, urmărite, corelate cu alte informații. Toți angajații completează astfel de chestionare după ce revin la serviciu după o pauză mai mare de trei zile. ”Noi nu așteptăm să apară simptome. Suntem agresivi în identificarea posibilelor situații de infecție ne-am construit propriul sistem preventiv. În cazul în care există cea mai mică suspiciune, încercăm să nu mai aducem acel angajat la serviciu. Iar în acest demers ne ajută și faptul că gradul de conștientizare a crescut în rândul colegilor noștri referitor la acest virus”, explică Alexandra Petculescu.

Primul caz de Covid-19. Cum au reacționat?

După reorganizarea activității, cei de la Marquardt și-au redeschis producția din 6 aprilie. Sistemul preventiv construit între timp a fost pus la încercare încă din prima zi, când a fost procesată informația referitoare la potențiala infectare a unei angajate. Peste aproape o săptămână celor de la Marquardt le-a fost confirmată infectarea angajatei, dar compania luase deja măsuri care au oprit răspândirea virusului.

”În data de 6 aprilie 2020 am cerut angajatului ca a doua zi să nu vină la lucru, să rămână acasă sub supraveghere medicală, măsură care a fost luată și în cazul celor câțiva colegi cu care acesta a venit în contact (14 colegi în total – n.r.). În aceeași zi am oprit acasă toți angajații de pe rutele de transport din acea zonă. În 8 aprilie 2020 angajatul suspect s-a internat în spital, iar autoritățile ne-au informat în 12 aprilie 2020 că acesta a fost testat pozitiv pentru Covid-19. Între timp angajatul nostru este bine, se află în recuperare. Compania noastră a colaborat cu DSP pentru a identifica persoanele cu care angajatul a venit în contact. Acești salariați se aflau deja la domiciliu sub monitorizare, la decizia noastră. Ne bucurăm să anunțăm că aceștia nu au prezentat nici un simptom până acum, la 19 zile de la contact, ceea ce înseamnă că am reușit să ținem virusul în afara fabricii și angajații noștri activi au fost feriți de contagiune”, descriu reprezentanții Marquardt. Rezultatele obținute în urma ”testării pe viu” a sistemului lor de protecție îi determină să aprecieze că strictețea acestuia dă rezultate în protejarea sănătății angajaților.

Sursa foto: Marquardt Sursa foto: Marquardt

Costuri suplimentare

Cei de la Marquardt – care au donat atât bani pentru dotarea Spitalului județean, cât și echipamente de protecție pentru medici – spun că, în acest moment, stocurile lor de materiale de protecție pentru angajați acoperă deja necesarul pe următoarele aproximativ două luni. ”Spre exemplu, avem aproximativ 70.000 de măști de protecție. Da, sunt niște costuri suplimentare semnificative, dar acestea au fost acceptat la nivel de grup în situația dată”.

 

Măsuri luate de Marquardt în timpul epidemiei

- transportul angajaților a fost reorganizat, prin introducerea unor microbuze și autobuze cu capacitate dublă față de normal, pentru ca pasagerii să stea la distanță unul de celălalt; - majoritatea angajaților din funcțiile administrative și de suport lucrează de acasă; - întrunirile interne sau cu clienții și furnizorii se derulează de peste o lună prin telefon sau videoconferință; - la intrarea în firmă, toți angajații trec prin puncte de control preventiv, unde se efectuează controlul temperaturii, cu termometre non-contact; avem și asistența unui medic, care, la nevoie, poate efectua un control amănunțit; - la intrări au fost instalate covoare dezinfectante cu clor, iar angajații primesc dezinfectant alcoolic pentru mâini; - la intrarea în fabrică, salariaților li se distribuie în fiecare zi măști de protecție, ochelari și viziere, a căror purtare este obligatorie în companie; - în birouri și în producție au fost instalate dispensere cu dezinfectant accesibile pentru toată lumea, iar o companie specializată face zilnic dezinfecția zonelor circulate și săptămânal dezinfecția completă a birourilor; - în firmă au fost instalate semne vizuale pentru păstrarea distanței de siguranță în spațiile comune; - au fost ajustate schimburile, astfel încât să se reducă numărul de angajați prezenți la lucru în același timp.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

No comment

Acum 3 ani

Cu parul desfacut si cu genul ala de echipamente de protectie, pot sa devina chiar cei care verifica focare de infectie, avand in vedere ca au contact zilnic cu atatia oameni.
Raspunde

Deutsche Welle

Acum 3 ani

Vrand nevrand - sistemele chineze sunt copiate tot mai mult de lumea vestica ! Vine URGIA galbena peste noi ???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus