A fost nevoie de patru licitații întinse pe parcursul a 11 luni pentru ca Primăria Sibiu să angajeze o firmă care să realizeze proiectul tehnic al primei parcări publice subterane din oraș.
În dimineața zilei de luni, 27 aprilie 2020, Primăria Sibiu a făcut public, prin intermediul Sistemului electronic al achizițiilor publice, anunțul referitor la faptul că a atribuit contractul de întocmire a proiectului tehnic, a detaliilor de execuție și de asistență tehnică pentru parcarea prevăzută a fi realizată sub piața 1 Decembrie (Piața Gării).
La licitația organizată în acest sens au fost depuse două oferte. Contractul fost semnat cu o asociere de firme condusă de Eurocerad Interational SRL, din București, pentru suma de 444.575 de lei, fără TVA, în urma unei licitații lansată pe 20 decembrie 2019 (a patra licitație cu acest obiectiv). Din asocierea condusă de firma bucureșteană de proiectare mai fac parte, ca subcontractanți, Protelco SA, Rolumial Electric Experts SRL, Pegasus Engineering SRL, CS Styel Security, CES Consulting Services SRL și Institutul de arheologie ”Vasile Pârvan”.
Cealaltă ofertă depusă în cadrul acestei licitații, necâștigătoare, este cea a societății ploieștene Systegra Engineering.
Proiectare în trei luni
Proiectul tehnic al viitoarei parcări subterane din Piața Gării trebuie realizat în termen de trei luni de la semnarea contractului. Conform studiului de fezabilitate, realizat în cursul anului 2018, parcarea din Piața Gării va avea trei niveluri: două subterane și unul suprateran, cu o capacitate totală cuprinsă între 350 și 400 de locuri de parcare. Aria utilă totală a parcării (cele două subsoluri și partea de la suprafață) este calculată a avea 10.411 mp: câte 100 de locuri la fiecare nivel subteran și restul – la suprafață. De altfel, la suprafață urmează a fi proiectată o stație pentru mijloace de transport în comun electrice (pentru viitorul nou traseu în jurul centrului istoric al Sibiului, deservit de autobuze electrice, de mici dimensiuni). În apropierea stației este solicitată și amplasarea a două puncte de încărcare a autobuzelor electrice. Viitoarea parcare subterană va fi dotată atât cu sisteme de stingere automată a incendiilor (sprinklere), cât și cu instalații de evacuare a fumului și de detectare a depășirii concentrației admisibile de monoxid de carbon, precum și instalații de ventilație. Parcarea ar urma să aibă un sistem propriu de supraveghere video, acces automat și un sistem de iluminat eco-eficient.Ulterior finalizării proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, Primăria ar urma să lanseze o nouă licitație în urma căreia să angajeze un constructor. Conform calculelor inițiale, partea de execuție ar urma să dureze cel mult 12 luni.
În Piața Gării se tot dorește a fi amenajate locuri de parcare atât la subsol, cât și la suprafață. Sursa foto: documentație Primăria Sibiu
Un proiect care va duce la extinderea zonei pietonale
“Prin implementarea acestui proiect se va facilita accesul în zona Gării orașului, cu posibilități majore de parcare și realizare de legături cu transportul public local cu toate cartierele orașului, în condiții de siguranță și confort. De asemenea, într-o etapă ulterioară se intenționează restricționarea traficului auto în zona centrală a orașului și crearea unor rute cu autovehicule publice care să transporte călătorii în zona centrală“, scrie în caietul de sarcini elaborat de Primăria municipiului Sibiu pentru proiectarea acestei parcări. Potrivit informațiilor Turnul Sfatului, după finalizarea parcării subterane, intențiile administrației locale sunt de a extinde zona pietonală inclusiv strada Avram Iancu, pe porțiunea cuprinsă între Piața Mare și intersecția cu strada General Magheru.Pentru prima parcare subterană a Sibiului, accesul pietonilor în subteran se cere a fi făcut atât pe scări, cât și cu liftul. Doar că nimeni nu dorește să facă proiectele măcar. Sursa foto: documentație Primăria Sibiu
A fost nevoie de patru licitații
Studiul de fezabilitate al parcării de sub piața 1 Decembrie 1918 a fost adoptat de Consiliul local Sibiu în luna septembrie a anului 2018. Planurile inițiale ale administrației Sibiului prevedeau că în cursul lunii septembrie 2019 să fie lansată licitația pentru execuția propriu-zisă a parcării. Dar aceste planuri au rămas în aer având în vedere că pe tot parcursul anului trecut proiectul a fost blocat în faza de dinaintea proiectării.Prima licitație pentru proiectarea primei parcări subterane publice din oraș a fost lansată de Primăria Sibiu pe 29 mai 2019, suma alocată pentru acest contract fiind de 340.000 de lei, fără TVA. Procedura a fost anulată pe 1 iulie 2019, deoarece nicio firmă nu s-a arătat interesată de contract. Licitația a fost reluată două zile mai târziu, cu același buget, dar a fost anulată pe 23 septembrie: singura ofertă depusă a fost respinsă, pe motiv că nu era conformă. Ca un detaliu important, oferta respinsă era cea a Hentza Business SRL, firma de proiectare din Capitală care realizase și studiul de fezabilitate pentru această parcare subterană.
În data de 1 octombrie 2019, Primăria Sibiu a lansat pentru a treia oară licitația de încredințare a contractului de proiectare tehnică, detalii de execuție, obținere avize, verificare de proiect și asistență tehnică. O lună jumătate mai târziu, pe 11 noiembrie, procedura a fost din nou anulată: nicio firmă nu s-a arătat interesată de contract.
Abia la cea de-a patra procedură, reprezentanții administrației sibiene au decis să crească suma alocată proiectării, ca urmare a nemulțumirilor exprimate de proiectanți: aceștia au criticat nu doar faptul că sumele alocate pentru contract sunt prea mici, ci și faptul că sumele prevăzute în studiu de fezabilitate nu au fost indexate conform modificărilor care au survenit în legislație în anul care trecut de la întocmirea acestui studiu. Prin urmare, la cea de-a patra licitație organizată de Primărie pentru proiectare, bugetul alocat contractului a crescut la 450.000 de lei.
Despre cum văd proiectanții acest proiect puteți citi mai multe aici Marile poticneli. Cum a pierdut Sibiul întreaga vară cu parcarea subterană de la gară
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Piaţa Gării , Avram Iancu , Piata Mare , Primăria Sibiu , Munții Făgăraș , Turnul Sfatului , În Piața Gării , Vasile Pârvan , Hentza Business București , Pentru Sibiu , Pegasus Engineering , parcare subterană , Consulting Services , Eurocerad Interational , Rolumial Electric Experts , Styel Security , Systegra Engineering , General Magheru
Vizualizari: 9525
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Erata
Acum 6 ore
Un român
Acum 6 ore
Adina
Acum 6 ore
Unul
Acum 6 ore
Emil