Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Aprilie, luna în care inițiativele în construcții au scăzut cu aproape 60%. Arhitecții: ”scăderea va fi resimțită mai ales la anul”

Aprilie, luna în care inițiativele în construcții au scăzut cu aproape 60%. Arhitecții: ”scăderea va fi resimțită mai ales la anul”

După un martie în care a crescut ritmul inițiativelor urbanistice la nivelul Sibiului, luna aprilie 2020 a adus o scădere bruscă de peste 50%. Atât comparativ cu luna omonimă a anului trecut, cât și cu lunile anterioare ale acestui an.

Dacă în luna februarie a acestui an, Primăria Sibiu elibera la cererea investitorilor peste 330 de certificate de urbanism, în luna martie numărul acestor acte a scăzut ușor, pentru ca în cursul lunii aprilie să ajungă la un minim al ultimilor zece ani: doar 107 certificate de urbanism au mai fost eliberate de Primăria Sibiu, față de peste 240 de astfel de acte eliberate în aprilie 2019 sau aprilie 2018. În anii crizei economice din 2009 și 2010, spre comparație, numărul certificatelor de urbanism eliberate de administrația locală a fost de 138 și, respectiv, 133.

Certificate de urbanism ianuarie februarie martie aprilie
2018 214 280 252 241
2019 282 244 227 247
2020 192 336 280 107
Autorizații de construire ianuarie februarie martie aprilie
2018 65 60 59 58
2019 65 73 80 82
2020 64 60 48 35

Sursa datelor: Primăria municipiului Sibiu

La fel, în cursul lunii aprilie a acestui an și numărul autorizațiilor de construire eliberate de Primăria Sibiu a ajuns la un minim al ultimilor mai bine de zece ani. Doar 35 de autorizații de construire au mai fost eliberate de Primăria Sibiu, față de 82 în aprilie 2019. În aprilie 2009 Primăria Sibiu elibera 66 de astfel de autorizații, în timp ce în aprilie 2010 erau eliberate 82 de autorizații de construire.

Arhitecții: eventuala criză se va resimți la anul

”Ne-am pus și noi problema aceasta, am avut o discuție chiar și la nivel național în cadrul Ordinului Arhitecților din România. De exemplu, în martie anul acesta au fost mai multe dovezi de luare în evidență decât anul trecut. În schimb, în aprilie, într-adevăr au fost mai puține”, spune Cristian Șandru, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Sibiu-Vâlcea. Potrivit lui, situația ”luărilor în evidență” se manifestă diferit la nivel național (fiecare arhitect trebuie să ceară ordinului din care face parte o ”luare în evidență” a fiecărui nou proiect, iar în urma acestui demers, filiala OAR confirmă faptul că respectivul arhitect are drept de semnătură, că nu îi este suspendat la momentul respectiv).

certificate de urbanism

”Este un pic greu să tragem o concluzie pe baza datelor unei singure luni. Sunt alte filiale care s-au plâns că nu s-au mai cerut dovezi deloc. Dar la noi, la Sibiu-Vâlcea, nu s-a simțit. La București, la nivel de Transilvania, la fel, lucrările continuă. Avem colegi care ne-au spus că li s-au mai suspendat unele proiecte, dar deocamdată nu știm pe nimeni să se plângă de vreo scădere dramatică”, mai spune Cristian Șandru pentru Turnul Sfatului.

Din punctul lui de vedere, o criză economică generată de actuala criză sanitară se va face resimțită în domeniul construcțiilor în special în cursul anului viitor. ”Eu, ce mă aștept, este ca la noi efectul actualei crize să se simtă mai încolo. Poate anul viitor vom simți mai acut efectele unei crize. Ideea este că lucrările începute sunt continuate, căci majoritatea celor care au început trebuie să le și termine. Dar există posibilitatea să nu mai fie începute noi lucrări, iar efectele le vom simți la anul”, apreciază Cristian Șandru.

autorizatii de construire

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Eu

Acum 4 ani

In Cartierul Arhitectilor, din Cisnadie, este oportuna stoparea emiterii autorizatilor de constructie pana la definitivarea lucrarilor pe DJ106C si amenajarea drumului de acces spre Dedeman. Zona este supraaglomerata, traficul de cosmar, viata locuitorilor profund alterata. Este momentul ca investitorii sa se orienteze spre locuinte individuale, duplexuri, triplexuri pentru a se respecta prevederile PUZ care a reglementat aceasta zona- ca zona rezidentiala cu locuinte individuale, PUZ care a fost ignorat pana in prezent. Primaria Cisnadie sa stopeze practica PUZ-urilor derogatorii pentru o parcela aflata in cadrul unui front construit cu locuinte individuale.Un bloc, intre locuinte individuale depreciaza aspectul urbanistic si arhitectural al zonei.si aduce prejudicii ireparabile celor din vecinatate.Constant nu se intocmeste plansa cu desfasurarea stradala a frontului constuit,asa cum este stabilit prin Legea 50/1991. Legea urbanismului este frecvent ignorata. Pe geoportalul ANCPI- nu apar multe imobile deja edificate, ceea ce explica situatia de fapt din acest cartier si necesitatea unei verificari la fata locului inainte de intocmirea proiectului. Faptul ca nu se respecta conditiile obligatorii pentru ocuparea functiei de arhitect sef, fie ea si interimara, este demonstrata prin lipsa de viziune a unei dezvoltari urbanistice coerente .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus