Luni,
28.04.2025
Parțial Noros
Acum
19°C

DSP Sibiu: Apa din județ este potabilă și nu pune în pericol sănătatea

DSP Sibiu: Apa din județ este potabilă și nu pune în pericol sănătatea

Apa din județul Sibiu este potabilă și poate fi băută fără a pune în pericol sănătatea sibienilor, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu. Potrivit acestora, autoritățile fac teste ale calității apei periodic, iar acolo unde se găsesc parametri neconformi, problemele sunt rezolvate astfel încât sănătatea oamenilor să nu fie pusă în pericol. 

Reprezentanții DSP Sibiu spun că supravegherea calităţii apei potabile s-a efectuat prin recoltare de probe de apă şi analize de laborator chimice și bacteriologice efectuate în laboratoarele instituției și ale producătorilor de apă atât pentru sistemele de aprovizionare cu apă autorizate, cât și pentru cele neautorizate sanitar.

În ceea ce privește numărul de probe de apă și parametrii, care trebuie analizați în cursul unui an, reprezentanții DSP spun că se stabilește pe baza programelor de monitorizare, avizate de direcție. Astfel, în cursul anului 2019 s-au avizat un număr de 87 de programe de monitorizare a calității apei potabile și s-au trimis un număr de 75 de adrese producătorilor de apă și autorităților locale, referitoare la aprovizionarea cu apă a populației.

„În anul 2019, în cadrul activității de supraveghere a calității apei potabile, la nivelul Laboratorului DSP Sibiu, 1.013 probe de apă potabilă au fost analizate la parametrii chimici (amoniu, aluminiu, cadmiu, conductivitate, culoare, duritate, fier, fluoruri, gust, miros, mangan, nitrați, nitriți, oxidabilitate, pH, plumb, turbiditate, clor rezidual liber și total) și 1006 probe de apă potabilă au fost analizate la parametrii microbiologici (număr de colonii la 22 și 37 grade Celsius, E. coli, enterococi, coliformi, Clostridium perfringens). Din acest număr total de probe, 24,3% au prezentat neconformități la parametrii chimici (în special la parametrul indicator, clor rezidual liber), iar 25,4% au prezentat neconformități la parametrii microbiologici”, spune Krisztina Gall, purtător de cuvânt DSP. 

Producătorii de apă sunt cei care rezolvă neconformitățile din calitatea apei

Cei de la SC Apă Canal Sibiu, prin labolatorul lor realizează monitorizarea operațională a apei produsă și distribuită în localitățile: Sibiu, Cisnădie, Avrig, Mârșa, Racovița, Bradu, Păltiniș, Rășinari, Cristian, Șura Mică, Ocna Sibiului, Rusciori, Mândra, Loamneș, Păuca, Presaca, Bogatu Român, Broșteni, Șura Mare, Șelimbăr, Hamba, Veștem, Bungard, Poplaca, Tilișca, Săliște, Vale, Fântânele, Săcel, Galeș, Sibiel, Aciliu, Păltiniș, Sadu, Tocile, iar Laboratorul SC Apa Târnavei Mari a realizat monitorizarea operațională a apei produsă și distribuită în localitățile: Mediaș, Valea Lungă, Ighișu Nou, Bazna, Boian, Dîrlos, Dumbrăveni, Hoghilag, Agnita, Coveș, Vărd, Veseud, Ruja, Bârghiș, Arpașu de Sus, Arpașu de Jos, Cârțișoara, Alma, Marpod, Nocrich, Hosman, Ilimbav, Șeica Mare, Boarta.

De asemenea, laboratorul Direcției de Sănătate Publică a județului Sibiu, analizează parametrii chimici și microbiologici, cuprinși în cadrul monitorizării de audit a calității apei distribuite pe întreg județul Sibiu și analizează parametrii chimici și microbiologici cuprinși în cadrul monitorizării operaționale, pentru apa distribuită în localitățile unde producătorii de apă nu dețin laborator propriu de analiză a calității apei. Toatodată, se analizează parametrii chimici și microbiologici, din probele de apă recoltate din sursele publice locale (fântâni, șipote).

„Prin adrese repetate s-au comunicat Primăriilor, obligațiile care le revin cu privire la aprovizionarea cu apă a populației, măsurile pe care trebuie să le ia (de curățare și dezinfecție a rezervoarelor de înmagazinare, de refacere a perimetrelor de protecție sanitară, de la nivelul surselor de apă și a rezervoarelor de înmagazinare), de monitorizare a calității apei furnizate populației și de informare a populației cu privire la calitatea apei furnizată populației”, mai spun cei de la DSP.

În situația în care buletinele de analiză chimice și microbiologice, au prezentat neconformități la parametrii de calitate ai apei potabile, producătorul de apă este cel care trebuie să aplice măsurile de remediere pentru refacerea calității apei și protejarea sănătății populației. Până în acest moment, neconformitățile semnalate la ZAP-urile mari, din județul Sibiu, au fost inconstante, punctuale, iar la repetarea analizelor, din aceleași puncte, rezultatele s-au încadrat în limitele prevăzute la Legea 458/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Localități din județ cu probleme identificate la apă

În 13 localități din Sibiu s-a făcut un număr mare de analize pentru verificarea calității apei, o parte dintre acestea fiind neconforme. După sesizarea producătorului, problemele au fost rezolvate. Calitatea apei nu a pus în pericol sănătatea oamenilor. 

Alma: S-au efectuat 349 analize din apa distribuită în localitate, din care 8 analize au fost neconforme (4 amoniu, 4 clor rezidual liber). Depășirile au fost inconstante, punctuale, de scurtă durată și nu au pus în pericol sănătatea consumatorilor. A fost anunțat distribuitorul, care a luat măsuri de remediere și a anunțat populația. La reluarea analizelor probele au fost conforme. Este autorizat sanitar.

Ațel: Nu are rețea de distribuție a apei potabile. Neconformitățile se referă la apa din fântâni.

Agârbiciu: S-au efectuat 104 analize din apa distribuită în localitate, din care 8 analize au fost neconforme (4 coliformi și 4 nr. colonii la 22 și 37 grade C). Sistemul nu este autorizat sanitar, apa nu este tratată. S-au făcut adrese distribuitorului pentru remedierea situației și la reluarea analizelor probele au fost conforme.

Bruiu: Este un sistem nou de distribuție apa potabilă, din anul 2019, iar apa este tratată în Stația de tratare Arpașu de Sus, de unde se alimentează mai multe localități din județ (inclusiv orașul Agnita). Au fost doar 2 neconformități la clorul rezidual liber, apărute din cauza lungimii mari a rețelei de distribuție, care s-au remediat după punerea în funcțiune a Stației de clorinare suplimentară.

Cîrța: S-au efectuat 189 analize din apă distribuită în localitate, din care 11 analize au fost neconforme (1 coliformi, 1 nr. colonii la 22 și 37 grade C, 1 turbiditate, 1 E. Coli, 1 enterococi, 5 clor rezidual liber). Depășirile au fost inconstante, punctuale, de scurtă durată, ca urmare a modificărilor de calitate ale apei brute și nu au pus în pericol sănătatea consumatorilor. A fost anunțat distribuitorul, care a luat măsuri de remediere și a anunțat populația. La reluarea analizelor probele au fost conforme. Este autorizat sanitar.

Gura Rîului: S-au efectuat 189 analize din apa distribuită în localitate, din care 3 analize au fost neconforme (o singură probă a fost neconformă la E. Coli, coliformi și clor rezidual liber). Depășirea s-a datorat lucrărilor efectuate la rețelele de distribuție, punctuale, de scurtă durată. A fost anunțat distribuitorul, care a luat măsuri de remediere și a anunțat populația. La reluarea analizelor probele au fost conforme. Sistemul este autorizat sanitar.

Orlat: S-au efectuat 270 analize din apa distribuită în localitate, din care 7 analize au fost neconforme (3 aluminiu și 4 la clor). Depășirile au fost inconstante, punctuale, de scurtă durată, ca urmare a modificărilor de calitate ale apei brute și nu au pus în pericol sănătatea consumatorilor. A fost anunțat distribuitorul, care a luat măsuri de remediere și a anunțat populația. La reluarea analizelor probele au fost conforme. Este autorizat sanitar.

Porumbacu: S-au efectuat 114 analize din apa distribuită în localitate, din care 2 analize au fost neconforme (1 turbiditate și 1 enterococi). A fost anunțat distribuitorul, iar la reluarea analizelor probele au fost conforme. Sistemul nu este autorizat sanitar.

Sadu: S-au efectuat 293 analize din apa distribuită în localitate, din care 13 analize au fost neconforme (2 amoniu,1 fier, 7 culoare, 2 turbiditate). Depășirile au fost inconstante, punctuale, de scurtă durată, ca urmare a modificărilor de calitate ale apei brute, din cauza condițiilor meteorologice și nu au pus în pericol sănătatea consumatorilor. A fost anunțat distribuitorul, care a luat măsuri de remediere și a anunțat populația. La reluarea analizelor probele au fost conforme. Este autorizat sanitar.

Săliște (ZAP Tilișca): S-au efectuat 391 analize din apa distribuită în localitate, din care 22 analize au fost neconforme (1 duritate, 6 nr. colonii la 22 și 37 grade C, 4 culoare, 1 coliformi, 2 Chlostridium, 5 clor, 1 aluminiu, 1 fier, 1 E. Coli). Depășirile au fost inconstante, punctuale, de scurtă durată, ca urmare a modificărilor de calitate ale apei brute, din cauza condițiilor meteorologice și nu au pus în pericol sănătatea consumatorilor. A fost anunțat distribuitorul, care a luat măsuri de remediere și a anunțat populația. La reluarea analizelor probele au fost conforme. Este autorizat sanitar.

Șeica Mare: S-au efectuat 206 analize din apa distribuită în localitate, din care 21 analize au fost neconforme (8 amoniu, 10 nitriți, 3 clor). Sistemul nu este autorizat sanitar, apa este doar dezinfectată cu clor, neaplicându-se procedee suplimentare de tratare. S-au făcut adrese distribuitorului, care a anunțat populația. Neconformitățile se datorează calității necorespunzătoare a apei brute, care nu poate fi tratată în stația existentă. Se află în derulare un proiect al SC Apa Tarnavei Mari, pentru remedierea acestei situații.

Turnu Roșu: S-au efectuat 193 analize din apa distribuită în localitate, din care doar 3 analize de clor rezidual au fost neconforme, ca urmare a lungimii mari a rețelei de distribuție. Sistemul este autorizat sanitar.

Vurpăr: S-au efectuat 182 analize din apa distribuită în localitate, din care 25 analize au fost neconforme (6 nr. colonii la 22 și 37 grade C, 4 coliformi, 4 amoniu, 2 enterococi, 3 E. Coli, 6 la clor rezidual). Neconformitățile se datorează calității necorespunzătoare a apei brute, care nu poate fi tratată în stația existentă. S-au făcut adrese distribuitorului, care a anunțat populația. Sistemul nu este autorizat sanitar, apa este doar dezinfectată cu clor, neaplicându-se procedee suplimentare de tratare.

Reprezentanții DSP precizează faptul că, dacă o analiză apare ca neconformă, de exemplu clorul rezidual liber, este 0,09 și nu 0,1 mg/l, acest lucru nu înseamna că apa distribuită este nepotabilă. 

„Sistemele de alimentare cu apă potabilă a localităților nu sunt sisteme perfecte, sunt supuse unor situații deosebite (exemplu: inundații, secetă, defecțiuni, lucrări de reparații, etc), care pot modifica calitatea apei, pentru scurtă durată. Important este ca populația să fie anunțată, în asemenea situații, de către distribuitorul de apă. Cu cât se efectuează mai multe analize, cu atât probabilitatea de apariție a unor neconformități este mai mare”, transmite Krisztina Gall.

Există localități cu instalații de apă neautorizate sanitar

Potrivit informațiilor trimise de DSP, în unele din localitățile județului există sisteme mici de aprovizionare cu apă aflate în subordinea primăriilor, care nu dispun de servicii specializate de gospodărire comunală, nici de personal specializat. În alte localități, locuitorii s-au organizat în asociații sau fundații, care exploatează aceste instalații de apă, de asemenea, fără a dispune de personal specializat. Aceste instalații de apă sunt neautorizate sanitar, deoarece prezintă deficienţe de amenajare şi funcţionare: surse de apă de suprafaţă, supuse poluării, lipsa perimetrelor de protecţie sanitară, lipsa tratării, lipsa personalului calificat, rețele de distribuție vechi.

Sibiul are doi operatori regionali de apă potabilă: S.C. Apă Canal S.A. Sibiu și S.C.Apa Târnavei Mari S.A, care au în desfășurare proiecte, cu fonduri europene, de îmbunătăţire permanentă a calităţii serviciilor şi a accesului la infrastructura de apă şi apă uzată, prin creşterea progresivă a ariei de acoperire a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, la nivelul județului.

„Pentru a afla informații corecte referitoare la aprovizionarea cu apă a localităților judetului Sibiu, facem apel la populație să se informeze doar din surse autorizate, respectiv, de la DSP Sibiu, de la producătorii de apă și autoritățile locale. În anumite situații pot apărea informații inexacte, alarmiste, care pot induce în eroare asupra siuației de fapt”, mai spun cei de la DSP.

Precizările făcute de DSP vin în contextul publicării, în a doua parte a lunii mai, a unui reportaj făcut de jurnaliștii recorder în care se arată faptul că în 892 de localități din România apa nu este potabilă, iar locuitorii acestora nu sunt anunțați. Potrivit acestora, analiza calității apei a fost făcută de jurnaliști, iar apa din aceste localități a înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală. 13 dintre aceste localități sunt din județul Sibiu. 

 

Unde se pot obține informații cu privire la calitatea apei potabile furnizate în sistem centralizat 

- DSP Sibiu a publicat pe site-ul instituției, în fiecare an, Raportul privind calitatea apei potabile din județul Sibiu; la acest moment, se află disponibile, pe site, Rapoartele privind calitatea apei potabile, din județul Sibiu, pentru anii 2014-2015-2016;

- DSP Sibiu pune la dispoziția consumatorilor, informațiile privind calitatea apei potabile, la solicitarea acestora;

- În caz de neconformitate a calității apei, s-au făcut adrese producătorilor de apă, autorităților locale și județene, cu rezultatele analizelor efectuate și cu măsurile de remediere, care se impun; de asemenea, în aceste cazuri s-a informat și Serviciul de control din cadrul DSP Sibiu, pentru a lua măsurile necesare;

- Pe site-urile celor 2 producători regionali de apă potabilă din județul Sibiu, respectiv SC Apă Canal SA Sibiu și SC Apa Târnavei Mari SA Mediaș, se află publicate informații privind calitatea apei potabile distribuite de fiecare producător, respectiv, buletine de analiză la probele de apă recoltate în cadrul monitorizării calității apei, din anul în curs și informații privind întreruperi în alimentarea cu apă potabilă, ca urmare a unor lucrări programate sau ca urmare a unor defecte.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus