Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Două companii finlandeze au dezvoltat un test similar alcoolmetrelor, pentru detectarea coronavirusului

Două companii finlandeze au dezvoltat un test similar alcoolmetrelor, pentru detectarea coronavirusului

Două companii tehnologice finlandeze au dezvoltat un tip de test ultrarapid, similar alcoolmetrelor, care ar permite detectarea coronavirusului în aerul expirat în doar două minute şi la preţul de 2 euro, informează luni agenția EFE, citată de Agerpres.

Dispozitivul a fost dezvoltat de Forum Virium Helsinki, o companie publică de inovaţie tehnologică din capitala finlandeză, în colaborare cu compania Deep Sensing Algorithms, responsabilă cu analizarea nivelului de fiabilitate a diagnosticului utilizând inteligenţă artificială (IA).

Potrivit Forum Virium, testele de fiabilitate ale noului test vor începe în iunie la centrele de sănătate din Helsinki şi Kazahstan şi ulterior vor fi extinse în Olanda şi SUA.

"Dacă este eficient, acest dispozitiv poate deveni testul pentru coronavirus cel mai rapid şi mai ieftin din lume", notează compania.

Pentru a efectua testul, pacientul trebuie să sufle între două şi patru ori timp de 30 de secunde în dispozitiv, ai cărui nanosenzori detectează şi măsoară compuşii organici volatili (COV) - biomarkeri generaţi de metabolismul uman - în aerul expirat.

După primirea mostrei, dispozitivul trimite datele unui server unde algoritmul bazat pe AI le analizează şi stabileşte diagnosticul în doar 2 minute.

Nivelul de fiabilitate al testului depinde de capacitatea algoritmului de a identifica în aerul expirat biomarcatorii specifici asociaţi infecţiei COVID-19.

Cele două companii intenţionează să înceapă cât mai curând producţia dispozitivului şi să-l lanseze pe piaţă începând din luna august.

foto: Deep Sensing Algorithms

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1568

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus