Miercuri,
12.05.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Decanul Facultății de Teologie Pr. Daniel Buda: „În anii următori este nevoie de o investiție masivă în infrastructură, pentru ca să avem o bază materială excelentă”

Decanul Facultății de Teologie Pr. Daniel Buda: „În anii următori este nevoie de o investiție masivă în infrastructură, pentru ca să avem o bază materială excelentă”

Pr. Conf. Dr. Habil. Daniel Buda, specialist în disciplinele Istoria Bisericească Universală și în Creștinism Global este de la 1 aprilie anul curent, decanul Facultății de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Spune că atât timp cât va conduce facultatea își dorește să promoveze profilul unui decan așa cum există în Occident. Își dorește să fie, în primul rând, un mediator între colegi și între colegi și universitate, este determinat să găsească noi oportunități pentru facultate și, nu în ultimul rând, să promoveze valori despre care crede că lipsesc în România la ora actuală: transparență în actul conducător, reprezentativitate și mai mult respect pentru lege. Într-un interviu acordat Turnului Sfatului, decanul vorbește despre provocările înscrierilor de anul acesta, despre necunoscutele din anul școlar viitor și despre planurile pe care le are în calitatea sa de conducător al Facultății de Teologie. 

Reporter: Suntem în perioada înscrierilor, din experiența anilor anteriori, credeți că se vor ocupa toate locurile scoase la concurs la Facultatea de Teologie?

Având în vedere că avem două sesiuni: una acum în Iulie și una în septembrie, personal cred că cel puțin locurile care sunt bugetate se vor ocupa. Anul acesta este un an special, de aceea comparația cu ceea ce sa întâmplat în anii trecuți este posibilă  doar în parte. Spun acest lucru în primul rând pentru că situația creată de pandemie face ca înscrierile să fie online, ceea ce ridică unele dificultăți pentru o parte din candidați. Pe de altă parte, am observat faptul că anul acesta a fost un procent relativ redus al celor care au luat bacalaureatul, iar cei care au luat acest examen în anii anteriori știu că au la mână un instrument pe care vor să îl folosească și mă refer aici la diploma de bacalaureat, deci se pot înscrie la facultate. De asemenea, anul acesta anticipez oarecare dificultăți la înscriere și pentru că seminariile teologice din cuprinsul Arhiepiscopiei, care de fapt sunt furnizorii noștri tradiționali de absolvenți de liceu, au un număr redus de absolvenți și atunci, automat cei care vin la noi vor fi ceva mai puțini. Cu toate acestea, în ultimele trei sau patru zile a crescut ritmul de înscriere online și cred că suntem în grafic atunci când vorbim despre ocuparea locurilor bugetate și, de ce nu,  și a celor cu taxă.

Ce noutăți aduce anul universitare viitor pentru Facultatea de Teologie. Sunt specializări noi? 

Nu. Vom avea aceleași specializări, să zicem tradiționale, ale Facultății de Teologie. Este vorba despre Teologie Ortodoxă Pastorală și Teologie Muzică Religioasă. Vreau să subliniez, însă, faptul că, deși noi nu mai avem de câțiva ani buni specializarea Teologie Didactică, o specializare la care se înscriau mai ales fetele, toți cei care își doresc să urmeze o carieră de profesor de religie, o pot face dacă aleg facultatea noastră. Nu trebuie să meargă în alte centre universitare! Pot studia în Sibiu Teologia Ortodoxă Pastorală și pot face modulul Pedagogic care permite oricărui absolvent să predea religie. Astfel, , dacă un tânăr sau o tânără vrea să devină profesor sau profesoară pot să vină la Sibiu să studiueze în  Facultatea noastră și să devină  profesori de religie.

De ce nu mai există această specializare?

Pentru că nu aveam un număr suficient de candidați, iar acest lucru este un una din consecințele negative ale procesului Bologna, când dublele specializări s-au desființat. Am avut mai multe astfel de specializări cum au fost cele de teologie și litere sau teologie și limbi străine, iar absolvenții terminau cu dublă specializare. Acum, din păcate,  nu  mai avem această dublă specializare.

În momentul de față sunt fete care studiază la Facultatea de Teologie?

Sunt, însă, din păcate, foarte puține. Nu vă pot da un număr exact dar sunt două, trei fete într-un an, față de trecut când erau mult mai multe.

Și pentru că vorbim de specializări, a rămas Teologia Ortodoxă Pastorală cea mai căutată specializarte ?

Da, Teologia Pastorală rămâne, în continuare, cea mai atractivă, însă secția de Teologie Muzică Religioasă, care a fost deschisă în urmă cu câțiva ani, se bucură, de asemenea, de interes pentru că se adresează unei alte nișe. Se adresează persoanelor care sunt interesate de muzica religioasă. După absolvinrea acestei specializări există posibilitatea de a preda muzică. Pentru că cei care aleg această specializare  planul de învățământ  este gândit  în așa fel încât ei primesc cunoștințe teologice de bază, predate într-un alt mod decât se predă la Teologie Pastorală, iar accentul cade pe disciplinele muzicale. Acestea sunt apropiate de cele care se predau la un conservator.

Doar profesori pot ajunge cei care termină o astfel de specializare?

Nu neapărat. Pot fi profesori de muzică în mediul laic, în mediul nostru bisericesc, pot să fie cantori, dirijori sau cântăreți în cor, dar pot deveni și cercetători în domeniul muzicii religioase. Iată iarăși un domeniu care, din păcate, în România este puțin cercetat la Conservator și atunci există această posibilitate de a studia muzica cu proiecte de cercetare care au în vedere exclusiv muzica religioasă.

Având în vedere contextul actual creat de pandemia de COVID-19, la ce să se aștepte studenții pentru anul universitar 2020-2021? 

Este foarte greu să faci o predicție despre ce va fi din toamnă. Nu cred că există cineva care să se hazardeze să spună cu certitudine cum vor merge lucrurile. Ne dorim să revenim la forma de predare clasică, dar, în același timp, trebuie să fim pregătiți pentru predarea online. În România, din păcate, nu există cadru legislativ pentru a permanentiza, alături de predarea să zicem clasică, și predarea online, care aduce și avantaje, nu doar dezavantaje. Vedeți că sunt mari universități în lume, așa cum este Cambridge, care au decis că în tot anul universitar viitor preocesele de predare și examinare se vor  desfășura online. Evident că noi ne dorim să facem predarea în modul clasic, față în față. Teologia, poate mai mult decât alte științe, trebuie să fie predată  în fața studenților Cu toate acestea, să știți că ne-am adaptat foarte repede și la situația de a preda online, fără a avea o pregătire în prealabil, nici noi cadrele didactice și nici studenții. S-a trecut la acest stil de predare brusc și fără pregătire dar eu spun că ne-am descurcat excelent.

Și dacă așa stau lucrurile s-au făcut investiții ori se vor face investiții în tehnologie?

În anii anteriori s-au făcut investiții în aparatură electronică folsită în sălile de curs sau seminar cum sunt computerele sau proiectoarele, dar acum am văzut că trebuie să ne orientăm spre un alt gen de investiție în tehnologie. Avem nevoie de computere mai performante, de camere de luat vederi. Universitatea „Lucian Blaga” în ansamblul ei preve o serie de investiții în acest sens. Până acum predarea online a fost făcută cu propriile noastre mijloace și n-au fost probleme majore. Câteva situații mai dificile au fost la unii studenți. Am identificat trei feluri de probleme: unii dintre studenți nu au avut aparatura necesară, apoi în România sunt încă regiuni în care internetul nu funcționează sau nu funcționează cum trebuie și nu toți studenții au avut capacitatea de a manipula aparatura sau platformele cu ajutorul cărora s-a predat. Toți am învățat din mers,astfel încât predarea și examenele să se desfășoare fără mari dificultăți.

Dar profesorii? Credeți că este nevoie de cursuri pentru ca ei să se descurce mai ușor în anul viitor?

Este nevoie de o mai bună cunoaștere a tuturor oportunităților folosite de programele pe care o să le folosim. Unele au fost și îmbunătățite între timp și văd că marile universități investesc foarte mulți bani pentru a optimiza acest mod de predare. Din câte știu eu există o strategie a Universității ”Lucian Blaga” de a îmbunătății cunoașterea tehnologică a cadrelor didactice, astfel încât predarea online, dacă va rămâne online, să fie făcută mai bine anul viitor.

Alt gen de investiții se vor mai face în cadrul Facultății de Teologie?

Da. În anii următori este nevoie de o investiție masivă în infrastructură, pentru ca să  avem o bază materială excelentă. Vedeți și dumneavoastră că suntem situați în centrul Sibiului, aproape de Catedrală. Școala de teologie ortodoxă sibiană a  fost gândită ca un complex specific lumii  ortodoxe: sălile de curs, capela și căminul studențesc, toate sunt  în aceeași curte Este nevoie, pe viitor, de o investiție masivă, odată pentru a îmbunătăți  starea materială dar și pentru că sunt anumite spații care nu sunt în mod ideal folosite. De exemplu avem un beci poate unic în Sibiu prin mărime și frumusețe, care are și o stare foarte bună, semn că înainte lucrurile se făceau foarte bine și care poate fi valorificat, precum și un acoperiș care ar putea fi mansardat. Eu spun că în viitorul apropiat, trei sau patru ani se vom face investiții în acest sens. Ce vă pot spune acum este că aceste lucruri trebuie gândite în colaborare cu Universitatea ”Lucian Blaga”, pentru că suntem parte din ea și aceasta oferă mai multe oportunități, inclusiv de accesare a unor fonduri naționale sau europene.

Să revenim la studenți. Ce le urați celor care vor urma această facultate în anul universitar 2020-2021?

Să fie studenți care să ceară mult de la profesori,  și să fie pregătiți pentru a se deschide spre o lume fascinantă și foarte atractivă, cea a teologiei!

În Sibiu vin studenți din toate colțurile țării?

Facultatea noastră se bucură de o reputație națională. M-am uitat peste dosarele celor care s-au înscris până acum și există un număr destul de mare de studenți care nu sunt din Sibiu sau din Brașov care sunt să zicem, bazinul nostru tradițional de colectare a studenților.Deci reputația noastră națională este o realitate care sperăm să se păstreze și pe viitor. ,. Totodată sunt încântat că avem și un număr de studenți care vin din diaspora. Sunt cei care au plecat  în afara țării, și vin să studieze teologia la Sibiu. Alții s-au născut în diasporă, în familii românești. Sunt încântat să văd că  școala de teologie ortodoxă sibiană este un brand pentru teologia ortodoxă.

Sunt și studenți care termină Teologia, dar se îndreaptă spre alte domenii?

Cei mai mulți termină facultatea de teologie cu gândul de a sluji Biserica în formă clasică, adică de a deveni preoți sau de a lucra în administrația bisericească. Există, însă, un număr destul de mare de absolvenți care lucrează și în alte domenii, iar eu sunt convins că ei își găsesc locuri de muncă pe piața liberă și pentru că au absolvit această facultate, pentru că absolventul de teologie este asociat cu onestitatea și seriozitatea, valori pe care le apreciază orice angajator. De asemenea, avem un număr destul de important de studenți care vin să studieze teologia după ce și-au făcut o carieră în cu totul alte domenii, dar care, la un anumit moment în viață, doresc să cunoască mai mult despre credința pe care o mărturisesc, fără a avea neapărat gândul de a profesa, iar acest fapt este un semn de normalitate pentru că și în Vest există acest obicei de a studia o știință pe care nu vrei neapărat să o profesezi, ci o faci  mai mult de dorința de cunoaștere și experiere. Așa cum am spus, este un semn de normalitate a societății românești și noi ne bucurăm că sunt astfel de persoane care vin spre Teologie.

Facultatea de Teologie are parteneriate cu facultăți din străinătate. Beneficiază și studenții de ele?

Da. Studenții noștri beneficiază de tot avantajul programelor Erasmus, Erasmus Plus și al altor programe. Există posibilitatea de a studia un semestru sau două semestre într-o altă facultate de teologie din afara țării. Acolo unde există acord, se recunosc rezultatele la examene și se transferă creditele. De asemenea  există posibilitatea de a face practică de specialitate, în cazul nostru practică teologică, atât în România cât și în afara țării. Faptul că avem o diasporă atât de bine dezvoltată oferă o oportunitate studenților noștri, prin aceste programe, de a avea o experiență într-un mediu cu care, de altfel, erau mai puțin familiari. La nivel de profesori aceste parteneriate implică faptul că noi avem în mod regulat profesori din alte universități, de regulă străini, care vin și conferențiază la noi, la Sibiu. La fel, cadrele didactice merg în alter universități din afara țării și țin cursuri și prelegeri., De asemenea, parteneriatele internaționale ne ajută ca revistele de teologie pe care le avem la Sibiu să se bucure de contribuția unor profesori din străinătate.

Dacă ar fi să vorbim despre câteva caracteristici doar ale Facultății de Teologie din Sibiu ce ne puteți spune?

Aici îmi este foarte ușor să vă răspund. În primul rând, noi ne mândrim cu faptul că școala de teologie din Sibiu este cea mai veche școală de teologie ortodoxă de pe teritoriul României care funcționează neîntrerupt de aproape 240 de ani. A funcționat înainte de a exista statul român în forma actuală, fiind întemeiată când Transilvania era parte a Imperiului Austro-Ungar. După 1918 a funcționat ca parte a României Mari. Totodată a fost una dintre cele două școli superioare  de teologie  ortodoxă  care a funcționat în perioada comunismului.. Această funcționare neîntreruptă ne-a dat și capacitatea de a ne adapta la diferitele realități. Una este să funcționezi sub comunism, alta este să funcționezi sub democrație și libertate și alta a fost să funcționezi într-un alt stat decât statul român. Un alt fapt este că avem un Alumni, adică de absolvenți , unic în România, ca să nu spun că este, poate,  unic în lumea ortodoxă. Avem un număr impresionant de academicieni pe care i-a dat facultatea de teologie. Lucian Blaga, după care este numită universitatea este absolvent al facultății noastre. De asemenea, facultatea a dat un număr impresionant de mari ierarhi. Nu există continent locuit  -  și am verificat asta -  unde să nu trăiască absolvenți ai Facultății de Teologie din Sibiu. Ei fac o misiune deosebită în cadrul Bisericii, dar și în alte structuri. În al treilea rând avem dezvoltate parteneriate cu facultăți din teologia ortodoxă dar și care aparțin altor confesiuni, iarăși de pe aproape toate continentele. Aceasta se datorează, pe de o parte,  lungimi existenței facultății, dar și faptului că noi am fost întotdeauna deschiși la nou. Am avut grijă să încheiem parteneriate cu universități din Asia, din Statele Unite și eu văd că s-ar putea încheia parteneriate și cu universități din Africa. Am trecut astfel de la parteneriate tradiționale cu școli de teologie ortodoxă din Europa și America de Nord, la parteneriate cu școli de teologie din întreaga lume. Nu cred că există facultate de teologie în România care are aceeași dimensiune internațională pe care o are facultatea noastră. Noi promovăm tradiția ortodoxă la fel ca celelalte școli de teologie ortodoxăînsă eu spun că există un specific al Facultății de Teologie din Sibiu care promovează și adaptează spiritul Sfântului Ierarh i Andrei Șaguna, un spiritde deschidere spre ceea ce este nou, fiind în același timp, puternic ancorați în tradiția ortodoxă. Apoi aș mai aminti faptul că după 1989 s-au înființat mai multe facultăți de teologie în România și că dezvoltarea facultăților de teologie în alte centre universitare a fost făcută cu sprijinul profesorilor care erau la București și la Sibiu. Deci facultățile care s-au deschis în Transilvania și în Banat s-au deschis cu sprijinul direct al profesorilor de aici. Între timp, fiecare facultate și-a dezvoltat propriile ei cadre didactice, dar există și acum un număr mare de profesori care sunt activ în alte facultăți și care au absolvit la noi, fie facultatea, fie au făcut masterul și mai mulți au făcut doctoratul la noi. Îmi place să cred că există această legătură emoțională a cadrelor didactice din alte facultăți cu Sibiul.

Care credeți că ar trebui să fie profilul studentului la teologie în anul 2020?

Ideea mea despre cineva care vrea să studieze Teologie este că trebuie să aibă vocație. Această vocație poate fi tradusă în multe feluri. Unii simt că au o curiozitate pentru a studia teologia, alții  pur și simplu știu că vor să devină preoți; alții se gândesc că teologia asta este o chestie pe care nu o înțeleg și de aceea decid să o studieze; alții spun: mă enervează Biserica, presa scrie presa urât despre ea, ia să văd eu ce e acolo; toate acestea pot fi înțelese ca diferite forme de  vocație. Datoria noastră este ca odată studenții ajunși la noi, această vocație să fie modelată și acest lucru se întâmplă nu neapărat prin modul prin care noi predăm și prin faptul că teologia te schimbă. Asta îmi spun toți absolvenții după ce pleacă de la noi. Într-un fel sau altul, facultatea i-a schimbat. Bineînțeles că orice facultate de profil își dorește să aibă studenți cu cultură generală bogată, pentru că atunci este mai ușor de predat și de modelat personalitatea, însă noi primim studenți cu un bagaj diferit de cunoștințe. Sunt oameni care vin din mediul rural, dar care au o extraordinară voință de a învăța și sunt oameni care vin din mediul urban și au o cultură generală foarte bogată. Noi ne pliem pe nevoile fiecărui student și ne bucurăm de fiecare în parte.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus