Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Cerere mare: Programările pentru testările COVID-19 în Sibiu ajung până în august

Cerere mare: Programările pentru testările COVID-19 în Sibiu ajung până în august

La Spitalul de Pediatrie lista programărilor pe luna iulie este plină, la Spitalul Clinic Județean Sibiu programările au ajuns până în august, la Synevo s-au sistat programările pentru astfel de teste, iar la Polisano se poate face o programare doar la sfârșitul lunii. 

Numărul de teste la cere pentru depistarea infecției cu noul coronavirus a crescut considerabil în ultimul timp. O persoană care dorește să-și facă testul în momentul de față, poate aștepta de la o săptămână și până la două luni, în funcție de instituția la care alege să-și facă testul. 

În ultimul timp sibienii se testează la cere, în număr mare, pentru a afla dacă sunt sau nu infectați cu noul coronavirus. În cele mai multe cazuri au nevoie de rezultatul acestui test pentru a merge în concedii. În acest context, la Spitalul Clinlic de Pediatrie Sibiu listele de programări sunt pline pentru toată luna iulie, potrivit medicului Ioana Mătăcuță, purtătorul de cuvânt al instituției.

Programări multe sunt și la spitalul Clinic Județean Sibiu, acolo unde lista ajunge până în luna august.

„Am ajuns cu lista de programări până în luna august. Cei care se testează la Spitalul Județean vor primi rezultatele testelor în termen de 48 de ore”, spune medicul Liliana Coldea, managerul Spitalului Clinic Județean Sibiu.  

În completare, Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al instituției spune că, în luna iulie s-au făcut 332 de programări pentru testele COVID-19 și au fost eliberate 155 de rezultate, iar pe luna august sunt făcute 120 de programări.

„În momentul de față sunt zile care sunt epuizate din punct de vedere al programărilor, dar sunt și zile unde mai pot fi găsite locuri libere. Depinde de momentul în care persoana care cere testul are nevoie de rezultat. La Spitalul Județean se fac maxim 25 de teste pe zi”, spune acesta.

Cei de la Synevo au sistat temporar programările pentru teste COVID-19

Clinica Synevo din Sibiu a sistat temporar programările pentru testările COVID-19. Unul dintre motive este volumul mare de probe primite prin Direcțiile de Sănătate Publică în cadrul Programului Național de Testare. Totodată, la această clinică, termenul de primire al rezultatelor a fost extins la 5 zile lucrătoare din momentul recoltării probelor biologice, iar eliberarea rezultatelor în limba engleză pentru testul SARS-CoV-2 nu mai este posibilă.

„Synevo România în calitate de unitate acreditată de către Ministerul Sănătății să realizeze teste pentru identificarea SARS-CoV-2 prin metoda RT-PCR și parte a Programului Național de Testare are obligația de a asigura cu prioritate diagnosticul pentru pacienții din unitățile sanitare, persoanele suspecte din cadrul anchetelor epidemiologice, precum și a persoanelor din grupurile de risc conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19).

Astfel, vă informăm că, din motive obiective, independente de Synevo România, inclusiv dat fiind volumul mare de probe primite în ultimele zile prin Direcțiile de Sănătate Publică în cadrul Programului Național de Testare, în acest moment nu se pot realiza programări pentru testul ARN viral SARS-CoV-2.

Începând din data de 21.07.2020, termenul de eliberare a rezultatelor pentru testul ARN viral SARS-CoV-2 a fost extins la 5 zile lucrătoare din momentul recoltării probelor biologice și, totodată, nu vom mai putea da curs solicitării de eliberare a rezultatelor în limba engleză pentru testul SARS-CoV-2”, se arată într-o informare postată pe site-ul clinicii.

Reprezentanții DSP Sibiu spun că trimit testele oriunde este disponibil, dar în principal la Spitalul Județean sau la cel de Pediatrie, însă sunt și situații în care se apelează la clinicile private.

 „Testele se trimit oriunde este disponibil, dar, în principal, sunt trimise la Spitalul Județean și la cel de Pediatrie. Când aici nu mai au disponibilitate atunci se recurge și la spitale private. Trebuie avut în vedere și faptul că a crescut numărul de cereri, având în vedere că oamenii au nevoie de rezultate pentru a putea pleca în străinătate”, spune Krisztina Gall, purtător de cuvânt al DSP Sibiu.

Singura clinică privată din Sibiu unde de mai fac teste COVID-19 este Polisano, dar și aici există o listă de programare. În acest moment programări se fac numai din data de 30 iulie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

John Doe

Acum 3 ani

S-a transformat intr-un mare business testarea.
Raspunde

Mc D

Acum 3 ani

...tipic romanesc...nu facem fata, amanam sau anulam termenele...tiganie pe banii nostri...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus