Duminică,
24.10.2021
Parțial Noros
Acum
2°C

Inimă de câine: Cum destinul și un veterinar din Sibiu au complotat pentru un “până la adânci bătrâneți” ca-n filme. Povestea de dragoste dintre Bonnie și Clyde

Inimă de câine: Cum destinul și un veterinar din Sibiu au complotat pentru un “până la adânci bătrâneți” ca-n filme. Povestea de dragoste dintre Bonnie și Clyde

O poveste 100% adevărată 

Elena nu e o crescătoare de câini, nu face afaceri cu ei, doar îi iubește. “Nici nu mă mai așteptăm să îl ia cineva pe Clyde, la cât era de bolnav. Nu aș vrea să vorbesc despre familia care l-a adus înapoi, pentru că sunt niște oameni cu un suflet foarte mare. Dar chiar e greu de tot să îngrijești un câine cu o afecțiune de acest tip.”

Elena povestește că a fost la mulți medici veterinari cu el, a făcut toate tratamentele pe care le-a primit, dar cățelușul era din rău în mai rău. Vomă, slăbise, era numai piele și os.

Megaesofag, nici nu știam că există așa ceva, povestește Elena. Asta avea Clyde, un labrador simpatic, născut în mod cert sub o stea norocoasă. Fără să fie de vreun înalt Pedigree, oamenii și soarta l-au încercat în felul acela care nu demonstrează decât că totul se întâmplă cu un scop.

“Am avut mare noroc să ajungem la dr. Sebastian Dombi, sincer va spun. Din simptome, el a recunoscut imediat semnele bolii și l-a diagnosticat repede pe Clyde. Bine, clinica veterinară e și foarte bine dotată. Are de toate, i-a putut face imediat radiografie, ecografie, analize de sânge în laboratorul propriu, și atunci ne-am putut mișcă rapid cu ce a fost necesar.”

“Boala asta e gravă, înseamnă că esofagul câinelui e sugrumat de un inel de la baza inimii și mâncarea nu ajunge în stomac. Trebuia operat. Operație complicată”, povestește Elena. “Medicul a fost destul de rezervat. Pe de o parte, era riscantă anestezia, pe de altă parte, era operația în sine. M-am bucurat însă că se poate face la noi în Sibiu.”

“Aveam de gând să facem tot ce ne stă în putere să salvăm cățelușul. M-am gândit, și dacă îl țin eu... ce? Unde mănâncă trei câini, mai mănâncă și al patrulea, nu așa se spune? Nici nu îmi imaginăm ce va urmă.”

“Perioada de dinainte de operație a fost grea, pentru că, după ce mânca, trebuia ținut în picioare, la verticală vreo 15-20 de minute. Că să se poată duce mâncarea în stomac și să nu vomeze. Îl țineam așa după fiecare masă. Și a durat vreo două săptămâni până la operație, că să se mai înzdrăvenească puțin Clyde. Între timp, mergeam la perfuzii la Sebastian, care nu a fost nicio clipă exagerat de optimist.”

Dr. Sebastian Dombi, fondatorul clinicii Exclusive Vets, e un tânăr veterinar in Sibiu, născut in Făgăraș si mutat în orașul nostru după ce a studiat in București și a lucrat in Germania. A văzut cum e să fii medic peste hotare, a învățat ce a fost de învățat și a decis că tot acasă e mai bine. A ales Sibiul împreună cu soția lui (tot medic veterinar), deși era un oraș unde nu îi cunoștea nimeni. Pentru oricine, dar mai ales pentru medici, e foarte greu să o iei de la zero din punct de vedere profesional într-un oraș unde toți pacienții au deja un medic.

Tot ce au realizat soții Dombi au făcut pe capul lor, pe munca lor.

Nu aveau părinți aici, nu cunoșteau pe nimeni. Mai întâi au deschis un cabinet mic de medicină veterinară și lucrau ei doi. Au crescut la clinica pe care o vedem astăzi, cu radiologie, ecograf, laborator de analize propriu și terapie intensivă, pentru că pacienții erau bine și stăpânii lor, fericiți. Nu și-au făcut reclamă, că nu aveau bani de așa ceva la început. Au aflat oamenii de ei din gură-n gură, cum umblă vorba despre medicii buni.

Într-o zi, pe masă de operație a doctorului Sebastian Dombi, era Clyde, labradorul cu megaesofag.

”A fost un caz frumos, cum zicem noi”, povestește medicul. “Dar și foarte complicat. Mai asistasem la astfel de operații în Germania și București, știam că am la clinică dotările necesare, am explicat clar familiei ce riscuri sunt și am mers înainte. Intervenția a avut loc cu anestezie inhalatorie asistată pulmonar. Merita o șansă acest cățeluș.” ne-a povestit dr. Dombi.

Elena nu s-a mișcat pe tot parcursul operației, din sala de așteptare: “Te atașezi de un animal. Devine cineva din familia ta, n-ai cum altfel.”

“A și filmat. Când au ieșit din operație, dr. Dombi mi-a arătat pe film fâșia aceea care strangula esofagul. Se vedea așa clar. M-a impresionat!”

Cazul a mers bine, ne-a povestit medicul, încercând să păstreze distanță emoțională regulamentară de pacientul sau. Însă adevărul de cealaltă parte a bisturiului e că serviciile oferite nu au fost exclusiv medicale, ci și un pic sufletești.

“L-aș fi păstrat fără doar și poate”, povestește Elena. “Dar, când Sebastian mi-a povestit de Bonnie, labradorul finilor săi, trecută prin aceeași boală cruntă, a fost ca un semn. Care erau șansele? Trebuiau să se cunoască.”

Ceea ce s-a și întâmplat. Nu numai că s-au cunoscut, dar s-au și plăcut, iar acum își trăiesc al lor “până la adânci bătrâneți” împreună cu familia lui Bonnie, finii medicului care se ocupă exclusiv cu probleme veterinare, zice el. Dar și cu probleme sufletești, zicem noi.

Pe dr. Sebastian Dombi îl gășiți la clinica Exclusive Vets, pe strada Bahluiului Nr. 18.

Pe Elena o găsiți acasă cu ceilalți trei câini ai ei, fericită de fiecare dată când primește câte un filmuleț cu labradorul salvat.

Iar Clyde se bucură de Bonnie și Bonnie de Clyde, c-așa-i viața când a două șansă vine cu o iubita la pachet.

Comentarii

4 comentarii

Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

Acum 1 an

Felicitări domnule doctor și mult succes în nobila profesie de medic veterinar
Raspunde

Dan2 Cp

Acum 1 an

dragilor frumoasa intentie da pun pariu ca nu aveti copii muscati de ciine,sau ca nu aveti copii in rest trai bun cu bonie
Raspunde

Silviu Sibiu

Acum 1 an

Felicitari Elena! Felicitari domnule doctor! Felicitari familiei adoptive! Sunteti oameni minunati!
Raspunde

Adrian Voicu

Acum 1 an

Misto povestea. Bravo! Ar fi mers, insa, un P sau un A de la publicitate / advertorial. Ati insistat pra mult pe cuvintele cheie destinate motoarelor de cautare. Una peste alta, pe mine m-ati convins ca macar sa iau in condierare clinica medicului Sebastian Dombi. Zi faina!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus