Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Ministrul Agriculturii Adrian Oros despre despăgubirea agricultorilor: La rectificarea de buget ministerul a primit cea mai mare alocație, peste 3,4 miliarde lei

Ministrul Agriculturii Adrian Oros despre despăgubirea agricultorilor: La rectificarea de buget ministerul a primit cea mai mare alocație, peste 3,4 miliarde lei

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, împreună cu vicepremierul României, Raluca Turcan se află astăzi, 22 august, într-o vizită de lucru în județul Sibiu. Ministrului Agriculturii i se vor prezenta nevoile producătorilor din județul Sibiu, dar și care sunt măsurile necesare pentru o creștere sustenabilă. În cadrul unei conferințe de presă susținută în curtea Prefecturii Sibiu acesta a vorbit despre programele ministerului, dar și despăgubirile care vor fi atribuite fermierilor.

Într-o conferință de presă care a avut loc astăzi, în curtea Prefecturii Sibiu, Adrian Oros a vorbit despre programele Ministerului Agriculturii și despre despăgubirea fermierilor care au suferit pierderi din cauza secetei, dar și a celor care au pierderi în perioada pandemiei.

„Anul acesta la minister avem trei direcții de activitate. Pe deoparte trebuie să despăgubim pe toți cei care au înregistrat pierderi și datorită secetei, dar din fericire în județul dumneavoastră s-a întâmplat într-un grad mai redus, dar îi despăgubim și pe cei care au avut de pierdut datorită evoluției pandemiei. Chiar dacă activitatea nu a fost întreruptă sau înregistrat pierderi, iar unii dintre fermieri în anumite sectoare de activitate au pierderi însemnate și așa cum am promis o să compensăm toate acele pierderi”, a spus Adrian Oros în cadrul conferinței de presă.  

Ministrul a vorbit apoi despre Programul Național Strategic prin care se vor identifica nevoile specifice ale fiecărui sector de activitate din agricultură și cum se vor fi cheltuiți banii pentru agricultura românească în perioada 2021-2026.

„Cum vom cheltui banii pentru agricultura românească în perioada 2021-2026, cei peste 20 de miliarde de euro, bani europeni și aproximativ 10 miliarde de euro, bani din Bugetul Național astfel încât peste șapte ani să avem cât mai puține probleme nerezolvate. O altă preocupare a noastră este aceea de a elabora edificiile pentru Programul Național de Relansare și Redresare Economică unde Ministerul nostru are două obiective foarte mari, ambițioase și care vor fi finanțate cu un sistem de către Guvernul României și mă refer la acel program de rezistență iar din cele 33 de miliarde pe care România le are la dispoziție, peste 6 miliarde vor fi direcționate către Ministerul Agriculturii pe două mari proiecte”, a mai spus ministrul.

A făcut referire la strategia de gestionare a apei prin Sistemul Național de Irigații, de combaterea a eroziunii solului, dar și se sistemele antigrindină și de cele a creșterii precipitațiilor, pentru ca agricultura românească să nu mai fie „meteo dependentă”.  

Cel de-al doilea proiect constă în crearea unei rețele de colectare depozitare și distribuție a produselor românești.

Cu privire la despăgubiri, Adrian Oros spune că la rectificarea de buget Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare alocație, peste 3,4 miliarde lei a fost bani suficienți pentru a continua activitatea pe toate programele aflate în desfășurare, pentru despăgubirile în sectoarele unde agricultura a fost afectată de secetă, acolo unde s-au alocat 350 de milioane de lei, pentru plata avansului la subvențiile din campania 2020, care va fi plătit mai devreme de luna octombrie, așa cum era plătit până acum.   

„De asemenea pentru fiecare sector de activitate care a fost indirect afectat de evoluția pandemiei vom oferi compensații atât pentru sectorul bovine unde avem 40 de milioane de euro pe care o să împărțim în mod cât mai echilibrat și echitabil pentru fiecare fermă în parte, pentru sector ovine unde avem bani europeni, aproximativ 56 de milioane de euro cu 35 de milioane de lei, bani de la bugetul național, pentru sectorul de creștere a porcului unde am alocat 119 milioane de lei, pentru sectorul pasăre, 109 milioane de lei și pentru apicultură, 50 de milioane de lei, aproximativ 25 de lei pe familia de albine”, a mai spus ministru.

Vizita ministrului continuă la Târgul de țară din cadrul Muzeului ASTRA care reunește producători de alimente, artizani și meșteri populari din județul Sibiu, fiind urmată de o întâlnire cu crescătorii de ovine din județul Sibiu, dar și cu Asociația Telemeaua de Sibiu și de o vizită la o ferma unuia dintre producătorii din județ care deține o suprafață de teren arabil de 2200 mp, acoperit cu solarii dotate cu sistem central de încălzire, unde cultivă legume cum ar fi: cu tomate, fasole verde, varză, conopidă, gogoșar, salată și ridichi. Produsele sunt valorificate de producător la Piața Volantă Transilvania, care se află în subordinea Consiliului Județean Sibiu. 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus