Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
35°C

Conturile Romgaz, executate pentru afacerea cu o șpagă de 200.000 de euro. ”Vom face un control”

Conturile Romgaz, executate pentru afacerea cu o șpagă de 200.000 de euro. ”Vom face un control”

Judecătoria Mediaș a încuviințat executarea silită a conturilor Romgaz, din care să fie extrase cele opt milioane de lei promise într-o tranzacție cu un teren de care societatea din Mediaș nu avea nevoie. Tranzacția este cea pe al cărei fir a intrat și DNA, care a organizat un flagrant în timp ce directorului societății îi era oferită o șpagă de 50.000 din cei 200.00 de euro promiși.

”Admite cererea. Încuviințează executarea silită. Fără cale de atac”, este decizia Judecătoriei Mediaș în dosarul prin care Katan Consulting solicită executarea conturilor Romgaz pentru suma de aproximativ opt milioane de lei, plus cheltuielile de executare.

Katan Consulting este firma de la care, în timp ce toată țara era sub restricțiile impuse de pandemie, directorii din cadrul Romgaz au decis să achiziționeze un teren de 1,7 ha prețul de 8.000.000 de lei, cu toate că nici prețul și nici oportunitatea achiziției nu au putut fi justificate ulterior.

Firma Katan Consulting este deținută de Cătălin Ioniță, văr primar cu Leonard Ionuț Lupă, cel care în prezent ocupă funcția de director de achiziții al Romgaz SA. Iar 5.700 de mp din cele 1,7 ha de teren în discuție au fost cumpărate chiar înainte de tranzacția cu Romgaz de la Mango SRL, firmă deținută și administrată de Anda Ramona Cozma. Ea ocupă funcția de șef al Biroului de achiziții directe și planificare achiziții din cadrul Romgaz. Terenul a fost achiziționat sub motivul construirii unei stații-pilot de alimentare a autoturismelor cu gaz natural comprimat.

Executarea silită vine în contextul în care terenul respectiv a devenit obiectul unui rechizitoriu întocmit de DNA: procurorii anticorupție au organizat pe 11 mai un flagrant în biroul directorului Romgaz, Adrian Volintiru (martor în dosarul DNA), unde un anume Aurel Vancea îi oferea o mită de 50.000 de euro (din 200.000 de euro promiși) pentru a achita contravaloarea celor 1,7 ha de teren. Asta pentru că deși contractul de vânzare-cumpărare a terenului a fost semnat în fața notarului, conducerea Romgaz a blocat plata ca urmare a numeroaselor nereguli semnalate inclusiv de Turnul Sfatului (detalii despre aceste nereguli puteți citi aici).

Ministrul Economiei mai trimite un control

Odată încuviințată executarea silită, extragerea celor opt milioane de lei din conturile Romgaz a devenit o chestiune de timp. Executorul clujean angajat să execute această sumă nu a dorit să ofere detalii despre următorii pași.

Solicitați, nici reprezentanții Romgaz nu au oferit prea multe detalii. ”Până la această dată (19 august 2020 – n.r.) nu a fost plătit prețul terenului”, a fost singurul răspuns concret transmis de conducerea Romgaz. Dacă se va încerca anularea contractului pe o altă cale judecătorească, dacă mai continuă proiectul unei stații de gaz natural comprimat sau dacă, până acum, a fost sancționat vreun reprezentant al SNGN Romgaz pentru toată această situație rămân întrebări fără răspuns. ”La restul întrebărilor formulate, nu putem furniza detalii datorită procedurilor în curs”, au arătat reprezentanții Romgaz.

Compania condusă de Adrian Volintiru va fi executată pentru un teren de care nu are nevoie

Compania Romgaz este deținută de Statul Român prin intermediul Ministerului Economiei. Conducerea acesteia a urmărit îndeaproape evoluția acestui scandal iscat în perioada de ample restricții impuse ca urmare a izbucnirii epidemiei de Covid-19.

Contactat de Turnul Sfatului, ministrul Economiei, Virgil Popescu, nu a vrut să comenteze, deocamdată, prea mult situația. ”Am decis să trimitem corpul de control la Romgaz, pentru a verifica această situație, iar apoi vom trage concluziile care se impun. Vom face un control să vedem dacă au fost reprezentați în instanță, poate nu au fost reprezentați bine, poate nici nu s-au apărat”, a declarat ministrul Economiei.

Faptul că va executa conturile Romgaz a fost anunțat de proprietarul Katan Consulting încă din luna mai. ”Eu am vândut un teren al firmei Katan Consulting SRL către Romgaz SA care a devenit proprietar din data de 11.04.2020, având ca termen de plată zece zile lucrătoare. Apoi, când au expirat cele zece zile – în 28 aprilie – a venit la mine în birou o delegație formată din directorul general al Romgaz SA, Volintiru Adrian, directorul de investiții, Lupă Leonard, și directorul Direcției Juridice, Endre Ioo, care mi-au solicitat să prelungim termenul de plată cu încă zece zile lucrătoare. Termen care a expirat azi (12 mai 2020). Au argumentat la discuția anterioară că sunt de rezolvat niște neclarități interne legate de oportunitatea investiției. La ora actuală eu sunt păgubit nemaiavând nici terenul, nici banii. În schimb, am un contract care este titlu executor și singura operațiune pe care o am de făcut este să merg la un executor judecătoresc pentru a pune poprire pe conturile Romgaz SA și astfel să îmi recuperez suma neîncasată. Prin urmare eu nu am de ce să intervin la nimeni în această chestiune, executarea fiind o procedură facilă și rapidă împotriva unei companii lichide ca Romgaz SA”, declara Cătălin Ioniță, pentru publicația mureșeană Punctul. 

”Acarul Păun”

În tot acest context, procurorii DNA au decis să finalizeze dosarul deschis ca urmare a șpăgii oferite directorului Romgaz prin trimiterea în judecată a celui care ”a cărat banii”. Un anume Aurel Vancea, care – cel puțin în acte – nu are nimic de a face cu firma de la care a fost cumpărat terenul de 1,7 ha. Aurel Vancea este asociat în alte firme aflate în relații contractuale cu Romgaz.

Dosarul inițiat ca urmare a rechizitoriului DNA a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București pe 17 iunie 2020, cu obiectul ”dare de mită” și încă nu a primit un prim termen de judecată.

Citește și Romgaz: afaceri în familie în vreme de pandemie. 8.000.000 de lei aruncați pe un teren ”fără documente-suport”

Romgaz: comisie pe urmele celor care au dus la șpaga de 50.000 de euro. Cel care a dat șpaga, eliberat din arest

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6284

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Viorel O

Acum 3 ani

200000 euro e ****, sunt companii de stat din energie in Sibiu care fac negocieri directe ilegale pe sume mult mai mari fara a se face nici un control. Mare pacat!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus