Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

”Din cauză de ne-finalizare lucrări renovare”. Unde nu pot merge elevii la școală și din alte cauze decât Covid-ul

”Din cauză de ne-finalizare lucrări renovare”. Unde nu pot merge elevii la școală și din alte cauze decât Covid-ul

Autoritățile județene au aprobat în cursul dimineții de joi scenariile propuse de toate unitățile de învățământ din Sibiu. Sunt și școli care nu se deschid, nu din cauza Covid-19, ci pentru că nu au fost finalizate lucrările de reabilitare.

280, adică peste 86% din unitățile școlare din județul Sibiu, vor începe nou an școlar conform scenariului verde, cu toții copiii prezenți fizic. Scenariul galben – cu un sistem hibrid, în care elevii și preșcolarii stau alternativ acasă - va fi aplicat în 43 de unități școlare, iar scenariul roșu – în care școlile vor fi închise, anul școlar începând on-line – va fi aplicat în 12 școli și grădinițe din județ. Acestea sunt scenariile aprobate de către Consiliul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit joi dimineața, la propunerea Inspectoratului Școlar al județului Sibiu și a Direcției de Sănătate Publică.

Nu doar Covid-ul ține școlile închise, ci și constructorii

Din cele 12 unități de învățământ care vor rămâne închise la începutul anului școlar, nouă justifică aplicarea scenariului roșu din cauza procentului ridicat de infecții cu SARS-CoV-2, raportat la numărul populației. Este vorba de școlile și grădinițele din comunele Ludoș, Slimnic și Arpașu de Jos. La Ludoș, pentru cei cinci elevi care nu dispun de mijloace tehnice pentru a urma școala on-line vor fi pregătite fișe de activitate.

Două licee și un colegiu din municipiul Sibiu vor rămâne, închise, nu din cauza Covid-19, ci pentru că sunt încă în șantier. Este vorba de Liceul Teoretic ”C. Noica”, Liceul Teologic Baptist ”Betania” și Colegiul Tehnic ”Cibinium”. ”Scenariul roșu se aplică trei săptămâni din cauză de ne-finalizare lucrări renovare. Începând cu data de 5 octombrie 2020, se aplică scenariul verde”, arată reprezentanții Colegiului Cibinium.

Parțial nu vor merge la școală nici elevii Școlii gimnaziale ”Radu Selejan”, unde – de asemenea – lucrările de amenajare nu au apucat a mai fi terminate. ”Până la montarea plexiglas-urilor şi eliberarea şcolii de către muncitori, clasele cu efective mari (peste 27 elevi) vor implementa scenariul hibrid/roşu”, anunță reprezentanții școlii din Sibiu, fără să prezinte alte detalii.

Nici la Școala gimnazială nr. 2, din centrul Sibiului, unde a fost anunțat scenariul verde, lucrurile nu sunt tocmai sigure. ”În unitatea școlară se lucrează la reabilitarea instalației electrice, fapt care poate genera modificări ale programului școlar”, au anunțat reprezentanții instituției.

Hibrid – în special grădinițele

25 din cele 43 de unități de învățământ care vor aplica scenariul hibrid la începerea noului an școlar sunt grădinițe. ”14 unități de învățământ au ales scenariu galben datorită ratei de incidență situată între 1 și 3 în UAT-urile Alma, Șeica Mare, Cristian, Poplaca, Jina, Miercurea Sibiului și Loamneș, iar 29 de unități de învățământ din UAT verzi din cauza lipsei de spațiu”, comunică reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență. În majoritatea cazurilor, jumătate din copii vor veni timp de două săptămâni la școală, cealaltă jumătate urmând cursurile on-line.

Consultate individual, situațiile în care jumătate din elevi sau preșcolari rămân acasă diferă. ”Decizia Consiliului de administrație din unitatea școlară este argumentată de faptul că în data de 8.09.2020, s-a aflat că doi profesori și trei elevi din școală se află în izolare la domiciliu. De asemenea, nici separatoarele de plexiglas nu pot fi montate până la data de 14 septembrie 2020”, comunică reprezentanții Școlii gimnaziale nr. 4 din Sibiu. Iar în cazul școlilor gimnaziale nr. 12 și nr. 13 din Sibiu, scenariul galben va fi aplicat până la montarea separatoarelor.

Elevii din clasele terminale ale liceelor ”Henri Coandă” și ”Independența” din Sibiu vor merge la școală conform ”scenariului verde”.

Cei care au găsit spații suplimentare

Printre instituțiile de învățământ care vor începe noul an școlar cu toți copiii prezenți fizic se regăsesc și școli care au identificat spații suplimentare pentru desfășurarea orelor. ”Programul școlar se va desfășura în trei schimburi, fără distanțare socială, cu montare de separatoare din plexiglas. Primăria municipiului Sibiu va instala 5 module-sală de clasă. Până atunci programul școlar este modificat: ora de curs de 40 de minute și pauza de 10 minute. Cursurile pe nivel de clasă sunt decalate cu un interval de 10 minute (schimb 1: 7,40-12,00; 12,00-13,00: dezinfecția sălilor de clasă; schimbul 2 începe la ora 12,00, tot cu ore de 40 de minute și pauze de 10 minute; schimbul 3 începe la ora 13,00, secvențialitate stabilită pentru prima oră de curs, cu pauzele aferente, fiind repetată pentru toate celelalte ore)”, anunță reprezentanții Școlii gimnaziale ”Ion Luca Caragiale” din Sibiu.

Spații suplimentare a identificat și conducerea Liceului de Artă, unde vor fi montate panouri separatoare, iar orarul și pauzele ciclurilor primare și gimnaziale sunt decalate (cei mici încep cursurile la 08:00, cei de la gimnaziu și liceu – de la 08:30). ”Pentru orele individuale de instrument au fost identificate săli în alte spaţii (Institutul Teologic Sibiu, Liceul Tehnologic Avram Iancu, Ştiinţescu HUB), unde se respectă distanţarea fizică. La clasele pregătitoare, a I-a, a III-a elevii vor fi împărţiţi în două grupe , cu propunerea de diminuare a orei de curs la 40 min”, informează reprezentanții Instituției.

De altfel, soluția reducerii duratei cursurilor la 35 – 40 de minute se aplică în mai multe școli.

Modul în care va fi început noul an școlar în fiecare grădiniță, școală, liceu sau colegiu din județ poate fi consultat în tabelele care pot fi consultate mai jos, tabele furnizate de Instituția Prefectului în urma ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență de joi.

Lista unităților de învățământ în care se aplică scenariul verde

Lista unităților de învățământ în care se aplică scenariul galben

Lista unităților de învățământ în care se aplică scenariul roșu

Citește și Urmăriți, mai bine, WhatsApp-ul. Informările oficiale despre începerea școlii nu sunt, totdeauna, reale

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2231

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus