Marţi,
21.09.2021
Innorat
Acum
12°C

Un sibian este noul director al fundației Prințului Charles în România. Eugen Vaida: Dorim să resuscităm centrul din Viscri

Un sibian este noul director al fundației Prințului Charles în România. Eugen Vaida: Dorim să resuscităm centrul din Viscri

Fundația prințului de Wales are un nou director, în persoana arhitectului sibian Eugen Vaida, un cunoscut militant al protejării patrimoniului arhitectural din Tansilvania. ”Patrimoniul românesc are cu siguranță nevoie de experiența și expertiza unor fundații de talie internațională precum cele britanice patronate de ASR Printul de Wales, o persoană a cărei viziune o împărtășesc într-o măsura covârșitoare și care a dat un impuls hotărâtor redescoperirii identității noastre culturale. După o serie de discuții, am decis să mă alătur echipei tinere dar performante de la The Prince's Foundation prin intermediul căreia vom implementa principalele proiecte susținute de Alteța Sa în România. Alături de inițiativele noi vom continua câteva dintre proiectele începute de Fundația Prințul de Wales și Asociația Monumentum, partenerul local al Prince's Foundation. Patrimoniul arhitectural și centrul din Viscri vor beneficia de o atenție specială însă ne vom îndrepta atenția și către domenii precum educația, produsele locale și turismul sustenabil etc. Voi continua să mă implic cu aceeași energie ca voluntar în proiectul "Ambulanța pentru monumente" care va fi coordonat în continuare de Asociația Monumentum și susținută de The Prince's Foundation”, a anunțat arhitectul.

”Dorim să colaborăm cu Ministerul Culturii și cu Ministerul Educației”

Legat de Sibiu, Eugen Vaida spune că are în vedere câteva proiecte care să fie derulate prin intermediul ”The Prince's Foundation”. ”Avem țiglăria pe care vrem să o extindem, să creăm un centru muzeal, un centru de expoziții pentru țiglele istorice la care lucrăm de ceva vreme. Noi ne-am oferit la un moment dat sprijinul Consiliului Județean Sibiu pentru protejarea și punerea în siguranță a patrimoniului mobil din județ, dar discuțiile nu au mai continuat”, spune Vaida.

Arhitectul sibian spune că autoritățile locale din Transilvania ar trebui să fie mai implicate în protejarea patrimoniului imobiliar.

Eugen Vaida spune că Fundația se va implica mai mult în rolul de educare în domeniul patrimoniului și al mediului. ”Sperăm să putem să mișcăm lucrurile mai mult la nivelul de politici publice prin colaborarea cu instituțiile abilitate, dorim să colaborăm cu Ministerul Culturii și cu Ministerul Educației și chiar acum lucrăm pe un proiect de educație pentru care nu va pot oferi mai multe amănunte deocamdată, dar educația în domeniul patrimoniului va fi unul prioritar.

Ce este The Prince's Foundation

Fundația prințului de Wales este o organizație caritabilă ce susține păstrarea patrimoniului, agricultura și dezvoltarea durabilă a României.

 

ASR Prințul de Wales vine în România de douăzeci de ani și are o afecțiune aparte pentru România. În această perioadă, Prințul de Wales a susținut mai multe organizații și proiecte derulate cu precădare în mediul rural. În 2015, Prințul de Wales a decis să își înființeze propria organizație caritabilă în România pentru a duce mai departe proiectele sale. Proiectul central a fost transformarea unei case țărănești din Viscri, județul Brașov, într-un centru de pregătire pentru comunități locale, care atunci când nu sunt proiecte este închiriată turiștilor iar profitul donat Fundației pentru susținerea proiectelor din Romania.

În ultimii trei ani, Fundația a investit în România un milion de lire sterline.

(https://printuldewales.org/)

Cine este Eugen Vaida

Eugen Vaida este arhitect cu o bogată activitate în proiectarea de arhitectură în mediul rural transilvănean. În domeniul patrimoniului, a inițiat și dezvoltat prin Asociația Monumentum o serie de programe aplicate de conservare și educare, în strânsă legătură cu comunitățile locale din satele săsești. Este proprietarul unei vaste colecții de etnografie, fondator și președinte al Rețelei Colecțiilor și Muzeelor Etnografice Sătești Particulare din România (RECOMESPAR)

Preocupările sale se îndreaptă către creșterea calității obiectului de arhitectură în mediul rural, prin formarea arhitecților și a studenților arhitecți, prin explorarea unor tehnici tradiționale și materiale locale, prin  identificarea soluțiilor care să corespundă confortului actual de locuire. Ca membru al Grupului Rural al Ordinului Arhitecților din România a inițiat și a sprijinit finanțarea școlilor de vara de arhitectura, realizarea unor îndrumare de proiectare contextuală pentru o mare parte din zonele etnografice ale României, iar în prezent coordonează proiectul de cartare a meșterilor populari și ale produselor tradiționale din domeniul construcțiilor din România”.

Sursa foto Facebook/Eugen Vaida și Fundația prințului de Wales

Vizualizari: 2945

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus