Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Foto/Video: Prima zi de școală: îmbulzeală, cu măști și fără flori

Foto/Video: Prima zi de școală: îmbulzeală, cu măști și fără flori

Astăzi, 14 septembrie a fost prima zi a anului școlar 2020 – 2021, o zi diferită pentru toți cei implicați: elevi, cadre didactice și părinți. Elevii au mers în prima zi de școală cu reguli stricte de distanțare socială, cu măști pe față și fără flori. La Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, spre exemplu, toți cei care au cumpărat un buchet de flori pentru dirigintă sau profesori au fost nevoiți să-l lase la intrarea în curtea școlii. Buchetele s-au adunat, într-un colț, pe asfalt, dând senzația unui altar. „Să aducă cineva și câteva lumânări”, a spus o persoană aflată în curtea școlii. Fiecare școală a avut propriul scenariu și program de începere a cursurilor.

La Colegiul Național „Colegiul Național Sammuel von Brukenthal” elevii stăteau grupuri, grupuri în curtea liceului. Niciun cadru didactic și nimeni dintre angajații școlii nu se afla în mijlocul lor pentru a se asigura de respectarea regulilor, iar fluxul elevilor care ieșeau și intrau era continuu. Un grup de băieți de clasa a IX-a tocmai ieșiseră de la clasă.

Colegiul Național Sammuel von Brukethal

„Ni s-a adus la cunoștință un regulament, ne-au explicat cum vor funcționa lucrurile în pandemie, avem cursurile de dimineață până la ora 13.00, suntem 29 în clasă și nu avem încă separatoare în clasă. Va trebui să purtăm măști, să respectăm traseele și distanțarea socială. Ne vom adapta”, spun băieții. Unii dintre ei se bucură de revenirea la școală pentru a-și face prieteni noi, alții spun că le va fi greu să reînceapă după șase luni de vacanță.

La Școala Gimnazială Nr. 2 din Sibiu, de pe strada Avram Iancu, o clasă de micuți alături de părinții lor se adunase în jurul dirigintei, alături de părinți pentru a asculta indicațiile. „Aici, acesta este punctul nostru de întâlnire tot anul”, le explică profesoara, după care invită copiii la o primă poză de grup, musai cu masca pe față.

Școala Gimnazială Nr. 2

La Colegiul Național „Gheorghe Lazăr din Sibiu” a existat un program de venire al elevilor la școală. Primii, la ora 9.00, au fost cei de clasa a V-a. Aceștia au intrat în curtea școlii, pe rând, câte o clasă, și după ce li s-au explicat regulile au intrat grupați în școală pentru a-și cunoaște profesorii. De la 9.30 au urmat cei de clasa a IX-a.

„Va fi un an greu pentru noi. Trebuie să purtăm măști și nu ne vom putea întâlni în pauze să mai discutăm și cred că și materia va fi mai greu de predat. Vom învăța doar de dimineață. Până acum am primit pe telefon ce avem de făcut și urmează să ne cunoaștem profesorii”, au spus câteva eleve de clasa a IX-a.

Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” - Clasa a V-a

Puțin mai departe de grupul de eleve se aflau câteva mămici care își așteptau copiii de clasa a V-a.

„Începem anul cu emoție, dar și cu încredere. Copiii au fost nerăbdători, iar pentru ei totul va fi nou. Avem un set întreg de reguli pe care și le-au însușit deja. Vor purta mască, vor avea dezinfectant, vor trebui să respecte distanțarea socială pentru că nu mai au voie să interacționeze ca până acum. Au fost montate separatoare, pentru că am văzut deja o poză cu clasa. Vor avea separatoare și în față și în lateral. Să sperăm că vor putea vedea la tablă prin ele”, spune una dintre mămici.

„Este important să meargă la școală, să socializeze și să învețe față în față așa cum făceam și noi. Asta este cel mai important. Regulile le respectă cum mai bine decât mulți adulți, asta este părerea mea. Anul acesta va fi frica care o să ne domine. Frica de a-i duce acasă, de a-i duce la bunici”, mai spune o mămică.

Elevii din clasele mari, fără distanțare socială la intrarea în curtea școlii

Regulile de distanțare socială au dispărut în momentul în care au ajuns la școală elevii de clasa a XI-a. La Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” a fost îmbulzeală în adevăratul sens al cuvântului la intrarea în curtea școlii. Dacă până atunci au fost prezenți afară și directorul Gabriel Negrea, dar și angajați ai instituției care au coordonat mișcarea elevilor, la cei mari parcă n-a mai existat nimeni.

Colegiul Național „Gheorhe Lazăr”, intrare elevi clase mari

După intrarea acestora în clasă, în jurul orei 10.30 și-a făcut apariția și prima doamnă, Carmen Iohannis, care predă engleză la acest colegiu și este dirigintă la clasa a XI-a E. De data aceasta nu s-a oprit la declarații, însă elevii ei au asigurat că vor păstra tradiția unui selfie, cu respectarea măsurilor de siguranță.

„Ne-a fost dor și unii de alții și de doamna dirigintă și de școală. O să respectăm măsurile de precauție și o să avem grijă să nu ne îmbolnăvim. Încă nu cunoaștem detalii despre cum va fi anul școlar, dar suntem pregătiți. Doamna dirigintă știu că abia așteaptă să ne vadă, ne-a recomandat cărți pe perioada vacanței și ne-a spus să avem grijă de noi ca să ne revedem cu bine. Anul acesta nu cred că vom păstra tradiția îmbrățișării cu doamna dirigintă, dar selfie îl vom face cu măștile pe față și la distanță”, spun elevii soției președintelui României.

La Școala gimnazială nr. 1, din cartierul Ștrand, anul școlar a început în mod fizic doar pentru copii din grădinița construită alături de școală. Din cauza lucrărilor al căror termen de finalizare nu a putut fi respectat de către constructori, la școală au venit părinți însoțiți de copii, doar pentru a ridica manualele școlare. În curtea școlii au fost amplasate pe jos marcaje pentru păstrarea distanței fizice, dar în afara curții, părinții și elevii au format grupuri largi, în care problema distanței între persoane nu s-a mai pus.

Școala Gimnazială Nr. 1 Sibiu

Conducerea școlii speră ca, până marți, să finalizeze curățenia în spațiile eliberate de muncitori, astfel încât la ore să poată participa fizic ciclul primar și elevii clasei a VIII-a.

După ce au plecat de la școală, mulți dintre elevi au ales să se oprească pe terase pentru a socializa.

Elevi pe terasă după ore

Din datele comunicate de directori Inspectoratului școlar județean Sibiu – rezultă că în ziua de luni, 14 septembrie, din cei 59.134 de preșcolari și elevi înscriși în noul an școlar, sunt asigurate locuri pentru prezența fizică pentru 50.280 de copii sibieni.

Statisticile completate de către directori mai indică faptul că pentru alți 8.310 copii va fi asigurat învățământul on-line. Rămâne „un rest” de 544 de copii, pentru care statisticile completate de directori nu au soluții.

 

Școala Gimnazială Nr. 18, Sibiu

Sală de clasă Colegiul Național „Sammuel von Brukenhal”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus