Luni,
26.10.2020
Ploi Scurte
Acum
11°C

Cămara din deal, o afacere de familie, cu dulcețuri și murături ca la bunica

25 Septembrie 2020 16:49

Cămara din deal, o afacere de familie, cu dulcețuri și murături ca la bunica

O sibiancă a trecut de la munca în birou la cea din câmp, atunci când a descoperit că ceea ce făcea din punct de vedere profesional nu o mai satisfăcea. Alături de soțul, fiica și ginerele ei, Maria Adriana Stoica a reușit să creeze o mică afacere cu borcane de dulceață, murături și zacuscă, toate naturale, fără conservanți.

Maria și-a denumit frumoasa afacere „Cămara din deal”, pentru că atât casa cât și livada de care se ocupă alături de familie se află pe un deal. Spune că pur și simplu nu își mai găsea locul la joburile care i-au cerut, timp de mai mulți ani, să stea la birou.

„Am fost director economic la o firmă cunoscută din Sibiu până în 2018, când m-am hotărât să plec la altă firmă, dar unde nu îmi mai găseam locul și simțeam că nu mai pot sta închisă într-un birou. În 2016 am cumpărat teren la Geoagiu în județul Hunedoara pentru a înființa o livadă. Acum avem aproximativ 3 ha de livada care începe să între pe rod și așa m-am gândit să fac ceva cu fructele din livadă. Am încercat să facem și o plantație de zmeură dar nu a mers pentru că trebuia să fim zilnic acolo iar noi mergem numai la sfârșit de săptămână, fiind casa părintească a soțului meu”, explică sibianca.

Totul a început în toamna anului 2019, după ce a pus, ca în fiecare an, murături, zacuscă și dulceață pentru întreaga familie. Ulterior, au gustat și prietenii de familie și, știind de ideea de „făbricuță de dulcețuri și murături”, i-au încurajat să pună planul în aplicare.

„Au fost foarte încântați de produse și ne-au încurajat. Ei au fost primii care au făcut comandă, apoi am continuat în zona prietenilor și a cunoscuților. Am creat o pagină de Facebook și comenzile au început să vină în număr tot mai mare”, spune Maria.

Fructele sunt culese din livadă, având toate fructele care se fac în zonă (mere, pere, prune, cireșe, vișine, caise, gutui, nuci). Totodată, din pădure sunt luate florile de salcâm și fructele de pădure, iar diferența materiei prime, pentru că încă producția nu este suficientă, o cumpără de la micii producători din zona Geoagiu sau Sibiu.

„Avem mai multe sortimente de dulceață: cireșe, vișine, caise, prune, gutui, măceșe, flori de salcâm, afine de pădure, mure de pădure, zmeură, magiun de prune fără zahăr, zacuscă făcută la foc de lemne, murături pentru iarnă castraveți, ardei cu varză, gogoșari, toate preparate după rețete vechi 100% naturale fără adaos de aditivi sau conservanți. Cine gustă odată revine la noi cu mult drag, datorită gustului autentic românesc”, spune familia Stoica.

Investiția cea mai mare a mers spre livadă

Pentru livadă au fost investiți aproximativ 18.000 de euro, explică sibianca, în timp ce pentru procesare au fost alocați în jur de 4.000 de euro.

„Primii bani au fost investiți în 5000 metri pătrați de livadă bătrână de peste 40 de ani, pe care am defrișat-o și am plantat pomi tineri, după care am început să mai cumpărăm teren și ne-am extins până am ajuns la aproximativ 3 hectare”, spune ea.

Toate deliciile care pot fi găsite în Cămara din deal poate fi admirate pe pagina de Facebook cu același nume, iar comenzile pot fi făcute AICI.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus