Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Horațiu Marin: ”Este vorba de mentalitate. Nu este nici o rușine să mergi cu bicicleta, cu scuterul sau cu trotineta electrică la serviciu”

Horațiu Marin: ”Este vorba de mentalitate. Nu este nici o rușine să mergi cu bicicleta, cu scuterul sau cu trotineta electrică la serviciu”

Fost subprefect al județului Sibiu, Horațiu Marin a intrat în cursa pentru Primăria Sibiu cu o altă echipă decât cea cu care a intrat în politică în urmă cu aproximativ zece ani. De profesie avocat, candidatul ALDE pentru funcția de primar al Sibiului are o propunere cât se poate de concretă pentru prima săptămână de după alegeri: reducerea impozitelor locale pe anul viitor. Iar, mai apoi, schimbarea organigramei din administrația locală. Cât privește zona metropolitană, fostul subprefect consideră că dialogul continuu cu primarii din jurul Sibiului ar duce la o variantă agreată de toate localitățile.

Reporter: La final de campanie electorală, care credeți că ar fi primul lucru pe care administrația locală a Sibiului va trebui să îl realizeze de săptămâna viitoare?

Horațiu Marin: Scăderea impozitelor și a taxelor. Avem niște impozite și taxe foarte mari, exagerat de mari. Acesta ar fi primul pas pentru a ne putea susține economia locală.

Scăderea taxelor și impozitelor atât pentru persoane fizice, cât și pentru societățile comerciale?

Da. Așa cum bine știți, la persoanele juridice coeficientul aplicat la Sibiu pentru impozitare este de 1,7 %, enorm de mult. Taxele și impozitele locale se pot modifica și vota până în luna octombrie pentru anul viitor. Deci este exact perioada potrivită pentru o astfel de măsură.

O astfel de prioritate a rezultat în urma discuțiilor cu oamenii Sibiului din campania aceasta?

Din discuțiile pe care le-am avut în fiecare cartier am văzut că peste tot sunt deficiențe. Sibiul este în expansiune. N-am creat o creat o creșă nouă, n-am făcut o grădiniță, n-am făcut o școală nouă...

Acum, câte o grădiniță și o creșă au mai fost deschise. Dar cât de ușor poate fi implementat un astfel de proiect? Trebuie identificat locul, trebuie studiu de fezabilitate, trebuie licitații pentru proiect și pentru execuție...

Dacă la primărie există o echipă performantă care știe ce are de făcut, acest lucru nu va dura foarte mult. Identificare unui loc pe care Primăria să îl aibă nu cred că va dura foarte mult. La fel, dacă este o echipă bună, imediat se poate face un proiect bun. Alții merg pe lună, iar noi nu putem face o creșă nouă.

Horațiu Marin

Această echipă bună există în primărie sau trebuie adusă?

Sunt oameni buni, dar trebuie și aduși alți oameni profesioniști. Și ca să aduci oameni buni, trebuie să fie un climat de lucru foarte bun în Primărie. Ceea ce în acest moment nu este.

Cum să se împartă voturile în viitoarea Zonă metropolitană Sibiu?

În proiectele propuse am văzut că insistați pe Educație și pe o colaborare mai strânsă între mediul academic și Primăria Sibiu. Puteți să-mi dați un exemplu concret de colaborare între zona administrativă locală și zona universitară?

Este deja clar că Educația trebuie să fie o prioritate pe termen lung. Un prim pas l-aș vedea în construirea unui campus universitar. Așa cum este în occident, toate universitățile mari au un campus. Chiar dacă universitatea este bine intenționată, are nevoie de ajutorul primăriei. De la identificarea unui loc, la un parteneriat public pentru o astfel de investiție.

Și unde ar putea fi construit un astfel de campus?

Aici ne lovim de zona metropolitană. Așa cum bine știm, Primăria mai are terenuri disponibile doar în Gușterița. Au fost discuții să se construiască pe teritoriului Șelimbărului un cămin și acel campus.  Prin urmare, zona metropolitană ne-ar ajuta extrem de mult, pentru că primăria ar putea ajuta universitatea cu construcția acelui campus pe teritoriul unei alte unități teritorial-administrative: Șelimbăr, Cristian, Poplaca. Ca să dau un exemplu,  Ministerul Apărării Naționale a fost  de acord să de 60 de hectare Primăriei Sibiu din poligonul de tragere de la Poplaca. Armata urmând să păstreze 80 de ha, cu o zonă-tampon de 20 de ha. Nici acum Primăria nu a făcut demersurile necesare pentru a primi acel teren.

Zona metropolitană Sibiu este o inițiativă discutată de cel puțin patru ani. De ce credeți că nu s-a realizat până acum?

Lipsa de implicare a tuturor primarilor. Simplu. Pentru a se constitui această zonă, toți primarii trebuie să se pună la aceeași masă și, bineînțeles, să lucreze constructiv la aceeași idee, aceea de a înfăptui zona metropolitană.

Actualul primar al Sibiului a invocat faptul că primarii din jurul Sibiului nu ar fi de acord cu faptul că votul pentru asocierea zonei metropolitane să fie proporțional cu numărul populației, pe când primarii din jurul Sibiului ar cere o proporție egală a voturilor. Cum ați trata o astfel de dispută?

Dialogul este problema noastră. Aș face câte întâlniri ar fi nevoie pentru că viitorul este zona metropolitană. Inclusiv viitorul Primăriei Sibiu este zona metropolitană și, bineînțeles, că  purta oricâte discuții ar fi nevoie pentru a înfăptui zona metropolitană.

Până la urmă, Sibiul ar trebui să aibă număr de voturi egale cu ale localităților din preajmă sau trebuie să fie un vot raportat la numărul de populație?

Ar trebui să fie, să zicem așa, un hibrid. Ar trebui să ținem cont și de implicare, pentru că bugetul Primăriei Sibiu este mai mare decât al celorlalte primării, nu ne raportăm doar la populație. Iar, de exemplu, și Șelimbărul are un buget local destul de solid. Totodată, evident că nu ne putem raporta la fel la Primăria Poplaca care are sub 2000 de locuitori, dar nici nu putem să construim zona metropolitană și să uităm de cerințele celorlalți primari. Nu se poate acest lucru pentru că dezvoltarea zonei metropolitane se va face automat pe teritoriul acelor primării.

De la spital la stadion și mobilitate

Proiectul noului spital este unul pornit. Mai poate fi pus în discuție în momentul de față locul ales pentru construirea lui, căci au tot continuat discuțiile pe acest subiect?

De când am fost subprefect, am spus că avem nevoie de spital indiferent unde se va face. Dar dacă tot pornim de la zero, să alegem să îl facem unde va fi mai practic. Faptul că «se construiește» un spital înainte de alegeri nu ne oprește să mutăm acea locație. O placă de lemn amplasată înainte de alegeri cu mesajul «aici se va construi un spital» nu ne oprește să schimbăm acel loc.

Și unde ar putea fi un loc mai bun?

Consider că sunt două locuri. Acolo unde este acum, în centrul Sibiului adică, și pe Calea Poplăcii, în zona poligonului. Dar, totuși, asta în condițiile în care Primăria ar face demersurile pentru a primi acel teren de la MApN. Altfel, discutăm în van.

Am adus în discuție subiectul Spitalului județean având în vedere rolul pe care administrația municipiului l-a jucat până acum în acest proiect. Putea face Primăria Sibiu mai mult în ceea ce privește acest proiect?

Bineînțeles. După cum știm, fostul primar, actualul președinte al României, a făcut un studiu în anul 2007 pentru construirea unui nou spital exact în zona Calea Poplăcii. Iar acum, culmea, nu mai găsim niciun act legat de acest proiect.

Relația cu Consiliul Județean este o discuție care nu se va încheia niciodată. A fost acel proiect comun pentru reabilitarea și modernizarea aeroportului. De atunci, relația dintre cele două instituții a început să rămână în umbră. Cum vede candidatul Horațiu Marin relația cu administrația județeană. Ce proiecte ar putea să dezvolte împreună?

Sunt multe proiecte în care Primăria trebuie să facă parteneriat cu Consiliul Județean. În ultimii șase ani nu a existat nici un proiect major. De aceea, eu aș vedea un parteneriat pentru dezvoltarea unei zone cargo, la Aeroport. Apoi, aș vedea o construcție a unei noi săli polivalente, tot ca urmare a unui parteneriat. Acest stadion este bine că se face, dar locul nu este bine ales. Eu am propus demult, de când eram subprefect, să se facă la Târgul Obor, unde și Primăria a câștigat niște terenuri. După ce acolo era construit un nou stadion, cel actual se putea demola și în locul lui se putea face o sală polivalentă la standardele europene. Când era gata noua sală, tot în urma parteneriatului cu CJ, o demolam pe cea veche și făceam o piațetă cu locuri de parcare și, bineînțeles, continuam piața țărănească, poate chiar de două ori pe săptămână.

Mobilitatea în Sibiu este un subiect pentru care, în 2016, a fost elaborat acel Plan de mobilitate urbană durabilă, în care sunt enumerate mai multe proiecte. Deocamdată, puține au fost implementate. Ce proiect ar prioritiza Horațiu Marin sau dacă ar avea o altă inițiativă?

În mare parte sunt de acord cu acel plan. Trebuie să ne gândim la transportul alternativ.  Sunt o grămadă de ambuteiaje generate de faptul că părinții din zonele limitrofe își aduc copii la școală în centru. Trebuie gândite astfel lucrurile încât să extindem liniile Tursib către Cartierul Arhitecților și celelalte aglomerări limitrofe și astfel, cel puțin într-o mică parte, ar fi eliminate o parte din ambuteiaje. Apoi, mai e vorba de infrastructura necesară inclusiv pentru trotinetele electrice, de exemplu, unde e nevoie de investiții.

Pe str. Octavian Niță, din cartierul Gușterița. Sursa foto: Facebook / Horațiu Marin

Crearea acestei infrastructuri ar genera un conflict între cei care merg cu mașina proprie și cei care ar prefera mijloacele alternative de transport. Cum ar rezolva primarul Horațiu Marin această dispută care, evident, este una disproporționată pentru că numărul șoferilor este cu mult mai mare decât numărul bicicliștilor?

Este vorba de mentalitate. Nu este nici o rușine să mergi cu bicicleta, cu scuterul sau cu trotineta electrică la serviciu. Este chiar benefic și pentru sănătate să mergi cu bicicleta. Prin celelalte țări vedem oameni la costum, cu cravată, care merg cu scuterul sau cu bicicleta la serviciu. În ceea ce privește oamenii care merg cu mașina la serviciu, primăria trebuie să investească în parcări. Despre o parcare supraetajată la Cazarma 90 se vorbește de mai bine de zece ani și nimeni nu mișcă un deget. Nu este normal.

”Organigrama Primăriei trebuie schimbată”

Cum vedeți până acum modul în care administrația locală a gestionat începutul anului școlar în Municipiul Sibiu? V-ați exprimat opinia că era preferabilă amânarea începerii până la 1 octombrie.

Prima deficiență, așa cum știm, este lipsa sistemului de afterschool. Suntem nevoiți să ne luăm copii la 11:00m- 11:30 și să-i ținem acasă. În plus, acum vor fi alegerile, iar trei zile vor fi cursuri online. Iar apoi să sperăm că se va face corect dezinfecția. La grădinițe, iarăși, copiii merg o săptămână și o săptămână stau acasă. Nimeni nu se gândește la situațiile în care amândoi părinții lucrează și nu au bunici în Sibiu. Iar concediile și le-au consumat deja.

Cum ar fi putut aborda administrația locală această chestiune?

Evident, în această chestiune vina aparține în principal Guvernului. Administrația locală trebuia să se gândească, în ultimii șase ani, la construirea de școli. Dacă aveam suficient spațiu pentru cursuri, erau eliminate multe din problemele de acum. Așa, chemăm copiii la șapte să facă școală până la 11:00, iar de la 11:00 să vină alții până la 15:00. Trebuie să trezim copilul la șase ca să ajungă la șapte la școală. Acest lucru nu mi se pare normal.

Instituția Prefectului colaborează cu toate administrațiile din județul Sibiu. Care au fost punctele slabe și punctele forte ale Primăriei Sibiu pe care le-ați observat în perioada în care ați fost subprefect?

Comisia locală de fond funciar nu funcționează. Departamentul de urbanism este, de asemenea, un punct slab.

Tocmai acum se lucrează angajarea unei echipe care să elaboreze noul Plan urbanistic general. Cum ar trebui să abordeze Primăria Sibiu noul PUG?

Trebuie să aducem oameni cu viziune. Nu doar aceiași oameni plictisiți de muncă.

Vorbind pragmatic, cum pot fi mobilizați într-o direcție sau alta funcționarii unei instituții?

Toți angajații Primăriei ar trebui să fie pe același palier. De acolo trebuie pornit. După care să vedem cine își face treaba mai bine și să găsim o metodă de a fi recompensați. Organigrama Primăriei trebuie schimbată, iar dacă acest lucru se va face vor fi rezolvate o grămadă de problemă.

În cât timp un nou primar poate schimba modul în care lucrurile funcționează la nivelul municipiului?

O să dau un exemplu: la Prefectură, când am fost numit subprefect, Comisia de fond funciar se întrunea la o dată la șase luni. Multe lucruri erau blocate. După ce am ajuns eu, o dată la trei săptămâni întruneam comisia. Prin urmare, lucrurile s-au mișcat din prima lună. Și la primărie, cu schimbarea organigramei, cu o echipă profesionistă lucrurile se pot mișca «pe repede înainte».

Ce ne puteți spune despre echipa de consilieri locali? Am văzut foarte mulți oameni tineri. Tinerețea garantează rezultatele?

Sunt tineri care au făcut ceva în viață, care nu au nevoie de politică pentru a reuși în viață, de exemplu. Și nu doar tineri sunt. Sunt mulți antreprenori care au dovedit deja capacitatea lor. Majoritatea erau apolitici, oameni care nu au făcut politică până acum.

”Nu cred că împotriva ALDE s-a ieșit în stradă”

Într-un oraș în care acum aproximativ trei ani, un sfert din populație ieșea pentru a scanda împotriva șefului partidului pentru care candidați acum, cum ați simțit reacția oamenilor?

Nu cred că împotriva ALDE s-a ieșit în stradă. Au ieșit împotriva PSD și, știm bine, împotriva acelei ordonanțe. Dar nu împotriva celor de la ALDE.

Horațiu Marin, Călin Popescu Tăriceanu și Cosmin Balcu

Sunteți cunoscut ca un om care are conexiuni în toate partidele de la nivelul municipiului și județului Sibiu. Cum ați vedea de săptămâna viitoare o majoritate în Consiliul Județean și în Consiliul Local Sibiu?

Este prematur să vorbesc despre o majoritate. Aș încuraja sibienii să voteze oamenii, nu partidele. Degeaba votezi un partid dacă în spatele acestuia sunt oameni care nu fac cinste sibienilor. După data de 27 tragem linie și vedem atunci care sunt rezultatele, în funcție și de redistribuire.

Spuneați mai devreme că nu contează partidul, ci omul. Cu ce viceprimari credeți că ați lucra bine dintre actualii candidați la Primăria Sibiului?

În primul rând aș vedea ca viceprimar un om deschis, un om tânăr și un om dornic să muncească.

Notă: Acest articol a fost publicat în cadrul unui contract publicitar semnat cu ALDE Sibiu. Întrebările și forma în care a fost publicat interviul final nu au fost condiționate în niciun fel de către partid sau candidat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Horratiu Marrin

Acum 2 ani

2,8 % - omul PeNeLe, vânător de funcții! Carieră politică la final.
Raspunde

Mark Anglia

Acum 2 ani

Ce fața de handicapat, are omul acesta.... doamne fereste!
Raspunde

Kuku Ruku

Acum 2 ani

S-a vazut marele rezultat obtinut de marin... Sub 2% - 500 voturi! Ca doar n-o sa voteze sibienii pe prefectu' lu' Deagnea numit de Veorica! Ar fi fost o infamie de nedescris sa intre in CL!
Raspunde

Fritz Bayern

Acum 2 ani

La care “serviciu” te duci tu cu bicicleta, motoreta, etc..? Angajt nu esti si baroul spune ca n- ai mai realizat venituri de ani buni. Mai speri la vreo sinecura?! Slabe sanse
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus