Sâmbătă,
31.10.2020
Ploi Scurte
Acum
5°C

Mă gândesc la ea Non-Stop se transformă într-un spațiu de artă. „O să fie un loc fresh, de actualitate”

05 Octombrie 2020 18:32

Mă gândesc la ea Non-Stop se transformă într-un spațiu de artă. „O să fie un loc fresh, de actualitate”

„Mă gândesc la ea Non-Stop” va deveni, în câteva luni, un loc dedicat lucrărilor de artă. Spațiul de pe Tribunei, nr. 13, care de-a lungul anilor a devenit una din principalele atracții ale turiștilor care ajung prin Sibiu, interiorul rămânând în majoritatea timpului gol, are un nou proprietar care promite să îl transforme într-un spațiu dedicat artei. 

De la epava din centrul Sibiului care le servea turiștilor drept punct de atracție pentru fotografii, până la un mic magazin cu kitschuri și, dacă-mi amintesc bine, alte câteva afaceri ratate, proiectul cu numărul 42 al artistului Mircea Nicolae, cel mai faimos de-altfel, le va deservi curând artiștilor ca loc de întâlnire și spațiu de expoziție. Totul se datorează unor tineri sibieni care, alături de o echipă și un artist din Cluj, au închiriat spațiul și au decis să îl pună la punct. 

„Spațiul acesta l-am luat împreună cu Uzina Duzina din Cluj și cu George Roșu, de asemenea din Cluj. De-a lungul timpului, mulți actori locali au vorbit despre artă contemporană în Sibiu, lipsa spațiilor și așa mai departe. Nu ne asumăm doar noi ideea aceasta, ci pur și simplu am luat spațiul acesta și am aplicat un vis, acela de a face un spațiu de artă în Sibiu”, spune Monika Tompos din partea Asociației Develop din Sibiu.

Ea brașoveancă la origini, George Roșu la fel, au ajuns să lucreze împreună acum ceva ani. Așa se face că atunci când, din nefericire, autorul proiectului „Mă gândesc la ea NON STOP” a încetat din viață, artistul clujean nu a stat pe gânduri. „În iulie ne-a sunat când a murit Mircea Nicolae și ne-a spus că vrea să facem ceva aici, pentru că era spațiul scos la licitație. Zic <<George, termină, cum așa dintr-o data, cum să îl luăm, stai să ne gândim cum putem să facem>>. Ei bine, nu a durat mult și l-am luat. Vrem să îl dedicăm artei contemporane și pe dinăuntru, nu doar pe dinafară, în sensul în care ne-a motivat și povestea asta mișto a lucrării, precum și faptul că e singura, din cele 100 de lucrări pe care Mircea Nicolae le-a făcut sub pseudonimul acesta, care a supraviețuit”, spune Monika. 

Un spațiu dedicat artei, deschis non stop

Pe principiul magazinelor care sunt deschise 24 de ore din 24, tinerii se gândesc să facă același lucru cu acest spațiu care va găzdui artă în viitorul apropiat. Vor ca oricine își dorește să treacă pe aici, să o poată face la orice oră.

„Pornind de la ideea NON STOP, vrem să îl facem chiar să fie deschis non stop. Vrem să găsim un sistem ca la Air Bnb, de supraveghere, cu un cod pe care o să îl primești de la noi la intrare și să poți să vizitezi expozițiile când vrei tu. Să vedem cum o să funcționeze, e un experiment și pentru noi.”

George Roșu o să curatorieze toate expozițiile și va fi și cel care va ține secrete numele artiștilor până aproape de evenimentele în sine. „O să fie un loc fresh, de actualitate”, spune Monika zâmbind. „Artiștii deja se anunță, avem și noi în gând câțiva oameni pe care ne-ar plăcea să îi chemăm. Cei care vor expune vor fi întotdeauna oameni noi, vor fi surprize chiar și pentru noi, pentru că George se va ocupa de asta și vrea să păstreze misterul cât de mult poate. Astfel nu ne putem plictisi. Vrem să fie expoziții care să vorbească cu oamenii despre ce se întâmplă în lumea asta, despre timpurile pe care le trăim”, explică Monika.

Totul cu costuri minime – de la renovare la funcționare

Tânăra spune că acesta o să fie un spațiu low budget – renovarea se face cu resurse din comunitate, există un fond de donații, sponsorizări, parteneriate private, primesc ajutor de la prieteni din Sibiu și mărturisește că nu exclude nici o încercare pe Agenda Culturală sau o altă modalitate de a accesa fonduri. 

„Nu știm nici noi altceva decât că vrem să mergem pe low cost, pe principiul pe care merge George Roșu mereu – Un artist poate să facă multe când are bani, dar ce poate să facă când nu are bani? – spațiul va fi disponibil vizitatorilor fără niciun cost.” 

Întrebată despre prețul cu care au reușit să închirieze locația, Monika Tompos a spus doar că a fost un cost acceptabil, îndemnându-i pe alți ONG-iști să se intereseze de proprietățile pe care SC Urbana le are în gestiune. „Cei de la SC Urbana au un preț special pentru ONG-uri. Sunt super multe spații care țin de ei și pot fi accesate la prețuri destul de modice și pot fi preluate pentru a putea face ceva util cu ele. Sunt străzi pline de spații nefolosite care pot fi valorificate și nu e deloc dificil. Dacă ONG-urile ar putea face acest lucru, am putea să dezvoltăm împreună orașul.”

Puteți urmări întregul proces până la deschiderea oficială a locației, dar și cum puteți să ajutați, intrând pe pagina oficială de Facebook a proiectului. 

foto: Monika Tompos

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Cezar Cezar

Acum 3 săptămâni

Dacă spațiul a fost luat de niște clujeni, sunt convins că va ieși ceva frumos. Nu am înțeles însă poza în care acea tânără lucrează la un perete cu genanta de stradă în spate. Când vrei să te faci că lucrezi, lași poșeta deoparte. Sau e din ciclul „Mircea, fă-te că lucrezi!”.
Raspunde

Zsdfdgzsdf Fzdfdgf

Acum 3 săptămâni

nu ca as fi hater dar vin sa intreb urmatoarele: spatiul de parcare din fata magazinului pe care se vede amplasat un suport de bicilete este platit cu chirie la primarie sau e luat asa cu japca ca daca tot am luat spatiul ne trebuie si locul de parcare din fata lui...
Raspunde

Om Bl420

Acum 3 săptămâni

subscriu
Raspunde

Apolitic W

Acum 2 săptămâni

Me too!
Raspunde

Doar Unom

Acum 2 săptămâni

De la 500 euro chirie pe luna pentru un spatiu de magazin ce in mod răutăcios l-ati denumit magazin de kitschuri, la o galerie de arta ce in mod răutăcios va sifona banul public prin agenda culturală si chiriile modice oferite de urbana asociatiilor de sifonari, cred ca e de bun augur sa va revizuiti articolele. Daca nu aveti informatii corecte abtineti-va. Desi daca ma uit in tot ce ati scris pana acum ati denigrat inca de la inceput orice incercare de a face cineva ceva frumos din acel spatiu.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus