Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

Au găsit soluția: Ca să nu mai stea în frig, bolnavii de COVID sunt trimiși acasă să-și aștepte rândul

Au găsit soluția: Ca să nu mai stea în frig, bolnavii de COVID sunt trimiși acasă să-și aștepte rândul

Soluția de moment găsită de conducerea Spitalului Județean Sibiu pentru ca pacienții diagnosticați cu SARS CoV-2 să nu mai aștepte în curtea spitalului a fost eșalonarea consultațiilor. Aceasta presupune ca, după efectuarea investigațiilor, pacienții să plece acasă și să revină după câteva ore, când rezultatele sunt gata, pentru consultul medicului infecționist. O reacție a fost așteptată și din partea Consiliului Județean în subordinea căruia se află spitalul, însă, până la publicarea materialului, această reacție nu a venit.

După ce Turnul Sfatului a publicat articolul „A așteptat zece ore în curtea spitalului, cu Covid-19. Tulburătoarea experiență a unui sibian care a vrut să respecte regulile”, în care un inginer testat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 își povestește experiența celor 10 ore de așteptare în curtea Spitalului Județean Sibiu, în picioare și în frig, zeci de mesaje asemănătoare au fost trimise pe adresa redacției, au fost scrise pe pagina de facebook sau scrise în comentarii la material.

„Experiența redată de dumneavoastră este experiența multor sibieni. Și eu am fost purtată între două spitale (spitalul Militar și spitalul Județean), pentru ca după aproximativ 24 de ore, mama mea sa fie confirmată cu Covid. Menționez că problemele medicale ale mamei nu arătau în niciun fel ca ar avea Covid. Timpul de așteptare al meu ca și aparținător a fost foarte lung, plin de stres deoarece nimeni nu a venit din proprie inițiativă să îmi ofere minime informații. Atât la spitalul Militar cât și la spitalul Județean nu există condiții oferite persoanelor care așteaptă (stai în picioare, te plimbi sperând să poți pleca de acolo fără să te contaminezi). Dăm vina întruna pe lipsa resurselor, pe lipsa de personal și multe altele, dar nu facem nimic concret în gestionarea resurselor avute și a spațiilor deținute. Experiența aceasta mi-a slăbit foarte mult încrederea în sistemul de sănătate românesc care, din păcate, este un mamut ce înghite foarte mulți bani, dar nu oferă nici jumătate din cât primește. Cred că dacă fiecare ne-am implica în mod conștient și cu simțul responsabilității la locul de muncă, situația ar fi alta”, scrie o cititoare.

Un alt mesaj, aproape disperat, a ajuns în seara zilei de 8 octombrie pe adresa redacției.

„Faceți, vă rog, ceva pentru bolnavii de covid care așteaptă în curtea spitalului. Vă rugăm insistați la autorități. Faceți demersuri pentru a se face ceva să nu mai stea în frig, în curte. Măcar să-i ducă undeva și să nu mai dureze atât decizia DSP-ului. Dumneavoastră ca presă aveți acces. Vă rugăm mult, ajutați-i! Oricare putem fi în situația lor. Am văzut și articolul dumneavoastră. Dacă nu au simptome se vor îmbolnăvi din cauza frigului. Măcar să le dea o pătură”, scrie cititoarea.

„Bună. Vă scriu în legătură cu articolul cu spitalul și pacientul cu Covid. Și eu am trecut prin asta ieri (n.r. 7 octombrie), de la 13.00 la 23.00. Mi s-a luat sânge afară, pe iarbă. Sunt multe aspecte care nu sunt în regulă acolo, am văzut multe în cele 10 ore în care a trebuit să stăm afară, în picioare, în frig, fără un pahar de apă măcar. Au trecut cu morții printre noi ca și cum ar fi absolut normal. Mă bucur că a ajuns la voi situația asta și că ați făcut-o publică”, scrie o altă cititoare.

„Rușineee!!! Tatăl meu a stat astăzi de dimineață (n.r. 8 octombrie) (încă așteaptă acolo), ținut în frig și ploaie, oamenii sunt uzi, neadăpostiți, fără mâncare/apă, fiindcă nu mai au voie sa intre în contact. Sunt la comun unii peste alții. Jale!!!”, este un alt mesaj în urma articolului publicat pe Turnul Sfatului.

Conducerea spitalului a luat astăzi o decizie: consultul eșalonat

Managerul spitalului, Liliana Coldea, spune că a fost astăzi în mijlocul bolnavilor de COVID aflați în curtea spitalului și că, după ce le-a ascultat poveștile, a ajuns la concluzia că cea mai bună soluție de a-i feri de statul în picioare, în frig este ca aceștia să fie trimiși acasă până sunt gata rezultatele analizelor și să revină la spital, pentru consultul medicului infecționist. Totodată, șefa spitalului spune că adevăratele probleme ale oamenilor, din spusele lor, sunt felul în care sunt anunțați și trimiși la spital.

„Am fost în mijlocul persoanelor depistate pozitiv să văd care este situația. Le-am spus că sunt sunată de ziariști și m-au întrebat «de ce nu vine presa aici să vadă că dumneavoastră vă dați interesul. Dar altele sunt problemele, altele sunt deficiențele: felul în care noi suntem anunțați și felul în care suntem trimiși la spital». Decizia pe care am luat-o astăzi, pentru ca oamenii să nu mai aștepte este ca persoanele care sunt asimptomatice să vină, să-și facă analizele, să facă radiografia toracică, după care să meargă acasă pentru două, trei ore și să revină la spital în momentul în care rezultatele investigațiilor sunt gata și pot merge la consultul de boli infecțioase. Asta s-a întâmplat astăzi cu câteva persoane. Chiar în momentul în care am fost eu acolo au plecat cel puțin zece persoane care urmează să fie văzute de medicul infecționist, după care urmează următoarea tură. Numai așa încercăm să putem face față pentru că, trebuie să vă gândiți că nu avem doar această categorie de pacienți. Avem și cealaltă categorie, urgențe majore, care sunt non covid și care necesită investigații de sânge, radiologii, radiografii, se fac computere tomograf, gândiți-vă că măsurile de precauție și respectiv dezinfecție se face după fiecare pacient care ajunge la investigațiile despre care am vorbit. Nu putem risca să fie un pacient pozitiv, după care să vină unul care nu este pozitiv și să nu facem o dezinfecție. […] Am spus că cel mai bine așa este, sigur cu excepția celor care sunt cu forme mai moderate și care nu pot să se ducă și să-și aștepte rezultatele acasă”, a spus medicul Liliana Coldea.

Reprezentanții Consiliului Județean nu au răspuns până la ora publicării materialului

Reporterii Turnul Sfatului au încercat să obțină un punct de vedere cu privire la condițiile de așteptare din Spitalul Județean a persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19, însă până la ora publicării materialului nu au răspuns. Daniela Cîmpean, președinta CJ nu a putut fi contactată telefonic, iar prin intermediul biroului de presă nu a putut fi obținută o reacție. Spitalul Clinic Județean Sibiu se află în subordinea Consiliului Județean.

Sursa Foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Luca Luca

Acum 1 an

Numarati chistoacele de tigari din scrumierele din spatele Urgentelor si veti vedea unde isi petrec timpul cei de acolo ... :-(
Raspunde

H H

Acum 1 an

hehe, ţin minte acum vreo... 'jdeani: fiul meu făcuse vărsat de vânt, după vreo saptămană m-am trezit şi eu cu pete pe obraz, nu m-am mai dus la serviciu cu autobuzul să nu-i contaminez şi pe alţii, am dat telefon la circa medicală şi am întrebat, mi s-a răspuns agresiv : "VENIŢI AICI!", m-am dus acolo, dar mai retras de ceilalţi, a apărut asistenta care întreba pe fiecare pentru ce a venit, când a ajuns la mine şi am raspuns cu "am vărsat de vânt... cred" ceilalţi pacienţi s-au aruncat în capătul celălalt al sălii de aşteptare, am fost împins într-o săliţă unde a fost chemată doamna doctor: "trimiteţi-l acasă imediat, două săptămâni izolare"... nimic nu s-a schimbat în eştia 'jeani... la ce bun sunt şefii?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus