Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Tensiuni între autorități. Budescu și Coldea dau vina unul pe altul din cauza bolnavilor ținuți în frig

Tensiuni între autorități. Budescu și Coldea dau vina unul pe altul din cauza bolnavilor ținuți în frig

În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a avut loc astăzi, 13 octombrie, găzduită on line de Instituția Prefectului, reporterii Turnul Sfatului au ridicat problema pacienților testați pozitiv pentru virusul SARS CoV-2, care în decursul săptămânii trecute, au stat ore în șir în curtea Spitalului Județean. Acest fapt a scos la iveală animozitățile dintre reprezentanții Spitalului Județean Sibiu și cei ai Direcției de Sănătate Publică Sibiu, care au ajuns să dea vina unii pe ceilalți.

Vă reamintim că este vorba despre zeci de pacienți bolnavi de COVID, mulți dintre ei asimptomatici sau cu forme ușoare, care au stat ore în șir, fie pentru investigații și rezultate, fie pentru primirea deciziei de izolare la domiciliu, decizie care trebuie eliberată de reprezentanții DSP Sibiu și care, în unele cazuri, ajunge și a doua zi dimineață.

Citește și A așteptat zece ore în curtea spitalului, cu COVID-19. Tulburătoarea experiență a unui sibian care a vrut să respecte regulile, Au găsit soluția: Ca să nu mai stea în frig, bolnavii de COVID sunt trimiși acasă șă-și aștepte rîndul. 

Managerul spitalului, medicul Liliana Coldea, a confirmat situația acestor pacienți și a prezentat situația de la ora actuală, cu primele măsuri luate. De asemenea, a subliniat lipsa de personal de specialitate, precizând că spitalul județean are doar doi medici infecționiști și peste 100 de pacienți internați, la care se adaugă și cazurile de pe ATI, pe lângă acești pacienți care vin la control.

„Avem două spații, respectiv structura modulară care este în spatele Unității de Primiri Urgențe și încă un spațiu care este în fața Unității de Primiri Urgențe, tocmai să delimităm cele două categorii de pacienți, astfel ca să nu se intersecteze. În momentul în care pacientul confirmat pozitiv COVID-19 este anunțat și este îndrumat spre spital, se prezintă în serviciul de urgență, se face această fișă în UPU după care urmează efectuarea investigațiile de laborator și investigațiile radiologice. Durata medie pentru rezultatele de laborator este de două ore, iar investigația radiologică se face respectând circuitul și respectiv, după fiecare pacient se face o dezinfecție și aici fiind timpul de așteptare crescut. S-a pus problema cu spațiul de așteptare. S-au adus niște scaune, cei care se află într-o stare ce nu le permite să stea pe aceste scaune sunt trimiși în interior, în așteptarea acestor rezultate. De asemenea, după ce avem aceste rezultate de la investigațiile de laborator și cele radiologice, urmează consultul de Boli Infecțioase. Trebuie să reținem un aspect - avem doi medici infecționiști în acest spital care gestionează un număr de peste 100 de pacienți care sunt internați, plus cazurile din terapie intensivă. Practic, posibilitatea lor de a examina acești pacienți este după ora 13.00, în principiu, având în vedere că sunt peste 112 internați în fiecare zi și pacienți care trebuie să fie văzuți și care, din păcate, la Spitalul Județean au forme moderate și severe”, a spus Liliana Coldea.

A vorbit apoi, despre adresele făcute către Direcția de Sănătate Publică prin care a cerut sprijinul acestei instituții în soluționarea unor probleme care ar reduce timpul de așteptare al pacientului. Printre soluții se numără etapizarea pacienților și suplimentarea numărului de medici specialiști.

„Având în vedete situațiile prezentate, am trimis o adresă către Direcția de Sănătate Publică în ideea de a etapiza și de a ajunge la un anumit număr de pacienți COVID-19 pozitivi la spital, ca să evităm această aglomerație și am propus o cifră de zece persoane pe oră, astfel încât, în această oră pacienții să poată începe efectuarea acestor investigații și să nu se intersecteze cu ceilalți pacienți și să evităm un număr foarte mare de pacienți care să fie, la un moment dat, în Unitatea de Primiri Urgențe. De asemenea, am făcut o solicitare tot către Direcția de Sănătate Publică în ideea de a ne sprijini cu încă trei medici cu specialitatea de boli infecțioase, tocmai pentru a crește și capacitatea de resursă umană ca să ne ajute în gestionarea și reducerea timpului de așteptare, astfel încât, aceste persoane să nu mai fie nevoite să stea atâta timp în așteptare până la un consult. […] În acest moment, pornind de la această planificare, nu cred că se vor mai crea aceste situații cu acest număr de pacienți”, a mai spus managerul spitalului.

Directorul DSP a sugerat demisia managerilor de spital care nu fac față situației

În replică, dr. Gabriel Budescu, directorul DSP Sibiu a subliniat că nu este de competența instituției pe care o conduce să rezolve problemele spitalului și a demontat propunerile reprezentanților spitalului.

„Direcția de Sănătate Publică nu gestionează modul de a fi rezolvate cazurile pozitive în Unitatea de Primiri Urgențe. Spitalul Județean trebuie să rezolve această problemă. Cu adrese, am mai discutat. Nu trăim într-o zonă idilică în care noi putem să programăm acești pacienți care sunt pozitivi. Noi le aducem la cunoștință că trebuie să se prezinte la spital. Fiecare ajunge la spital în momentul când are această posibilitate, când sosește ambulanța, când merg cu mijloace proprii, deci Direcția de Sănătate Publică nu poate să facă o planificare, ca într-un aeroport unde se poate face o anumită planificare. Nu, este foarte dificil și foarte greu. Spitalul Județean trebuie să-și rezolve problemele în UPU, trebuie să-și găsească spații”, a spus dr. Budescu.

Cu privire la suplimentarea personalului medical de specialitate, directorul DSP Sibiu a răspuns cu sarcasm că, deși a căutat acești medici prin instituția pe care o conduce, nu i-a găsit. A sugerat apoi folosirea unor medici de pe alte secții ale spitalului și a precizat că solicitarea a fost trimisă către Raed Arafat. De asemenea, directorul DSP a subliniat faptul că situația actuală trebuie asumată de către conducerea spitalului, în caz contrar fotoliul trebuie lăsat altora.

„Am căutat, pe aici, prin direcție, să găsesc câțiva medici infecționiști și să știți că n-am dat de ei. Sunt destui medici interniști, au medici. Un spital, cu 1080 de paturi și cu foarte multe secții, are medici care să poată să facă acest serviciu. Urgentiștii (n.r. medic la Unitatea de Primiri Urgențe), urgentiștii pot lua anumite decizii. [...] Adresa pe care am primit-o este acum la domnul Arafat. Dacă domnul Arafat găsește trei medici infecționiști în România, în acest moment, unde situația este peste tot aproape la fel, ar fi foarte bine. Lucrurile cred că trebuie rezolvate altfel. Spitalul are resurse foarte mari. Nu se compară cu Cisnădie, nu se compară cu Pneumo, nu se compară cu alte spitale. Este un spital de interes regional, are o foarte bună încadrare și eu cred că poate să rezolve acest lucru, mai ales că ar trebui să se orienteze și spre alte spații. Lucrurile acestea le-am spus cred că de aproximativ o lună de zile. Am cerut să aibă măsuri ca în anumite situații să poată să facă acest lucru. Nu au făcut-o. Putem găsi câte explicații dorim. Explicațiile nu rezolvă problema medicală. Îmi pare rău că trebuie să aruncăm vina unii pe ceilalți și să nu încercăm să rezolvăm problemele acolo unde ele există. Direcția de Sănătate Publică nu funcționează ca un spital, ea poate să ceară să se ia anumite măsuri în acele spitale. Dacă nu există posibilitate sau nu există voință sau nu se poate, cei care conduc aceste spitale trebuie să-și asume sau trebuie să lase locul altora”, a spus dr. Gabriel Budescu.

Cu privire la eliberarea deciziilor de izolare pentru pacienți, dr. Gabriel Budescu spune că cei de la DSP nu au program de noapte și că pacienții pozitivi pot fi trimiși acasă.

„Am avut discuție cu șeful de la UPU și am discutat în felul următor: DSP-ul nu are gardă de noapte ca la ora 1.00 să trimită decizii, dar orice decizie pe care ei o trimit pe e-mail, pacienții merg acasă și a doua zi noi le trimitem aceste decizii. De asemenea, în timpul zilei pot să trimită acasă pacienții, nouă trebuie să ne trimită pe e-mail numai numele pacientului, numărul de telefon, adresa și medicul de familie, pentru că le vom transmite decizia și îi vom monitoriza în continuare. Sigur că da, a fost o explozie de cazuri, situația este destul de delicată, sunt foarte mulți pacienți care au nevoie de ajutor. Dacă încercăm să trimitem adrese și să dăm, cine răspunde și cum să răspunde... Noi nu putem să-i ținem aici, la Direcția de Sănătate Publică, într-un loc anume pe toți cei pozitivi, 60, 80 și să spunem pleci acum, peste o oră mai plecați zece la spital. Nu așa se pune problema. Nu știu dacă răspunderea este a Direcției de Sănătate Publică, noi am avut diferite întâlniri în care am cerut Spitalului Județean să-și mărească capacitatea de a primi. Tot timpul s-au găsit anumite explicații care, probabil, sunt corecte. Țin să spun că am luat anumite decizii și am deschis anumite spitale, cum ar fi cel din Cisnădie unde sunt 50 de paturi și care a preluat nu doar cazurile simple, ci și pe cele medii. Situația este destul de delicată. Trebuie ca acest spital să poată să se organizeze mai bine și să rezolve acești pacienți, iar pacienții și ei trebuie să aibă o anumită răbdare, pentru că acest consult se face în ordinea în care au venit și trebuie făcute și analize și investigații radiologice”, a mai spus Gabriel Budescu.

Mai mult, directorul DSP cere tuturor  să fie pe același câmp de bătălie și atrage atenția asupra importanței promovării și respectării măsurilor de prevenție.

„Eu aș mai cere pe această cale și sibienilor să încerce să respecte anumite măsuri pe care noi le-am transmis pe toate căile și cred că și ziariștii ar trebui să facă acest lucru. Să transmită, de fiecare dată, măsurile pe care ar trebui să le respecte cetățeanul. Mass media ar trebui să poată să promoveze aceste măsuri. Din păcate, nu am văzut foarte mult acest lucru. Aceste măsuri pe care sibienii trebuie să le respecte, pentru că de starea de sănătate a fiecărui om răspunde el. Deci, fiecare răspunde de starea lui de sănătate. Dacă am respecta aceste măsuri n-ar mai fi acea aglomerație la UPU și lucrurile ar putea să funcționeze mult mai bine. [...] Cred că până acum aceste situații nu ne-au definit, lucrurile au mers foarte bine și eu cred că vor merge în continuare. Trebuie să fim cu toții pe același câmp de bătălie și eu cred că numai așa putem să câștigăm.”

Prefectul a anunțat o ședință cu șefii unor instituții din linia I pentru a clarifica situațiile

În cadrul ședinței extraordinare, prefectul Mircea Crețu a acționat ca moderator și a făcut apel la înțelegere și colaborare între instituții.

 „Înțelegem toți că resursa medicală de specialitate este insuficientă în acest moment prin care nu s-a mai trecut demult, poate cu un secol în urmă doar sau un secol și ceva chiar și atunci toți trebuie să participăm cu tot ceea ce putem, astfel încât, lucrurile să meargă cât se poate de bine. Poate, nu întotdeauna, cum ne dorim. Trebuie, să recunosc că pentru aceste instituții este o perioadă foarte grea, de multe ori. Știu foarte bine că Direcția de Sănătate Publică a fost copleșită de atribuțiile pe care le avea și le are. Trebuie să știți că în perioada vacanței de vară medicii și asistenții medicali de la unitățile școlare au fost detașați la DSP, dar începând cu data de 1 septembrie aceștia au revenit la unitățile școlare unde îți desfășoară activitatea, astfel încât, sigur, numărul persoanelor pozitivate a crescut, iar DSP-ul nu a avut cu cine să lucreze. Adică nu au mai avut acel număr de persoane cu care lucrau înainte. De asemenea, nu pot să spun decât că și spitalul și-a făcut, în mare măsură, datoria. Sigur, vedeți că toți ne-am dori să nu trecem prin etapa aceasta dar, din păcate, trecem”, a spus prefectul Mircea Crețu.

Din cauza animozităților dintre instituțiile care sunt în prima linie, astăzi, la ora 13.00, prefectul Mircea Crețu a cerut o întâlnire cu șefii DSP, Spitalul Județean, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ISU, Ambulanță și UPU pentru a clarifica și a găsi soluții în problemele existente.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4040

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

8 comentarii

John Doe

Acum 3 ani

Suntem la acelasi nivel: certuri intre instituții si nimeni nu face concret nimic. Era clar ca fituica de la DSP se putea trimite pe mail fara sa mai trebuiasca zabovit in curtea spitalului. Medicul e cel care decide daca pleci acasa sau nu. Nu înțeleg de ce aglomereaza laboratoare si imagistica cu analize pentru asimptomatici sau simptome ușoare. Nu vad nicio schimbare intre"ciuma rosie" si cea "galbena".
Raspunde

Cc C

Acum 3 ani

E oare normal ca un spital judetean cu peste 1000 paturi sa aloce doar 112 paturi pt pacientii covid in timp ce spitalul cfr cu aprox 70 paturi si spitalul de pneumo cu aprox 170 paturi aloca fiecare cate 50paturi pt pacientii covid?
Raspunde

Ion Ion

Acum 3 ani

Asta e cea mai pertinenta intrebare care trebuie adresata guvernantilor , caci este politica la nivelul Ministerului Sanatatii, deci decizie politica. Ce fac doctorii de la celelalte sectii ??? Raspuns - incaseaza salariul degeaba. Si noi auzim continuu ca nu mai sunt locuri in spitale ! Bataie de joc !!!
Raspunde

Marius Barbu

Acum 3 ani

Cel mai bine ar fi sa fie obligati sa stea in solidar cu acei oameni in acelasi loc,

Raspunde

John Doe

Acum 3 ani

Daca ar fi urmat ceva alegeri locale, sigur ar fi fost gasite solutii. Sareau toti candidatii cu propuneri de imbunatatire. Dar ghinionul acelor oameni care asteapta atata este ca alegerile au trecut si pana la cele din decembrie mai este destul.
Raspunde

Steviana Bungărzan

Acum 3 ani

Vai, nu cred ca e vorba de frumosul nostru Sibiu, manageriat de profesionisti! Sigur e vorba de vreun oras din Sud, dar a fost incurcat numele orasului!
Raspunde

Gigel Orfan

Acum 3 ani

Doi incompetenti!!! Numiti politic, nu pentru competente...
Raspunde

Doi Trei

Acum 3 ani

Pai de unde bani de mai multi medici infectionisti ? Cand la judetean sunt salarii de 5000 euro net, de unde naiba sa va platim cu atatia bani! Reduceti salariile medicilor si asistentilor la jumate si angajati inca atatia dr si asistente, dubland astfel personalul!!! Romania nu isi permite sa dea 5000 euro net salariu pt un dr de duzina!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus