Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Neurochirurgul sibian Claudiu Matei: „Spina Bifida se poate trata!”

Neurochirurgul sibian Claudiu Matei: „Spina Bifida se poate trata!”

25 octombrie, Ziua Internațională pentru Spina Bifida și Hidrocefalie a fost sărbatorită de colectivul medical condus de medicul neurochirurg Claudiu Matei în cadrul Clinicii Polisano Medlife Sibiu, printre pacienți.

Spina Bifida este o afecțiune rar întâlnită, care include un grup de malformații congenitale complexe, caracterizate printr-un defect de închidere al coloanei vertebrale, al țesuturilor moi adiacente, asociat cu o dezvoltare deficitară a măduvei spinării. Forma cea mai gravă se numește mielomeningocel, care, deși în scădere ca incidență, rămâne unul dintre cele mai frecvente defecte congenitale. Aceasta se poate diagnostica încă din viața intrauterină și necesită tratament chirurgical prompt. Tratamentul chirurgical se poate efectua prin chirurgie fetală, pe fătul încă nenăscut (când defectul este diagnosticat până în a 25-a săptămână a sarcinii) sau printr-o operație efectuată postnatal, în primele 48 de ore de viață. Defectul spinal se asociază în multe cazuri cu hidrocefalia, care necesită, de asemenea, o intervenție chirurgicală. Copiii cu spina bifida pot prezenta paralizii la nivelul membrelor inferioare, probleme sfincteriene (incontinență urinară sau fecală), deformări ale scheletului (ale picioarelor și coloanei vertebrale) sau tulburări cognitive.

Tratamentul și îngrijirea acestor copii sunt multidisciplinare și foarte complexe, alături de neurochirurgi fiind implicați neonatologi, neurologi, ortopezi, urologi sau medici specialiști în recuperarea neuromotorie sau neuropsihică. De asemenea, autoritățile sunt implicate prin programe de asistență socială și programe de integrare socio-profesională a acestor pacienți. În multe cazuri, pacienții cu spina bifida prezintă diferite grade de handicap neuromotor sau psihic, astfel că sunt destul de ușor de imaginat dificultățile de integrare în societate ale acestor persoane.

În anul 2019, Spitalul Polisano MedLife Sibiu, prin Compartimentul de Neurochirurgie al Spitalului European Polisano MedLife și Fundația Polisano a organizat Ziua „Zâmbetul Spina Bifida”. Manifestarea a sărbătorit atunci cinci ani de neurochirurgie pediatrică și tot atâția de la începerea Programului de Responsabilitate Socială în tratamentul patologiei Spina Bifida, o componentă importantă în economia acestei afecțiuni și nu numai. Anul acesta, în contextul pandemiei, doctorul Claudiu Matei a ales să sărbătorească în cadrul spitalului, împreună cu echipa medicală și pacienții, purtând hanoracele Spina Bifida. Natur House s-a alăturat acestei inițiative și împreună au reușit să aducă o rază de speranță atât copiilor care suferă de această maladie, cât și familiilor acestora. 

Dotarea tehnică a spitalului Polisano Medlife, precum și prezența personalului medical special antrenat, au făcut posibile peste 140 de intervenții neurochirurgicale la copiii care suferă de spina bifida și hidrocefalie, de la deschiderea centrului de neurochirurgie de la Sibiu, până în prezent. Cel mai mic bebeluș operat în spitalul Polisano MedLife, pentru hidrocefalie, a fost un nou născut prematur, având greutatea de 2000 g. 

„Colaborarea de excepție, pe care o avem cu celalalte spitale din Sibiu implicate în îngrijirea acestor copii, consider că este una din cheile succesului nostru. În acest sens, le mulțumesc pentru efortul lor, colegilor neonatologi, anesteziști, neurologi din cadrul Spitalului Polisano MedLife, dar deopotrivă și dnei dr  Livia Ognean, medic primar neonatolog, dnei dr Gabriela Vișa, medic primar neurolog pediatru, dlui dr Stelian Banciu, medic primar ortopedie și chirurgie infantilă, dlui dr Adrian Hașegan, medic primar urologie, dnei dr Luca Silvia, medic primar neurolog, specializată în reabilitare neuromotorie, dnei dr Ioana Mătăcuță, medic primar pediatrie, dlui dr Ciprian Șofariu, medic primar radiologie și imagistică medicală, dnei dr  Ștefania Manea, dlui dr Cristian Neamțu, dlui dr Radu Chicea, medic primar obstetrică-ginecologie. Insist să mulțumesc Fundațiilor care ne-au sprijinit și ne sprijină în continuare pentru ca acești copii să aibă acces la servicii medicale de cea mai bună calitate”, a declarat neurochirurgul Claudiu Matei.

Tratarea și ingrijirea copiilor cu afecțiunea Spina Bifida va continua în cadrul Clinicii Polisano Medlife chiar și în condițiile grele, generate de pandemie.

„Încercăm astfel, în Sibiu, împreună cu toți colegii implicați, să conlucrăm după modelul centrelor de spina bifida din străinătate, pentru a oferi acestor pacienți șansa la o viață normală. În această perioadă dificilă, prin care trece acum omenirea, îi asigur pe pacienții noștri cu spina bifida că suntem alături de ei și rămânem permanent disponibili la nevoile lor”, a mai precizat doctorul Matei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus