Sâmbătă,
17.04.2021
Cer Senin
Acum
11°C

Sistemul de bike-sharing al Sibiului: chiar și cu un câștigător, toate firmele participante la licitație merg la judecată

Sistemul de bike-sharing al Sibiului: chiar și cu un câștigător, toate firmele participante la licitație merg la judecată

Toate cele trei firme care au participat la licitația lansată în urmă cu un an pentru proiectarea și realizarea unui sistem de bike-sharing în Sibiu au trimis plângeri la Consiliul național de soluționare a contestațiilor.

Nemulțumirile celor trei participanți vin după ce, la un an de la lansarea licitației, funcționarii din Primăria Sibiu au finalizat evaluarea ofertelor tehnice și financiare depuse, cu tot cu clarificările ulterioare. În urma acestor evaluări, oferta firmei brașovene Wind Tehnologies a fost considerată neconformă, cea a Electrogrup SRL din Cluj-Napoca a fost plasată pe locul 2, cea a bucureștenilor de la Sustainable Urban Mobility Solutions (SUMS) fiind declarată câștigătoare.

La mai bine de 10,6 milioane de lei, fără TVA, este estimată valoarea contractului pentru care se bat cele trei firme, contract al cărui nume întreg este ”Furnizare echipamente, montaj și punere în funcțiune sistem automat de închiriere biciclete în regim self-service și servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului de specialitate și servicii de asistență tehnică pentru obiectivul de investiții «Sistem automat de închiriere biciclete în regim self-service - Sibiu BikeCity". Furnizarea a 552 de biciclete și triciclete, amenajarea a 44 de parcări inteligente și implementarea unui sistem informatic aferent sunt – pe scurt – caracteristicile contractului în discuție, pentru care Primăria Sibiu a solicitat fonduri europene nerambursabile. 

Preț prea mic

Celor trei firme și asocieri care au participat la licitație, funcționarii Primăriei Sibiu le-au comunicat raportul de atribuire al contractului în 16 octombrie 2020. 13 zile mai târziu, primii care au formulat contestație au fost clujenii de la Electrogrup SRL, aflați pe locul doi în clasamentul întocmit de funcționarii sibieni privind atribuirea contractului în discuție.

Clujenii consideră că oferta celor de la Sustainable Urban Mobility Solutions (SUMS) SRL din București nu poate fi declarată câștigătoare din mai multe motive: nu ar avea contracte similare în valoare de minim zece milioane de lei, laolaltă cu terții susținători, experții propuși nu au experiența necesară și, mai mult, oferta tehnică nu ar fi conformă cerințelor. În plus, clujenii consideră că oferta financiară înaintată de SUMS ”înglobează un preț neobișnuit de scăzut” și că funcționarii Primăriei ar fi fost obligați să ceară explicații referitor la fundamentarea acestuia.

Exemple de achiziții solicitate de Primăria Sibiu în cadrul sistemului de bike-sharing

Cum a ajuns să depună contestație și câștigătorul?

Pe 2 noiembrie 2020, după patru zile de la contestația redactată de Electrogrup, au formulat contestație și bucureștenii de la SUMS, chiar dacă oferta lor este cea considerată câștigătoare. Cei de la Sustainable Urban Mobility Solutions cer judecătorilor Consiliului național de soluționare a contestațiilor să ceară funcționarilor sibieni declararea ofertei clujenilor drept inadmisibilă. 

În primul rând pentru că mare parte din oferta Electrogrup a fost declarată confidențială, fără ca acest lucru să fie – în opinia SUMS – justificat sau probat. ”Spre deosebire de Electrogrup SRL, subscrisa am marcat în cadrul ofertei tehnice aspectele pe care le considerăm a fi confidențiale, însă, cu toate acestea, autoritatea contractantă le-a pus la dispoziția ofertanților concurenți”, acuză bucureștenii de la SUMS. Care, printre documentele ofertei Electrogrup la care au mai avut acces, au descoperit și alte motive de a-și formula contestația: că cei din Cluj nu au contracte similare de minim 10 milioane de lei în ultimii trei ani, nici împreună cu terții susținători, și că unele dintre formularele cerute în cadrul licitației au fost depuse ”la trei săptămâni după termenul limită de depunere a ofertelor, situație care demonstrează în mod evident avantajul acordat acestui ofertant, cu încălcarea principiilor achizițiilor publice”.

Mai mult, cei de la SUMS acuză că firma din Germania căreia Electrogrup i-a promis subcontractarea a 91% din contractul de la Sibiu are mai multe contracte similare pe care nu le-a mai îndeplinit. ”Compania Next Bike GmbH, cu sediul în Germania, funcționează ca și companie-mamă pentru un grup de filiale cu sedii în diferite țări. Rolul principal al Next Bike GmbH este de a produce și furniza bicicletele care fac și obiectul prezentei proceduri, iar filialele se ocupă de mentenanța și operarea sistemului de bike-sharing. Potrivit documentelor atașate prezentei contestații, mai multe orașe care au semnat contracte de furnizare și operare sistem de bike-sharing cu Next Bike au reziliat contractele pe motiv că bicicletele nu au fost furnizate, adică exact atribuția ce stătea în sarcina Next Bike GmbH”, arată reprezentanții firmei din București, care dau Birminghamul drept exemplu de oraș care a reziliat contractul cu germanii asociați acum cu clujenii.

La fel ca și în cazul primei contestații, este pusă sub semnul întrebării expertiza unora dintre angajații Electrogrup, precum și faptul că aceasta ”și-a completat oferta ulterior termenului de depunere a ofertelor”.

Nemulțumirile brașovenilor

În fine, cei de la Wind Technologies au contestat la CNSC faptul că oferta le-a fost considerată neconformă. Iar acest lucru, susține firma din Brașov, s-a datorat și faptului că funcționarii Primăriei Sibiu nu au analizat suficient de temeinic clarificările care le-au fost trimise. În plus, brașovenii se plâng de tratament discriminatoriu. ”Declararea ofertei Wind ca neconformă pentru motive subiective și declararea ofertei SUMS ca ofertă câștigătoare, în condițiile în care aceasta nu îndeplinește cerințe minime obiective impuse prin caietul de sarcini, reprezintă o încălcare a principiului tratamentului egal”, se mai arată în contestația firmei brașovene, care enumeră iarăși o listă de motive pentru care bucureștenii nu ar trebui să primească lucrarea de la Sibiu.

Mai durează

”Măsuri concrete pentru mobilitate: Primăria Sibiu pregătește un sistem de bike-sharing în Sibiu”, anunța administrația locală în septembrie 2018. Doi ani mai târziu, sibienii vor mai avea de așteptat cel puțin un an pentru a vedea un astfel de sistem. Și asta deoarece – după eventuala soluționare a contestațiilor în urma cărora să rămână un câștigător al contractului – mai întâi va trebui realizat proiectul tehnic și obținute avizele și acordurile necesare. Două luni sunt alocate acestei etape. După cele două luni, urmează perioada în care proiectul tehnic este analizat de reprezentanții Primăriei Sibiu. Iar după recepția acestor documentații și după emiterea ordinului de începere a lucrărilor, firma desemnată câștigătoare va avea la dispoziție șapte luni pentru furnizarea sistemului automat de închiriere a bicicletelor (cu stații, biciclete, aplicații, software etc). După aceste șapte luni, firma angajată va mai avea la dispoziție alte 30 de zile pentru testele de funcționare ale sistemului de bike-sharing.

Citește și 2,2 mil. euro: Primăria cumpără peste 550 de biciclete cu computere de bord. Și parcări inteligente

Sursa foto principală: Wikimedia Commons

Vizualizari: 1968

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Triciclel Pinion

Acum 5 luni

Sa inteleg din toată povestea, ca si pricipal vinovat e nenea functionar de la Primaria SRL Sibiu? Nu pot sa cred ca acolo nu sunt oameni care nu pot sa analizeze un caiet de sarcini. Stiu ca sunt numai pfofesionisti angajati si ui ca acuma cu cursurile finalizate on line.
Raspunde

Nikola Tesla

Acum 5 luni

eu zic ca daca tot dureaza ani si ani de zile - primaria avand nevoie de un an pentru a evalua 3 oferte simple !! - sa se schimbe caietul de sarcini si sa se implementeze biciclete electrice, daca tot vorbim de bani europeni. Succesul electricelor ar fi cel putin de 2-3x mai mare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus