Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Proiect: impozite reduse cu 20% pentru sibienii afectați de Covid-19. Legea permite reduceri de până la 50%

Proiect: impozite reduse cu 20% pentru sibienii afectați de Covid-19. Legea permite reduceri de până la 50%

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, propune consilierilor locali adoptarea unor facilități fiscale pentru sibienii care dețin spații comerciale, în care afacerile au avut de suferit din cauza pandemiei de Covid-19.

20% reducere sau scutirea de la plata taxei lunare pentru cei care au fost obligați să își întrerupă total activitatea economică din cauza restricțiilor pandemiei și o reducere de 10% pentru cei care au întrerupt-o parțial sunt măsurile fiscale pe care conducerea Primăriei le propune pentru anul în curs. Reducerile de impozit sau scutirea sunt propuse pentru acele clădiri sau spații cu alt scop decât cel rezidențial, indiferent dacă este vorba de proprietari persoane fizice ori societăți. Reducerile se aplică pe anul în curs, indiferent dacă activitățile economice derulate în respectivele imobile și care au avut de suferit de pe urma SARS-CoV-2 sunt deținute de proprietarii clădirilor.

”Propunem adoptarea unei hotărâri prin care să se aprobe reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de 20%, pe anul 2020, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosință printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfășurarea unor activități economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și alertă, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică”, scrie în proiectul de hotărâre supus de conducerea Primăriei Sibiu dezbaterii și votului consilierilor locali.

10% este propunerea de reducere a impozitului anual pentru clădirile nerezidențiale unde ”ca urmare a efectelor epidemiei SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor dețin certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin care se certifică întreruperea parțială a activității economice”.

În fine, cea de-a treia facilitate fiscală se referă la cei care au în concesiune sau în altă formă de folosință un spațiu public sau privat al statului ori al autorităților locale, unde activitatea economică a fost întreruptă prin lege. Pentru aceștia, Primăria propune ”scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri pe perioada instituirii stării de urgență și/sau alertă, datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri proprietatea publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, dacă, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și alertă ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică”.

În primăvara acestui an, consilierii locali au mai adoptat o hotărâre similară, de reducere a impozitului pe perioada stării de urgență. Prin urmare, cei care au aplicat și beneficiat acum de acea reducere vor mai beneficia de noile facilități doar pentru perioada iunie – decembrie 2020.

Dovezi și eligibilitate

Pentru a beneficia de aceste reduceri, administrația locală propune ca sibienii să aibă termen ziua de 21 decembrie 2020, inclusiv, pentru depunerea dosarelor cu o listă de documente cerute prin legea națională: cereri de acordare a reducerii, declarații pe proprie răspundere, acte referitoare la proprietate, la eventualele contracte de închiriere, acte de identitate, certificatul emis de Ministerul Economiei, precum și ”orice alt act relevant pentru clarificarea situației fiscale (ex. balanță, notă contabilă, schițe/planuri etc).”

De aceste reduceri pot beneficia și proprietarii de spații date în folosința altora pentru desfășurarea de activități economice, activități economice afectate de restricții. Prin dosarul cu cereri și declarații, acești sibieni trebuie să demonstreze că ”au renunțat la cel puțin 50% din dreptul de încasare a chiriei, redevenței sau altă formă de utilizare a clădirii, care nu implică cedarea folosinței cu titlu gratuit, stabilită conform prevederilor contractuale, pe perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și starea de alertă”. Un alt context în care și proprietarii de spații date în chirie pot beneficia de aceste reduceri este cel care cel puțin jumătate din spații nu au mai fost folosite din cauza impunerii de restricții.

Sibienii care au achitat, deja, integral impozitele pe 2020 și care sunt eligibili și aplică pentru măsurile mai sus descrise, pot solicita fie rambursarea fie compensarea diferențelor de impozit.

Impact de aproape un milion de euro. Legea națională permite reduceri și mai mari

Reduceri similare de impozite au fost aprobate de consilierii locali ai Sibiului și pentru cele două luni în care în România a fost instituită starea de urgență (jumătatea lui martie – jumătatea lui mai 2020). ”Reducerile acordate au fost pentru persoane juridice în sumă de 792.095 de lei, iar pentru persoane fizice – de 11.660 de lei”, calculează sumele rezultate din reducerile din primăvară.

Noile facilități propuse acum de conducerea Primăriei vor avea un impact de aproape un milion de euro. ”În urma propunerii de acordare a reducerii de la plata impozitului pe clădiri, respectiv a scutirii de la plata taxei pe clădiri, estimăm o diminuare a veniturilor cu aproximativ 4.215.734 de lei”, se mai arată într-un raport care însoțește proiectul de hotărâre propus consilierilor locali. Acest proiect va fi supus votului în ședința Consiliului local Sibiu programată pentru ziua de joi, 19 noiembrie 2020.

Propunerile de facilități fiscale au fost formulate în baza unei ordonanțe de urgență adoptată de Guvernul României la finele lunii trecute (OUG 181/26 oct. 2020). Ordonanța oferă administrațiilor locale posibilitatea de a reduce impozitele pe anul în curs pentru cei afectați de pandemiei, dacă adoptă în acest sens hotărâri de consiliu local până cel mai târziu în 2 decembrie 2020.

Ordonanța emisă de Guvern permite reduceri de impozite pe proprietate cu o cotă de până la 50% pentru cei ale căror afaceri au fost afectate de restricțiile impuse în pandemia de SARS-CoV-2. 

Consultă aici, în format integral, Proiectul de hotărâre privind acordarea unor facilități de plată a impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri pe anul 2020 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2150

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Das Gușterland

Acum 3 ani

Măsurile și acțiunile întreprinse de către doamna primar Fodor sunt, de departe, cele mai bune, vizionare și importante măsuri luate în Sibiu, încă de la atestarea sa istorică din anul 1191! Mulțimim preaplecați primăriei Sibiu și doamnei Fodor, această Draga Olteanu Matei a urbei noastre!
Raspunde

Woow W

Acum 3 ani

Ca de obicei , in țara asta legile sunt făcute de oameni total rupți de realitate!! Adică dai facilitați fiscale proprietarilor de spații comerciale, dar nu te interesează deloc de cei care sunt in chirie in aceste spații și care au plătit chiriile pe toată perioada in care au fost închiși!! Fck România!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus