Vineri,
30.07.2021
Cer Senin
Acum
24°C

O tânără a deschis în centrul Sibiului un atelier în care creează îmbrăcăminte pictată

O tânără a deschis în centrul Sibiului un atelier în care creează îmbrăcăminte pictată

O tânără de 32 de ani din Sibiu a decis să urmeze exemplul mamei ei, care i-a servit drept inspirație de-a lungul anilor, și a deschis un atelier în care creează îmbrăcăminte pictată, unicat, în centrul orașului. 

În curtea unei case vechi, din Piața Mare, o pată de culoare atrage atenția celor care trec pe la cafeneaua de lângă. Două manechine frumos îmbrăcate invită curioșii să le admire, hainele fiind cu siguranță inedite. O coroniță de flori și o fustă în aceeași notă, combinate cu o geacă neagră de piele, pictată, și o geantă cu o bufniță îmbracă primul manechin pe care Andra Natea l-a cumpărat atunci când a decis să își urmeze pasiunea pentru creații vestimentare. Acum, la aproape trei ani distanță de prima achiziție, tânăra sibiancă se ocupă intens de afacerea ei, iar după-masa și în weekend-uri călărește, în Mohu, unde are zece cai pe care îi pune la dispoziția celor care își doresc să scape din nebunia orașului.

În ceea ce privește hainele, a început întâi cu îmbrăcăminte pentru căței.

„De când eram mică aveam pasiunea pentru hăinuțe, chiar desenam, pictam, mă jucam cu ele. Să fiu sinceră, m-am cam săturat de tot ceea ce înseamnă să fii angajat, am lucrat la o bancă, apoi la mai multe firme, ca într-un final să mă apuc de croit hăinuțe de câini. Eu iubesc foarte mult animalele, sunt salvatoarea tuturor maidanezilor (râde). Pe urmă, încet, încet am trecut la câte o fustă, o pictură. Acum am o doamnă angajată croitoreasă, încă o tânără care pictează, iar eu încerc să mă ocup cât mai mult de promovare și comenzi”, povestește Andra.

Cu îmbrăcămintea pentru oameni a pornit după ce, pentru un revelion, a creat outfit-urile pentru ea și o prietenă bună. Atât de încântată a fost de rezultatul final încât a decis să urmeze un curs și să transforme asta într-o afacere.

„La început făceam haine pentru mine. Am început cu un revelion. Am făcut haine pentru mine și o prietenă foarte bună și am zis <<uite, mă, pot să fac și haine pentru oameni, nu numai pentru animale>>. Nu am o facultate în domeniu. Am absolvit Științe Economice. Am făcut un curs, am învățat să pun un fermoar, să cos un nasture și am început. Acum facem și îmbrăcăminte de ocazie dar pentru că vedeți bine cum e situația anul acesta, încerc să mă reprofilez, încerc să fac haine mai casual, dar e destul de dificil”, spune tânăra.

În cea mai mare parte, hainele sunt pictate, având un croi lejer. Este îmbrăcăminte unicat. „Pictăm în funcție de ideile clientelor, mai venim și noi cu câte o idee. Am făcut și rochii de mireasă, dar încă nu am avut ocazia să le și pictez. Poate anul viitor o să am ocazia să fac unele pictate într-un mod mai tradițional.”

Picturi cu animale și nu numai

În funcție de preferințele clientelor, Andra găsește cele mai frumoase idei pe care le poate transpune pe haine. Iar reacția lor atunci când își văd comenzile este neprețuită.

„Mie îmi plac foarte mult picturile cu cățeluși, desigur. Oamenii chiar își pun sufletul în ideile lor și e un sentiment extraordinar atunci când le văd bucuria pe chip, privind rezultatul final. Avem un portofoliu de picturi, avem și pe Facebook și pe site fotografii, de la care se pot inspira cei care doresc. Picturile sunt cu acrilice, iar ca materiale folosesc stofe elastice, am încercat și pe bumbac un pic, dar mai mult vara. Pentru hainele elegante dau bine tulle, dantela, dar să fie în orice caz materiale fine, fără prea multe împopoțonări”, spune tânăra sibiancă.

„Am luat totul de la zero”

Cumpătată din fire, Andra a preferat să își construiască totul treptat, cu investiții făcute pe măsură ce a strâns bani și cu multă răbdare. Își amintește și acum prima investiție – un manechin pe care îl are și acum și o mașină de cusut primită de la mama ei.

„De doi-trei ani lucrez la această pasiune. Am luat totul de la zero, inclusiv atelierul l-am făcut noi, am pus podeaua cu prietenul meu, am strâns crenguțe de prin pădure să amenajăm. Am investit ceva, dar nu pot să aproximez pentru că totul a fost făcut treptat. Primul lucru pe care l-am cumpărat a fost un manechin pe care chiar îl am afară, îmbrăcat, l-am luat de pe OLX cu 300 de lei. Pe urmă mama mi-a cumpărat o mașină de cusut, casnică, cu vreo 300-400 de lei și aceea. Oricum, încă de când eram în generală îmi modificam hainele singură, strâmtam, scurtam, pentru că mama e croitoreasă și aveam mașină de cusut în casă. Cred că de la ea am și moștenit înclinația către această meserie. Tot timpul am fost precaută, nu m-am aruncat cu capul înainte, am fost cumpătată cu banii”, povestește ea.

Cu privire la modul în care afacerea ei a fost primită în Sibiu, Andra spune că la începutul anului a observat o creștere impresionantă în comenzi. Din păcate pandemia a încetinit totul, însă își dorește ca anul viitor totul să revină la normal. „La începutul anului chiar aveam vânzări de 3-4 ori mai mari decât anul precedent. Era în creștere afacerea și sper să supraviețuiesc până se calmează apele.”

În timpul liber, Andra, alături de iubitul ei, organizează ture în natură, pe cai, aceasta fiind o altă pasiune a ei care o relaxează și o ajută să se detașeze de stresul cotidian. „Cu prietenul meu am 10 cai cu care facem ture în natură, e o pasiune pe care o avem în comun și care ne ajută să ne detașăm după-masa și pe weekend-uri. Acolo mă relaxez, pentru că aici e destul de stresant, atunci când lucrezi cu oamenii nu poate fi altfel. Însă în mijlocul naturii îmi iau doza de liniște.”

Afacerea Andrei Natea poate fi urmărită pe pagina oficială de Facebook, Boutique de Re.Creație sau pe site-ul andranatea.ro

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Aida Muresan

Acum 8 luni

Mi-ar placea ca cineva sa faca imbracaminte normala pt. ca ce gasesti in mall e o porcarie... Cu mici exceptii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus