Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Și-a transformat casa din cartierul Tineretului în regim hotelier. Acum pierde terenul oferit gratuit

Și-a transformat casa din cartierul Tineretului în regim hotelier. Acum pierde terenul oferit gratuit

Un tânăr sibian care și-a împărțit casa în patru apartamente, închiriate în regim hotelier, riscă să piardă terenul. Acest teren i-a fost dat în folosință în mod gratuit pentru a-și ridica o locuință, în cartierul Tineretului.

Pe terenul primit în folosință gratuită în baza Legii 15/2003 (privind sprijinul acordat tinerilor pentru ridicarea unei locuințe proprietate personală), în cartierul Tineretului din municipiul Sibiu, Adrian H. și-a finalizat o casă cu parter și mansardă în vara acestui an. Potrivit datelor administrației locale, certificatul de atestare a edificării construcției a fost emis în cursul lunii septembrie 2020. ”Precizăm că proprietarul a declarat la Direcția Fiscală că această clădire este rezidențială, adică de locuit și nu a menționat că o folosește în scop nerezidențial, pentru cazare”, arată reprezentații Primăriei municipiului Sibiu.

Dotată și cu facilități precum saună sau piscină în aer liber, casa a fost împărțită mai multe spații de cazare, pe care proprietarul a început să le promoveze și închirieze în regim hotelier prin intermediul site-urilor de specialitate. 

Verificat și de ANAF, pierde și terenul

Faptul că, la începutul celui de-al doilea val al pandemiei de Covid-19, în casa nou construită au început să vină oameni din mai multe zone ale țării a atras atenția vecinilor. 

Sesizați, reprezentanții Primăriei au verificat situația, în contextul în care terenul pe care a fost ridicată casa din cartierul Tineretului este proprietatea privată a municipiului Sibiu și în folosința gratuită a proprietarului construcției edificate pe acesta. 

”În clădirea respectivă nu se pot desfășura activități economice deoarece legea în baza căreia terenul i s-a transmis în folosință gratuită specifică faptul că acesta va fi utilizat pentru construirea unei case proprietate personală. Având în vedere că imobilul apare pe site-uri specializate (Google Maps și pe booking.com) ca unitate de cazare, Direcția Fiscală va verifica la ANAF dacă acesta este înregistrat în scop fiscal cu această destinație. De asemenea, Primăria va notifica proprietarul cu privire la încetarea dreptului de folosință gratuită din cauză că acesta nu folosește terenul pentru destinația specificată în lege. Precizăm că terenul poate fi achiziționat de proprietarul construcției. Doar după ce devine proprietar al terenului îl poate utiliza în scopul dorit și dacă în prealabil, se înregistrează la ANAF ca persoană juridică, obține schimbarea de destinație a imobilului și declară la Direcția Fiscală că acest imobil este nerezidențial”, descriu reprezentanții Primăriei Sibiu.

62 de euro, metrul pătrat

Legislația permite celor care au primit teren pentru a-și construi o casă să cumpere, mai apoi, acel teren. La Sibiu, pentru cartierul Tineretului, Primăria Sibiu a stabilit pentru anul în curs un preț de 62 de euro/mp (cu tot cu TVA), pentru terenurile date în folosință gratuită tinerilor (la o suprafață medie de 450 de mp a parcelelor împărțite în cartierul Tineretului, rezultă un total de aproape 28.000 de euro).

Cel care a amenajat casa în spații de cazare spune că asta va face: va cumpăra terenul. ”Nu mai este spațiu de cazare, a fost o perioadă scurtă, de vreo săptămână-două, să vedem cum e. Acum e închis. Clar, voi cumpăra terenul, nu om renunța la casă”, spune Adrian H., contactat de Turnul Sfatului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 56233

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

John Doe

Acum 3 ani

Clar ca va cumpara terenul, ma gandesc ca a avut ceva venituri nedeclarate la ANAF, ar avea de unde sa-l plateasca...
Raspunde

Odu Rau

Acum 3 ani

Multi smecheri in acel cartier care au fentat regulile primariei. Ce sa.i faci daca multe conditii s.au bifat pe baza declaratiei pe propria raspundere. Si acum se circula in perioada de covid tot pe baza declaratiei ...ptr ca nu avem de fapt nicio raspundere( be doare.n paispe). Deh! Sanatosi sa fim ca in rest se pare ca ne descurcam : unii fraieri si altii ...pe propria raspundere
Raspunde

Zzz Uuu

Acum 3 ani

lol, a facut spatiu de cazare doar o sapatamana, doua... asta e buna de divertis
Raspunde

Ovi Gheorghe

Acum 3 ani

Pai cui nu-i i-ar conveni sa cumpere în oraș teren cu euro/ mp, când in cartierul Bavaria e 80 mp ? Asta e excrocherie curată și da, e o batjocură la adresa oamenilor cinstiți de in oras. Și încă ceva: dacă a avut așa resurse materiale de ce persoana nu și-a cumpărat terenul de pe piata imobiliara ? Pentru că e o japiță.
Raspunde

Mircea S

Acum 3 ani

Vrem ca primaria sa reprezinte corect interesele cetatenilor si sa verifice toate cazurile din cartierul Tineretului unde casele care sunt o sursa de venit si nu se mai incadreaza la categoria locuinte sociale.
Raspunde

Jack Noris

Acum 3 ani

Corect, sustin initiativa, mai mult sunt curios cati dintre beneficiarii de drept ai terenurilo sunt beneficiari reali... pacat de oras, pacat de oameni care mai cred ca in Romania poti sa faci ceva cinstit... si pacat de cei care platesc taxe si impozite....
Raspunde

Marius Munteanu

Acum 3 ani

Nu ne freaca grija de altul, dar nici sa fim pacaliti nu ne place... Legea sa fie lege pt. toata lumea. De ce yrebuie sa admirati un individ care „se descurcă”, iar pe altul modest, care respecta legile si munceste cat poate, fara a fenta, il considerati prost?! Vedeti ce a scris si junele Caramitru!
Raspunde

Marius Constantin Craciun

Acum 3 ani

Ma uit pe comentariile de mai sus. Sunt locuitor in cartierul Tineretului, am obtinut terenul simplu si cat se poate de legal. Apreciez acest fapt. In Romania invidia strica societatea, obiceiurile si comunitatea. Nu va mai bucurati de necazurile altora si nu fiti invidiosi pe realizarile vecinilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus