Duminică,
17.01.2021
Acum
0°C

Valentin Pârvu despre situația din Sibiu: ne grăbim să revenim la viața de dinainte de carantină și vom ajunge înapoi unde eram

Valentin Pârvu despre situația din Sibiu:  ne grăbim să revenim la viața de dinainte de carantină și vom ajunge înapoi unde eram

Biostatisticianul Valentin Pârvu a declarat, la Digi24, că măsurile de carantinare a unor județe și localități, precum Sibiu sau Alba, ar putea să nu fie de ajuns pentru a reduce incidența noilor cazuri de infectare cu Sars-CoV-2 la aproape de zero per mia de locuitori, dacă populația revine rapid la stilul de viață anterior. 

"Sunt convins, după cum arată pârtiile de schi, mall-urile, că până la Crăciun toată lumea va fi înapoi unde eram”.

"E clar că va dura două luni sau așa ceva, dacă ai vrea să ajungi la 0. Întrebarea e dacă are cineva răbdare să ajungem la 0. Cred că din cât vedem din jur, nu o să aibă lumea răbdare.

Dau exemplu județul Alba, care este chiar lângă Sibiu. După două săptămâni de carantină și o mică scădere în incidență, au decis să nu mai prelungească carantina. Județul Sibiu a prelungit măsurile, dar doar 7 zile în această duminică. Mă îndoiesc că lumea, după cum se observă, va avea răbdare, nu neapărat la 0, dar măcar la 1, 2 sau numere mai aproape de 0. Unii se vor grăbi să se întoarcă la unde eram înainte, a spus Pârvu, potrivit sursei citate.

"Va depinde de oameni și de măsuri dacă acest decembrie și sfârșit de an va fi așa cum a fost septembrie, adică foarte mobil, toată lumea se mișca, sau va fi cumva mai reținut.

Există și alte măsuri decât carantină, dar ceva trebuie făcut, fiindcă în două săptămâni vom putea foarte ușor să vedem o creștere. S-a văzut și în Republica Moldova - la sfârșitul lui octombrie scădea, acum crește. S-a văzut în Ungaria. Și în alte județe din România de-a lungul timpului - Argeș a scăzut foarte bine, apoi a urcat foarte mult. Brașov scade un pic, apoi mereu este în urcare.

La noi, problema nu e să luăm măsuri și să scădem incidența. Problema este, după ce începem să vedem o scădere sau aplatizare, ne grăbim din nou să ne întoarcem la viața dinainte. Ne-am grăbit astă primăvară, ne grăbim din nou", mai spune biostatisticianul.

 

Comentarii

1 comentarii

Huffy Huf

Acum 1 lună

PAi noi cei din localitatile carantinate nu avem voie sa iesim din oras fara motiv intemeiat, deci nici o sansa sa ajungem pe partiile de schi. Mall-urile nu s-au inchis, pentru ca...bani multi. Nu era mai sigur daca se inchideau mall-urile era lasata lumea sa se plimbe prin zonele din jurul orasului, pentru recreere si oxigenare? Daca o sa se vrea intr-adevar sa se reduca simtitor procentul de infectati si purtatori, trebuie sa se inchida mall-urile si fabricile mari sau sectiile din acestea in care se gasesc zeci sau sute de cazuri. Altfel, o tot lungim aiurea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus