Luni,
06.12.2021
Innorat
Acum
5°C

Arhitectul șef al Șelimbărului, trimis în judecată. Prejudiciul calculat de procurori este de aproape 500.000 de euro

Arhitectul șef al Șelimbărului, trimis în judecată. Prejudiciul calculat de procurori este de aproape 500.000 de euro

Radu Horotan, arhitectul șef suspendat al Șelimbărului, a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni. Pe lângă o mită de aproximativ 10.000 de lei, procurorii consideră drept prejudiciu și cele peste 2,3 milioane de lei, încasate prin firma soției pentru prestarea unor servicii care au dus la emiterea de către Primăria Șelimbăr a 43 de autorizații de construire și alte avize și rapoarte.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu anunță finalizarea rechizitoriului în dosarul de urmărire penală deschis pe numele lui Radu Constantin Horotan, arhitect șef al comunei Șelimbăr din 2017. Dosarul a apărut în spațiul public în luna ianuarie a acestui an, când au avut loc și descinderi inclusiv la Primăria Șelimbăr, acțiuni în urma cărora Radu Horotan a fost, mai întâi, reținut pentru 24 de ore, după care a fost plasat sub control judiciar.

Prin rechizitoriul încheiat în data de 27 noiembrie 2020, procurorii sibieni anunță că l-au trimis în judecată pe Radu Horotan pentru trei infracțiuni: luare de mită, folosirea funcției în scopul favorizării unor persoane și, respectiv, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuă.

Mita: 10.087 de lei

Procurorii sibieni îl acuză pe Radu Horotan că a luat o mită de 10.087 de lei de la un dezvoltator imobiliar, pentru eliberarea unor autorizații de construire. Practic, descriu procurorii, arhitectul șef al Șelimbărului ar fi condiționat eliberarea autorizațiilor de încheierea unor contracte cu o firmă controlată de el. ”Mituitorul I.I., reprezentant al unui dezvoltator imobiliar din judeţul Sibiu, a renunțat la colaborarea anterioară cu o societate de acest profil de pe piață și a încheiat două contracte de prestări servicii de proiectare cu societatea de arhitectură anterior menţionată, după care a efectuat plățile indicate de inculpat, asigurând astfel un folos necuvenit arhitectului șef, reprezentat de profitul realizat de pe urma plății valorii de proiectare, în sumă de 10.087 de lei, care, în această modalitate de deghizare, a ajuns apoi cu titlu de mită în posesia acestuia”, se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Favoruri de 2,38 de milioane de lei

Procurorii sibieni consideră că Radu Horotan a încălcat legea din februarie 2017 și până în decembrie 2019 prin faptul că, în calitate de arhitect șef al Șelimbărului, a avizat o serie de documentații urbanistice elaborate de către două firme ”ambele controlate de facto de către familia inculpatului”. ”După ce a verificat din punct de vedere tehnic documentații tehnice provenite de la societățile comerciale controlate de facto de către acesta și de către soția sa, a semnat și a avizat acte administrative, participând astfel la luarea unor decizii în favoarea sa și a soției sale”, arată procurorii sibieni în comunicatul remis redacției Turnul Sfatului.

Din calculele procurorilor, cele două societăți comerciale favorizate de arhitectul șef Radu Horotan ar fi încasat de la diferiți clienți suma totală de 2.386.060,26 lei. Banii au fost plătiți pentru o serie de servicii prestate de cele două firme în urma cărora, la final, arhitectul șef al Șelimbărului a emis 43 de autorizații de construire și, respectiv, avize de oportunitate și referate de specialitate în alte nouă situații.

Suma de aproape 2,4 milioane de lei este considerată de procurori tot prejudiciu.

În fine, procurorii îl acuză de ”efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuă”. Ei pun această infracțiune pe seama faptului că, din cercetările efectuate, din decembrie 2016 și până în ianuarie 2020, Radu Horotan ar fi fost cel care a prestat servicii de arhitectură, condus și administrat, de fapt, cele două societăți comerciale aflate pe numele său și al finului său. Deși, în calitate de arhitect șef, în cel puțin ultimii trei ani ar fi trebuit să respecte conflictul dintre cele două ipostaze.

”Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Operaţiuni Speciale Sibiu şi Serviciul Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în comunicatul emis de procurorii sibieni.

Suspendat din ianuarie

Radu Horotan este arhitect șef în cadrul Primăriei Șelimbăr din 2017. În cadrul acestui dosar, pe 17 ianuarie 2020 a fost reținut de procurori timp de 24 de ore, după care a fost pus, succesiv, sub măsura controlului judiciar (ultima măsură de acest gen emisă pe numele său expiră pe 10 ianuarie 2021). În urma descinderilor de la începutul acestui an, Horotan a fost suspendat din funcția deținută la Primăria Șelimbăr.

Pe numele său, cei de la Agenția Națională de Integritate au emis și un raport de conflict de interese. Potrivit comunicatului emis la începutul lunii trecute de către ANI, inspectorii acestei instituții susțineau că Radu Horotan ar fi obținut un folos nejustificat în sumă de aproape 267.000 de lei, de pe urma a 13 contracte încheiate de diferite societăți comerciale cu firma soției sale. Contracte subcontractate, mai apoi, firmei deținută în acte de finul lui Radu Horotan și în urma cărora au fost elaborate acte pe baza cărora arhitectul șef din Șelimbăr a semnat și avizat 25 de acte administrative în favoarea clienților firmelor soției și finului (mai multe despre comunicatul emis de ANI puteți citi aici).

Conform celor mai recente declarații de avere, Radu Horotan are un teren și o casă pe care le-a cumpărat în 2018, ceasuri și bijuterii evaluate la 25.000 de euri și achiziționate în ultimii 19 ani, un cont bancar (în 2018) cu 40.000 de lei, împrumuturi acordate în sumă de 80.000 de lei și un credit accesat în 2018 și scadent în 2043, în valoare de peste 423.000 de lei. În calitate de arhitect șef a primit un salariu de 45.098 de lei, soția sa având un venit anual de 30.000 de lei.

Foto principală: arhiva TS

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

USR USR

Acum 1 an

am si eu o intrebare - doamna cu pricina, cea care incasa mita, nu a fost vicepresedinte USR? Nu era premiata bunului europarlamentar Stefanuta, care o recomanda ca un viitor om politic de suuces, genial membru USR?
Raspunde

Calu L

Acum 1 an

Doar intr-o tara "bananiera" ca Romania pot unii functionari publici sa aiba averi facute peste noapte. In America de la prima achizitie erau anchetati de catre Fisc ca sa se vada de unde provine diferenta dintre cheltuieli si venituri. In Romania trebuie aduni milioane ca sa se sesizeze cineva. O sa vedem si cu asta cum se va sfarsi ....
Raspunde

ASA NU

Acum 1 an

Cisnadie- Cartierul Arhitectilor - 2014-2018
Raspunde

Hell Town

Acum 1 an

Exact la asta ma gandeam si eu! Daca madama lu’ arhitectu’ se inscrie in definitia lui dan barna de noua puliticiana integra-competenta-serioasa-credibila??!!! Eu zic ca de sarbatori o sa primim o guvernare pe modelul asta, cu usr pe cai mari. Guvernarea de trista amintire boculetz va fi mic-copil pe langa ce jaf national vor face astia! Fara hotie dar cu JAF si tupeu la maxim!!!
Raspunde

Andrei Radu

Acum 1 an

Pai și dacă nu supără barbatu-so pe cineva cu spate , nu crezi că ajungea un om politic de succes? Situația ei o incadreaza perfect in actuala clasă politica, plină de personaje care urmăresc interesul personal și îmbogățirea rapida.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus