Marţi,
19.10.2021
Ploi Scurte
Acum
8°C

Gușterlandul trebuie pus în carantină. Și uitat acolo

Nu trebuie să fii mare guru prin industria publicității și comunicării să îți dai seama că ”Gușterland” e un dezastru de denumire. Și dacă ar fi vorba de o grădină zoologică populată cu precădere de simpatice șopârle, Gușterland ar fi tot o eroare de branding. ”Romglezeasca” denumire nu se va împăca nicicând cu o investiție serioasă, atâta timp cât, de zeci de ani, ”guștere” este un apelativ cu serioase conotații peiorative în limbajul colocvial al locuitorilor acestei țări. Plus o listă lungă de alte motive.

Cu toate acestea, Gușterland este o denumire pe care administrația municipiului Sibiu a anunțat-o ca fiind aleasă pentru o viitoare zonă de agrement pe dealurile de deasupra cartierului Gușterița. O denumire pentru care primarul Sibiului a anunțat și că va oferi drept premiu o bicicletă unuia din cei 35 de sibieni care au venit cu ideea ”gușterlandului”, bifată mai apoi de alte câteva sute de sibieni într-un sondaj on-line (detalii aici).

În toată Primăria, în tot FDGR-ul și în tot anturajul care lucrează în jurul primarului Sibiului, Astrid Fodor, nu s-a găsit o persoană suficient de influentă care să îi atragă atenția asupra penibilului situației. Într-un oraș cu pretenții de destinație culturală, ”gușterlandul” este o gafă care trebuia oprită înainte de a fi oficializată printr-un comunicat de presă.

Argumentul că ”asta au decis sibienii” care au votat în sondajul on-line este unul care nu ține cont de context. Când ceri oamenilor să se implice în proiecte care nu au legătură cu prioritățile momentului, acesta e răspunsul pe care îl primești. Căci Gușterland nu e o denumire aleasă de sibieni pentru o zonă în care să te dai cu bicicleta.

Gușterland este, în cel mai bun caz, o ironie fină a sibienilor la adresa unui demers administrativ al cărui rost este greu de înțeles acum. ”Acum” adică în a treia săptămână în care orașul este sub una din cele mai restrictive măsuri impuse în pandemie. Carantină despre care niciunul din liderii din Primăria Sibiu nu a ieșit să își asume în nume personal, de ales al acestei comunități, o postare pe Facebook măcar, cu un mesaj motivațional. Mesaj pe subiectul pandemiei și al necazurilor care vin cu aceasta, nu al partidelor care trebuie votate.

”Acum” adică după 12 ani în care ai tot promis și plimbat și modificat proiectul unui aqua-park / zonă de agrement care încă tot nu e clar ce funcțiuni va avea. ”Acum” adică la un an de la momentul în care zona de agrement Lacul lui Binder ar fi trebuit dată în funcțiune, dar nu mai are nici constructor și nici termen clar de finalizare. ”Acum” adică după patru ani de discuții de amenajare a malurilor Cibinului, în urma cărora tot numai niște desene sunt vizibile, deocamdată, pentru sibieni. 

Amenajarea celui mai mare skate-park din România – cel de lângă târgul Obor – și superba reabilitare a Băii Populare (care nu a mai apucat, încă, din cauza pandemiei, a fi văzută de sibieni) nu reprezintă argumente suficiente care să convingă sibienii. Să îi convingă de capacitatea administrației locale de a transpune în realitate într-un termen rezonabil un nou desen imprimat pe o coală A0.

În plus, implicarea sibienilor într-un astfel de demers mai suferă și ca urmare a proiectelor de bugetare participativă, care tot idei și voturi on-line au cerut. Nici acum, la final de 2020, nu sunt gata toate acele mici proiecte propuse și votate la prima ediție, cea din 2018. Proiecte de cel mult 150.000 de euro fiecare. 

Cu un astfel de context, la câtă seriozitate se așteptau cei din Primărie când le-au cerut locuitorilor unui oraș aflat în carantină să își exprime opțiunea într-un sondaj în care apare denumirea Gușterland? 

Evident, chiar dacă trăim într-o perioadă-șoc în care rostul fiecăruia dintre noi a fost dat peste cap de mai multe ori, lucrurile nu trebuie să înghețe în carantina pandemiei. Proiectele care n-au legătură cu Covid-ul trebuie împinse și dezvoltate mai departe în toate domeniile. Fără tăgadă, e un demers foarte greu, pe care oricine cu o gândire suficient de matură îl pricepe. Suntem într-un an cu două campanii electorale și cu o pandemie cât tot globul ăsta. E absolut de înțeles că ”sinergia lucrurilor” trebuie privită în acest context. E normal să greșești.

Cu toții facem gafe. Cu atât mai greu de îndurat când astfel de greșeli le facem în văzul tuturor. Gușterlandul este una dintre acestea.

Vizualizari: 11116

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Nonick .

Acum 10 luni

Exact gândurile mele când am votat Gușterland.
Raspunde

Cristian Dancila

Acum 10 luni

SI TOTUSI S-A VOTAT FODOR....”Acum” adică după 12 ani în care ai tot promis și plimbat și modificat proiectul unui aqua-park / zonă de agrement care încă tot nu e clar ce funcțiuni va avea. ”Acum” adică la un an de la momentul în care zona de agrement Lacul lui Binder ar fi trebuit dată în funcțiune, dar nu mai are nici constructor și nici termen clar de finalizare. ”Acum” adică după patru ani de discuții de amenajare a malurilor Cibinului, în urma cărora tot numai niște desene sunt vizibile, deocamdată, pentru sibieni. " ... SI TOTUSI S-A VOTAT FODOR....” au asteptat sa vina Mihai Viteazul + Stefan cel Mare + Avram Iancu si pentru ca NU au venit au spus ca nu au cu cine si vot si ... SI TOTUSI S-A VOTAT FODOR....”
Raspunde

E Mchammer

Acum 10 luni

S-o votat Fodor nu de drag, Ci de nevoie.Pe. Bibu nu-l recomanda nimic pt functia de primar.
Raspunde

Hala Reportaj

Acum 10 luni

Daca te-ai implica sa scrii cu atâta dăruire pentru problemele orașului reale doamne ce bine ar fi. Cand ați ieșit ultima pe străzi sa faceți review-URI la cum se asfaltează sau cum arata trotuarele dupa ce le-au compactat si sunt numai dare si dungi sau cum in Noiembrie au dat voie sa schimbe țevile de gaz si toata Rahovei e numai pământ si cum s-au rupt trotuarele dupa ce au trecut Excavatoarele peste ele. Si acele trotuare sunt rupte oricum de cel putin de la ultima trecere a celor de la Apa Canal. Asta au votat oamenii asta se alege . Ca si la alegerile politice ,
Raspunde

John Doe

Acum 10 luni

Normal că lumea a votat la mișto! Nu reușesc să înțeleg ce minți relaxate sunt prin primărie, ca să propună un așa nume... Și mai apoi să nu se prindă că votul a fost la mișto... În urma cu câteva zile zicea fodor ca acum nu e timpul pentru speech-uri. Bine ca e timp sa cauți nume pentru ceva care știm toți că nu se va întâmpla curând. La fel ca și trenul metropolitan reînviat înainte de alegeri. Poate va împărți primăria tricouri cu gusterland, gratuite, pentru cei care au votat cu fodor. PS pentru primarie: e sarcasm!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus