Joi,
29.07.2021
Cer Senin
Acum
27°C

Cât de mult se moare de Covid în Sibiu: Tratamentele s-au perfecționat, dar aglomerația din spitale crește numărul deceselor

Cât de mult se moare de Covid în Sibiu: Tratamentele s-au perfecționat, dar aglomerația din spitale crește numărul deceselor

12,12% din sibienii infectați cu SARS CoV-2 în luna mai au decedat din această cauză, iar de atunci procentul a început să scadă. Luna trecută, considerată vârful pandemiei de coronavirus în județul Sibiu, procentul de persoane decedate în urma infectării cu noul coronavirus a fost de  2,45%, cel mai mic de până acum.

În luna decembrie, au existat până acum 1.595 de cazuri și s-au produs 90 de decese, rezultând un procent de 5,64%, comparabil cu ce s-a întâmplat în luna iunie – 6,04%. Trebuie menționat faptul că aceste cifre nu reflectă exact situația în fiecare lună, deoarece cazurile se agravează în câteva săptămâni de la perioada testării, astfel încât datele testelor din luna noiembrie, de exemplu, își pot vedea rezultatul în luna decembrie.

Procentul de morbiditate în cazul Covid este peste media națională, iar această situație a fost comentată de fostul director al DSP Sibiu, dr. Gabriel Budescu, în urmă cu două luni ca o consecință a speranței de viață mai ridicată în județul nostru decât în alte zone din țară. ”În județ, speranța de viață e ridicată. În plus, mulți pacienți care au decedat erau persoane cu vârsta înaintată sau au provenit din rândul centrelor rezidențiale”, spunea Budescu, în luna septembrie, referindu-se la numeroasele decese care au survenit atunci în centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă.

”Sunt oameni care lucrează acolo de mult timp, fără concedii, sub presiune foarte mare”

În lunile în care în județul Sibiu s-a păstrat o medie mică a numărului de infectări zilnice, procentul morbidității a scăzut continuu, semn că tratamentele medicale s-au îmbunătățit odată cu trecerea timpului. Pe de altă parte, în ultima perioadă procentul a crescut, cel mai probabil, din cauza aglomerării spitalelor Covid și în special a secțiilor ATI. De altfel, dr. Alexandru Rafila preciza la începutul lunii trecute că există acest risc de creștere a morbidității în județele în care spitalele vor fi supra-aglomerate. „Mortalitatea, raportată la numărul populației, este un indicator care trebuie luat în considerare și cred că acolo ar putea fi aduse unele îmbunătățiri”, a spus Rafila, arătând că unele spitale sunt suprasolicitate, iar unitățile de terapie intensivă din unele localități sunt sub presiune. „Bănuiesc că astfel de suprasolicitări – și ale personalului medical, sunt oameni care lucrează acolo de mult timp, fără concedii, sub presiune foarte mare – și atunci trebuie să găsim o soluție astfel încât să repartizăm această povară și în alte zone, care sunt mai puțin afectate în acest moment. Asta este opinia mea, bineînțeles”, a spus Rafila.

Noiembrie, vârful pandemiei în Sibiu

Media vârstei persoanelor decedate în luna noiembrie, în Sibiu, a fost de 71,81 de ani și au existat nouă cazuri de persoane decedate sub 45 de ani, o tânără de 19 ani fiind cea mai tânără persoană care a decedat cu acest diagnostic în luna noiembrie. Tot în luna trecută, s-au produs 60% din totalul cazurilor de Covid-19 înregistrate în județul Sibiu de la începutul pandemiei și, de asemenea, au fost declarate 50,35% din totalul deceselor de la începutul pandemiei.

 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Igor Sevchenko

Acum 7 luni

Normal ca e mult mai mare rata de mortalitate si s-a dublat, deoarece in 9 luni nu s-au adaugat paturi de ATI si daca toate cele 30 de adulti sunt pline...cei care au nevoie sa fie intubati...unde sunt dusi? In america s-au pus zeci de mii de ventilatoare, la noi 30 ...cand spitalul TBC trebuia facut tot cu din astea, cel militar... In Iunie au avut 0 cazuri noi in multe zile, de ce nu s-au bagat bani? Ah...cu hatra aia la primarie si cu hada ailalta la CJ...si-au facut poze in camp cu Mandolina
Raspunde

Teo 1

Acum 7 luni

In Romania 70% din cei internati la ATI mor in timp ce in alte tari proportia este de 30%.Cine e de vina ?
Raspunde

Marcian Radu

Acum 7 luni

"Cât de mult DE moare..." Moare de varza sau ce? Voi cititi VREODATA ce scrieti sau sunteti platiti la cuvant si trebuie scris mult?
Raspunde

Dan Kro

Acum 7 luni

vo trebuit votari si ajung sibieni la cimitir rusine
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus