Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Unei profesoare i-au dispărut bijuteriile după ce a decedat la spital. ”Nu credeam că se poate întâmpla așa ceva. Și mai ales în Sibiu, în Ardeal”

Unei profesoare i-au dispărut bijuteriile după ce a decedat la spital. ”Nu credeam că se poate întâmpla așa ceva. Și mai ales în Sibiu, în Ardeal”

Era într-o zi de vineri când soții Rotaru, ambii profesori pensionari, s-au internat împreună la Spitalul Județean Sibiu, cu diagnosticul Covid-19. După trauma generată de boală și decesul soției, profesorul pensionar avea să descopere că bijuteriile cu care soția sa a fost transferată de lângă el în secția ATI au dispărut. Și că, din cele patru inele și o pereche de cercei, îi va mai fi dat înapoi un cercel. ”Pe bază de semnătură”.

După o viață la catedră, în care Maria și Mircea-Dorin Rotaru au predat limba română și, respectiv, matematica, cei doi soți au decis să se mute mai aproape de copii. Au plecat din Brăila și au ales Sibiul, unde locuiesc de un an și o lună.

În urma infectării cu SARS-CoV-2 din sursă neindetificată, cei doi soți s-au internat în secția Boli infecțioase a Spitalului județean Sibiu. Era ziua de vineri, 6 noiembrie, iar amândoi erau în același salon. ”Când era alături de mine în salon, asistentele ne puneau branule, printre alte tratamente. Și am întrebat: e ceva dacă poartă bijuteriile? Deranjează? «Nu, nicio problemă», mi-au răspuns. Bijuteriile acestea le-am făcut prin anii '80… amintiri plăcute. De atunci purta aceste inele pe mâini tot timpul. De curând i-am cumpărat și un lănțișor… căci, mi-a plăcut să îi ofer…”, i se pune un nod în gât dascălului pensionar, fost director de școală și fost inspector școlar, în timp ce nu își poate stăpâni lacrimile.

Ziua în care s-a întâmplat transferul soției din secția Boli infecțioase în secția ATI - la o săptămână de la internare - a fost ultima în care cei doi soți au mai fost împreună. ”Nu mi s-a spus nimic. Au venit trei brancardieri, au luat-o pur și simplu și au dus-o. Fără să spună unde. Eu eram într-o stare, așa, muribundă. Au dus-o la ATI. Ce s-a întâmplat acolo mai departe, doar ei știu”.

Duminică, 22 noiembrie, la ora 10:45, cadrele medicale din secția ATI au consemnat decesul profesoarei pensionare.

”Povești cusute cu ață albă”

Amintiri cu încărcătură emoțională, bijuteriile profesoarei nu au mai fost returnate familiei. Au început telefoane la Spital, discuții cu asistentele, cu conducerea, cerere scrisă. ”Menționăm faptul că vă putem pune la dispoziție o filmare realizată cu mobilul personal când a fost internată și avea bijuteriile menționate în posesie”, au transmis membrii familiei într-o adresă scrisă transmisă reprezentanților Spitalului județean. În care enumerau și bijuteriile: o pereche de cercei inelari mari de aur, patru inele de aur, dintre care unul cu pietricele albe și restul gravate.

”Amar… amar… nu credeam că se poate întâmpla așa ceva. Și mai ales în Sibiu, în Ardeal”, Mircea-Dorin Rotaru

În tot acest timp, dascălului pensionar i se spuneau diferite variante la telefon. ”Sunt o serie de povești cusute cu ață albă. De exemplu, la un moment dat asistenta cu care țineam legătura mi-a spus «am găsit un cercel, prin lenjerie amestecat, l-am dat fetei dumneavoastră». Asta în timp ce fiica mea era chiar acolo, la spital, la ușă. Niște povești, așa, însăilate încât să treacă timpul, să facem uitat acest eveniment, să renunțăm. «Dă-l încolo», gândesc despre mine cei de la Spital, cel mai probabil”, oftează, la 73 de ani, Mircea-Dorin Rotaru. 

Absurdul situației l-a determinat să ia legătura inclusiv cu colonelul Constantin Vlase, numit interimar în fruntea Spitalului județean Sibiu. ”Am făcut și eu școala de ofițeri, am gradul de maior în rezervă. Am început să îi povestesc colonelului care conduce spitalul, pare că a rămas un pic impresionat. A rămas că mă va suna vineri”. Mandatul colonelului Constantin Vlase la conducerea spitalului sibian se încheie duminică.

”Și fata mea cea mare a luat coronavirus. Știți când? Când aștepta la ușă să îi fie adus acel cercel care spun că l-au mai găsit”, Mircea-Dorin Rotaru

”A fost tâlhărie”

Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere reprezentanților Spitalului Județean Sibiu pe acest subiect. A căror variantă este că din secția Boli infecțioase în cea ATI, profesoara a mai ajuns purtând doar un cercel. ”La internarea în cadrul secției ATI, conform practicii curente la nivelul Spitalului, se întocmește un proces verbal de preluare bunuri și obiecte personale. În acest fel s-a procedat și în cazul pacientei în discuție, internată în data de 13 noiembrie 2020 în cadrul secției ATI în urma deteriorării stării de sănătate. Conform procesului verbal, pus la dispoziție de secția ATI, asupra pacientei s-a găsit un singur cercel circular, de culoare galbenă”, se arată în răspunsul transmis Turnul Sfatului.

Acel cercel urmează a fi transmis familiei. ”Obiectele de valoare și bunurile personale sunt înapoiate pacienților la externarea din secția ATI sau, în caz de deces, returnate familiei. În cazul de față, singurul obiect găsit va fi returnat aparținătorilor, pe bază de semnătură”.Conform practicii, pacienții conștienți internați la Spitalul județean Sibiu nu sunt deposedați de obiectele personale și nici nu se realizează un inventar al acestora, mai arată reprezentanții Instituției medicale. ”A fost tâlhărie. Cred că ăsta e cuvântul”, este replica profesorului pensionar, rostită pe un ton plin de amărăciune.

”Eu am fost matematician, soția - profesoară de limba română. Avem multe rezultate, inclusiv la nivel național. Am format o echipă foarte bună alături de soția mea. Am fost și corespondent al Gazetei Matematice, am avut reușite multe la viața mea. Din mâna noastră, inclusiv copii fără susținere materială au ieșit și doctori, ingineri, politicieni, ambasadori, avocați, profesori... de la un kilometru mă salută… și câți mi-au trimis condoleanțe... iar acum… asta…”,Mircea-Dorin Rotaru

În cele din urmă, la începutul acestei săptămâni, soțul în vârstă de 73 de ani a transmis o plângere și la Poliția din Sibiu. ”Mai există dreptate? Mai există adevăr? Mai există cinste, corectitudine în țara asta? Profiți de pe urma pandemiei? Pur și simplu nu îmi vine să cred! Educație de acest fel eu și soția mea nu am făcut. Nu am păcălit, nu am mințit pe nimeni, nu am făcut prostii și tâmpenii. Dacă am putut să ajut, am ajutat. Și nu să îmi bat joc de copii. Și i-am învățat destul de bine, zic. Le-am spus: «voi sunteți generația viitoare, voi veți avea grijă de noi la bătrânețe». Dar, cu oameni din-ăștia? Ăștia au grijă de noi?”.

Turnul Sfatului a discutat și cu cadre medicale din secția ATI a Spitalului Județean. Între care povestea bijuteriilor dispărute de aproximativ trei săptămâni nu s-a răspândit. ”De obicei, când un pacient vine în secția ATI de pe altă secție încercăm să nu primim cu lucruri personale. Așa e protocolul. Pentru cei care vin și au, întocmim un proces-verbal care se predă din schimb în schimb. În momentul în care pacientul este intubat, lucrurile personale se pun în pungă sigilată și se face o copie a procesului-verbal, care rămâne în zona verde”, sunt printre cele relatate reporterului Turnul Sfatului. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 14630

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sib Sib

Acum 3 ani

Am avut-o pe mama in ATI, tot asa, cu bijuterii. Pacientii nu sunt primiti cu bijuterii, ele sunt colectate de personal si date imediat apartinatorilor. Nu am primit vreun proces-verbal, cu bijuteriile in punga. Nu a lipsit nimic, niciodata. Va rog sa analizati cu atentie situatia, ar fi pacat sa acuzam degeaba. Da, este debandada in spital, nu sunt proceduri (ii ratacisera buletinul in schimb), dar oameni sa fure nu cred ca sunt.
Raspunde

Omul Rau

Acum 3 ani

ce jeguri ordinare in spital
Raspunde

Mihai Coman

Acum 3 ani

Să nu ne miram atâta timp cât in spitale sunt angajați oameni de slabă calitate profesională și morală. In ultimii ani spitalul județean din Sibiu, și nu numai, a angajat personal care nu are nici măcar bac, asistente medicale care au terminat scoli private prin simpla plata a unor taxe. In afara de proasta pregătire mai este și proasta educație, majoritatea asistentelor și infirmierelor provenind din zona rurală din jurul Sibiului. Acești oameni sunt in general needucați, cu mari lacune de igienă și pe deasupra hoți și mincinoși. Concret sunt niste specimene din Rășinari, gura raului, Slimnic care la ce nivel de educație și pregătire au nu e de mirare că fura.
Raspunde

Ovidiu Pop

Acum 3 ani

Sincer vă spun, că sibian, că ardelean, cei de aici nu sunt mai buni, nu au nimic în plus față de ceilalți locuitori ai țării. S-a indus de sus o mentalitate și o concepție falsă. Și aici avem destule probleme.
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 3 ani

CUM!?!?!? In Valcea de Sus se fura!?!?!? cine ar fi crezut...
Raspunde

Der Konig

Acum 3 ani

Foarte trist. Mă îndoiesc că așa ceva ar fi fost posibil până la data de 1 decembrie 1918, când un gunoi s-a unit cu o perlă. Manelizarea Transilvaniei a atins absolutul.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 3 ani

Rectifica habarnistule...In 1917,Armata romana a eliberat pe romanii autentici din Transilvania si pe germanii de acolo iar in 1918 s-a hotarat alipirea cu Romania. Acestia erau satui de maghiarizarea fortata inceputa in 1867 si au inceput sa caute sprijin local la romani... Uite presa vremii din 1918 ce zicea mai regisorule.. Comitetul Central Săsesc împreună cu Consiliul Naţional Săsesc s-au întrunit la Mediaş şi au adoptat o rezoluţie în care şi-au exprimat adeziunea: „Poporul săsesc din Transilvania se pronunţă, conform principiilor de autodeterminare, pentru unirea Transilvaniei cu România. Salută poporul român şi îl felicită pentru îndeplinirea idealurilor sale naţionale. Poporul săsesc ia act nu numai de un proces istoric de importanţă mondială, ci şi de dreptul legitim al poporului român pentru unire şi formarea unui stat” Cartea e grea ca si carnea de porc...
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

In anul 1916 armata romana a eliberat(ocupat ) o mica parte a Transilvaniei (orasul Brasov, Fagaras.) Nemultumirile romanilor fata de adm austro-ungara erau mari , cu toate astea, inainte de razboi putini romani ardeleni considerau ca unirea cu Romania era o solutie. Unirea a venit de la sine in urma dezintegrarii Austro-Ungariei , insa nu a decurs asa cum si-au fi dorit -o romanii ardelenii. Spre ex nu s-a tinut cont de Declaratia de la ALba-Iulia, unificarea monetara abuziva, coruptia functionarilor regateni, centralismul excesiv s.a.m.d. Lucrurile astea dor, dar ele trebuie spuse.
Raspunde

Fane Fane

Acum 3 ani

Corect, romanii ardeleni au fost inselati ! Spune asta si Traian Vuia: https://adevarul.ro/locale/timisoara/traian-vuia-despre-marea-unire-toata-unirea-s-a-redus-gest-pur-teatral-ciocoii-vechiul-regat-l-au-primit-zambet-1_50b9eef77c42d5a663acfd09/index.html Luati si cititi cum ragatenii nu au respectat nimic, le-a picat o pleasca si au tinut cu dintii de ea, cu arma in mana!
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 3 ani

Dacă nu ar fi fost generalul Berthelot, care printr-o telegramă trimisă guvernului României,în care noi eram ,,somați " să declarăm imediat război Germaniei nu știu dacă gargara cu,,dreptul poporului român pentru unire "ar fi contat în 1920 la conferința de pace de la Paris.În secolul trecut, ca stat România a participat la 3 războaie (al ll -lea război Balcanic ,primul război Mondial și al ll-lea război Mondial ).În toate cele 3 războaie comportamentulRomâniei dpdv politic și militar a fost ,eufemistic spus ,RIDICOL.
Raspunde

Mission

Acum 2 ani

Der König, nu stiu de ce defalcati voi Romania. Transilvania voastra uite ca face parte dintr-un intreg. Uite ca toti invatati limba romana si o vorbiti tot pe ea. (Mai putin politicienii!ei si-au invitat propria lor gramatica "defecta" a limbii romane. Indivizi gen Turcan, Voiculescu...etc) Daca oamenilor li s-ar inlesni accesul la educatie, la muzica de buna calitate, la opera si opereta, atunci ar avea de unde alge alternative la manele. Asta se intampla cand nu ai alternative, intelegi? Si este interesant subiectul despre istorie. Ma bucur sa citesc ca sunt oameni care citesc istorie...
Raspunde

Marcian Radu

Acum 3 ani

Chiar nu stiu de ce sotul pune problema asa "...Și mai ales în Sibiu, în Ardeal”. Dar ce credeti ca in Sibiu nu se fura? Ahahaahaha... De unde a scos cliseul asta de 2 bani nu stiu... Traieste intr-o realitate paralela sau ce?
Raspunde

Mission

Acum 2 ani

Au "scutire medicala" si "nu fura". Poate ca s-au topit bijuteriile. Avea doamna temperatura mare.atat de mare incat s-au "topit" bijuteriile. Repet mereu, sistemul medical este ocupat , "populat" de persoane. Ei ar trebui sa isi faca meseria ptr care sunt platiti. Fiecare in parte. Acum pricep de ce nu au s-au ocupat de pacienti la ati sibiu. I-a Orbit aurul ...
Raspunde

Vlad S

Acum 3 ani

Bunicii mele, in timp ce era tranferata pe alta sectie, i-a "disparut" verigheta. Asta acum cativa ani, inainte de COVID.
Raspunde

A S

Acum 3 ani

Mie mi s-au furat ochelarii cind eram internat la Neurochirurgie in 2012. De catre sotia unui pacient, care venise sa-il aduca acasa. Pe cind dormeam. Imi aminteam perfect ca inainte de a ma culca cautasera peste tot ochelarii sai...
Raspunde

Gigi Gigi

Acum 3 ani

Stati linistiti d-le Rotaru! V-au brailit tot sudisiti de-ai d-voastra, de-astia aciuati prin ardeal. Nu avem nimic cu ei, cu cei seriosi, cinstiti, asemenea d-voastra! Dar, pe langa oameni ca d-voastra, ca familia d-voastra, au venit infinit mai multe uscaturi! La fel, sunt si olteni de calitate, dar ... si muuulte uscaturi care ajungand la sibiu sunt la primul stadiu de evolutie umana!
Raspunde

Un Sibian

Acum 3 ani

spitalul judetean Sibiu este unul din cele mai JALNICE din tara...si in plus ii mai si laudam, le multumim, etc...!!!
Raspunde

Teo 1

Acum 3 ani

Este regretabil ca o persoana a decedat ,dar nu trebuie sa ti expui lanturile si inelele de aur nici macar pe strada, darmite in spital, unde pot aparea situatii ca cea de fata .
Raspunde

Sibian Sib

Acum 3 ani

Subscriu la cele afirmate de Sib Sib. In 2019 la internarea mamei in spitalul judetean la sectia neurologie ( imparteau etajul III sectia de neurologie si materinitatea, spitalul de neurologie fiind in renovare atunci... ) am primit in plic bijuteriile pe care le purta. Nu putem generaliza dar nici nu ne miram prea tare.
Raspunde

George Jon

Acum 3 ani

Spitalul nu are o paza prea buna, iar cine are habar de cum se intampla lucrurile in spital, stie. Acolo, mai ales pe la urgente, intra cete de tigani, care neplatind nici un fel de taxa, se duc toti la urgente si fac adevarate revolutii, cand se intampla ceva cu cate vreunu de-ai lor. In sectii, patrund cersetori, care ba vin cu colindul, ba cu covidul...ba cu te miri ce de pe-afara si imprastie prin spital, printre oamenii deja bolnavi. Marea problema e lipsta pazei... pe langa altele, mai ales cand vine vorba de asemenea intamplari. Dar, cere-i doamneu Campean de la PNL, stapana consiliului judetean de care apartien spitalul, sa faca ceva in privinta asta.... ei n-au treaba cu spitalul ala, ca sunt platiti de statul roman(adica noi fraierii) si de consiliul local, destul de bine, incat sa se trateze prin Viena, Berlin si pe unde mai vor muschii lor. Ei nu iau nici o masura, la spital, nu vor sa faca absolut nimic, pentru ca e spitalul saracilor care-i platesc...al slugilor si-al oamenilor prapaditi, al plebei. Doar nu crezi ca doamna Campean s-ar interna vreodata acolo...sau Turcan, Trif si toti habarnistii astia. Ei s-ar putea bucura ca se renoveaza spitalul, doar daca si-au bagat clanul la furat, printr-un contract, acolo, cand se mai face ceva....atat.
Raspunde

Mission

Acum 2 ani

Dupa ce ca lucrurile merg foarte prost, ca nu se fac investitii, ca este murdarie, mai sunt si cei care sunt angajati sa salveze pacienti incompetenti si delasatori.sa stii ca si cei de etnie roma sunt oameni si au dreptul la ingrijire medicala. Daca lucrezi la un spital de stat NU ESTE ETIC SA ITI ALEGI PACIENTII nici dupa etnie, religie , sex sau situatie financiara. Il tratezi pe pacient asa cum iti vine.iti vine in coma , a defecat si urinat in pantaloni, pui asistenta sa il spele, sa il curete si ii acorzi ingrijiri medicale pana ii salvezi viata. Ma infurie teribil gandirea asta inapoiata.adica medicii de acolo sa trateze preferential si discriminatoriu? Mie mi-a venit in urgenta un om al strazii care era foarte murdar si avea rani la picioare. In ranile respective avea viermi. Si ce? Am pus asistentele sa il spele, i-am dezinfectat ranile, l-am tratat si l-am trimis in serviciu de psihiatrie. Nu stii cum ajung niste oameni intr-o situatie grea de viata. Nu stii povestea fiecaruia. Cand te faci medic si lucrezi in spital de stat NU AI VOIE SA FACI SELECTIE LA PACIENTI. N-ai voie sa refuzi pe nimeni.esti obligat sa ii tratezi pe toti care iti vin. Daca esti sensibil si capabil, mergi si lucrezi DOAR IN PRIVAT. dar ce sa vezi? Medicina se invata in spitalele de stat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus