Sâmbătă,
25.09.2021
Partial Noros
Acum
13°C

Pregătiri de proteste și la Sibiu în sistemul de sănătate. Creșterile salariale printre principalele revendicări

Pregătiri de proteste și la Sibiu în sistemul de sănătate. Creșterile salariale printre principalele revendicări

Federația „Solidaritatea Sanitară” declanșează proteste pentru apărarea drepturilor tuturor lucrătorilor din sănătate. Marți, 5 ianuarie, membrii federației au decis inițierea procedurii privind declanșarea protestelor de amploare și a stabilit calendarul primelor acțiuni de protest. Astfel, în perioada 7 – 9 ianuarie toate sindicatele membre vor înmâna parlamentarilor, în teritoriu, memoriile de susținere a revendicărilor federației.

În data de 14 ianuarie, în fiecare județ, se vor organiza proteste (miting/pichetare) în fața prefecturilor, de toate sindicatele membre ale Federației „Solidaritatea Sanitară”. În aceeași zi se va organiza un protest și în Piața Victoriei. În cele din urmă, membrii federației anunță inițierea unei forme inovative de protest.

În cursul zilei de astăzi s-a decis convocarea de urgență a Consiliului de Coordonare, aceasta urmând să stabilească acțiunile pe termen lung, luând în considerare toate formele de protest posibile.

Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară” fac referire la adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Aceste măsuri trebuie să includă elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccinării;  stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare, elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19, reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore și includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.

Totodată, se cere respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii celor decedați la datorie, creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022 și anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.

Alte revendicări se referă la raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim, acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate, acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele, plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază, reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților și posibilitatea lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază.

Federația „Solidaritatea Sanitară” este organizație reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate, având ca membri peste 25.000 de salariați din acest sector. Acțiunile federației sunt desfășurate pentru apărarea și promovarea drepturilor lucrătorilor din sectorul sanitar.

În Sibiu, din Federația Solidaritatea fac parte cei din sistemul sanitar înscriși în Sindicatul „Solidaritatea Sanitară”, avându-l ca președinte pe Doru Ciprian Damian. Sindicatul numără aproximativ 200 de membri.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Kokos Kokos

Acum 8 luni

In loc sa cereti echipamente de protectie , sporuri de periculozitate si mai stiu eu ce ca sa nu va imbolnaviti , nu mai bine va vaccinati toti , ca e gratis? Nu e normal ca o parte din voi sa refuzati vaccinarea , dar sa cereti echipamente si sporuri de pericol.
Raspunde

Ion Iolanescu

Acum 8 luni

De ceva vreme ma bate gandul sa ma angajez la stat. Oare o fi rau, oare o fi bine? In tara asta doar bugetarii si pensionarii au drepturi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus