În urma constituirii unui grup pe Facebook împotriva creșterii taxei de salubrizare în Sibiu, câțiva sibieni s-au întâlnit, miercuri după-amiaza, în Piața Mare pentru a-și exprima nemulțumirea față de creșterea taxei de salubrizare.
Triplarea – în acest an – a taxei de salubrizare pentru persoanele care locuiesc singure a fost printre principalele nemulțumiri ale celor aproximativ zece sibieni care – în baza îndemnurilor de pe Facebook – s-au întâlnit în fața Primăriei Sibiu. ”Mă deranjează bătaia de joc față de populație. Ne mărești cu 320% (325% - n.r.) taxa de salubrizare? Adică eu, o persoană singură, să plătesc la fel cât o familie cu două sau șase persoane? Mie nu mi se pare normal. Au zis că se fac dezbateri publice. Unde, că eu nu le-am văzut? Iar decizia este luată înaintea dezbaterilor publice, deci părerea noastră a populației nu contează. Am dori ca această taxă să nu mai existe... Că sunt măriri? Normal, s-a scumpit benzina. Dacă ar fi măriri de 1%, de 5%, nu cred că s-ar lamenta nimeni în acest mod. Dar 300%? Asta este clar bătaie de joc”, a declarat una din participantele la protest.
În fața corespondenților televiziunilor centrale a vorbit și Lucian, inițiatorul grupului de pe Facebook, la care în decurs de câteva ore s-au înscris mai bine de 800 de persoane. ”Să sperăm că doamna primar, împreună cu Consiliul local vor lua o decizie astfel încât orice persoană să poată plăti taxa aceasta. Și eu locuiesc singur, iar eu nu pot să produc atâta gunoi precum o familie cu patru, cinci sau șase persoane”, a spus Lucian.
La final el a vorbit și de faptul că, în urma discuțiilor de pe grupul pe care l-a înființat, o nouă întâlnire în Piața Mare este programată în cursul zilei de duminică. ”Lumea dorește să vină la un protest, în Piața Mare, duminică, la ora 15:00. Ne vom întâlni, cu distanțare, cu mască pe față, civilizați, fără urlături și jigniri, doar cu hârtii și cartoane pe care fiecare scrie nemulțumirile față de decizia luată”, a continuat Lucian. Înainte de a vorbi în fața camerelor, el i-a îndemnat pe cei prezenți ca la evenimentul de duminică ”la final, să rupem hârtiile și cartoanele și să le aruncăm pe jos, să vină Soma să curețe”.
La protestul spontan au participat și câteva figuri din politica locală. Este vorba de Ioan Ștefan Zară, care a candidat în mai multe rânduri la Primăria Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, dar și de Lucian Trancă, din rândurile Partidului Ecologist Român. ”Nu e admisibil să mărești de trei ori prețul”, a spus Trancă.
Informații incorecte
Printre sibienii prezenți la întâlnirea de miercuri s-au răspândit rapid mai multe informații care nu au corespondență în realitate. Creșterea taxei de salubrizare i-a determinat, de exemplu, pe unii să afirme că acest lucru se întâmplă și în contextul în care ”aveam și cea mai scumpă apă din țară”. În realitate, sibienii plătesc printre cele mai mici tarife la apă, tarifele percepute de Apă-Canal fiind pe locul 41 într-un clasament descrescător care include cei 45 de distribuitori de apă din țară (clasamentul poate fi consultat aici).
Ioan Ștefan Zară a vorbit și despre o serie de conspirații ale politicienilor locali. ”Și a trebuit adusă Soma de la Bacău, care știm de cine este administrată... Aici vorbim de o căpușare a Primăriei Sibiu. Nimeni nu o să poată prelua Primăria Sibiu care este îndatorată cu zeci și sute de milioane de euro. Cine o să achite datoriile pe care le-au făcut Iohannis și doamna Fodor?”, a declarat, de exemplu, Ioan Zară. În realitate, Sibiul are excedent bugetar, și încă unul cât se poate de generos. La începutul anului trecut, sumele necheltuite aflate la dispoziția Primăriei Sibiu erau de aproape 65 de milioane de euro (mai multe detalii aici).
Nici Lucian Trancă nu a scăpat ocazia de a lansa informații care nu au legătură cu realitatea. ”La rampele de pe domeniul public sunt doar câte trei recipiente pentru deșeuri”. Este adevărat, rampele pentru fracțiile reciclabile (hârtie-carton, plastic-metal și, respectiv, sticlă) sunt ocupate doar cu recipientele destinate acestora, dar tot pe domeniul public există și rampele destinate depozitării deșeurilor reziduale și a celor reciclabile.
Din seria informațiilor care nu au legătură cu realitatea și care s-au propagat în rândul celor prezenți și cele referitoare la faptul că, indiferent de cum sunt sortate, toate deșeurile sunt colectate de operatorul Soma ”la un loc”. Această confuzie a fost generată, cel mai probabil, de faptul că fracțiile reciclabile sunt colectate în remorci împărțite în interior în mai multe părți.
Interiorul remorcilor utilizate de Soma este împărțit în mai multe zone
În fine, supărarea oamenilor este îndreptată și împotriva celor de la Soma, pe seama cărora au pus aceste modificări. După cum au arătat, însă, autoritățile județene, nu operatorul de colectare și transport angajat în urma unei licitații publice în 2016 este responsabil de aceste modificări, ci acestea au fost generate de legislația adoptată la nivel național (detalii aici).
Tag-uri: taxa salubrizare , protest , Piata Mare , spontan
Vizualizari: 4882
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Victor
Acum 10 ore
Lumea lui Andrei
Acum 13 ore
Gabriel
Acum 14 ore
Marcian Radu
Acum 15 ore
Prenume