Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

VIDEO Protest spontan în Piața Mare împotriva taxei de salubrizare. ”Ne reîntâlnim duminică și toate pancartele le aruncăm pe jos”

VIDEO Protest spontan în Piața Mare împotriva taxei de salubrizare. ”Ne reîntâlnim duminică și toate pancartele le aruncăm pe jos”

În urma constituirii unui grup pe Facebook împotriva creșterii taxei de salubrizare în Sibiu, câțiva sibieni s-au întâlnit, miercuri după-amiaza, în Piața Mare pentru a-și exprima nemulțumirea față de creșterea taxei de salubrizare.

Triplarea – în acest an – a taxei de salubrizare pentru persoanele care locuiesc singure a fost printre principalele nemulțumiri ale celor aproximativ zece sibieni care – în baza îndemnurilor de pe Facebook – s-au întâlnit în fața Primăriei Sibiu. ”Mă deranjează bătaia de joc față de populație. Ne mărești cu 320% (325% - n.r.) taxa de salubrizare? Adică eu, o persoană singură, să plătesc la fel cât o familie cu două sau șase persoane? Mie nu mi se pare normal. Au zis că se fac dezbateri publice. Unde, că eu nu le-am văzut? Iar decizia este luată înaintea dezbaterilor publice, deci părerea noastră a populației nu contează. Am dori ca această taxă să nu mai existe... Că sunt măriri? Normal, s-a scumpit benzina. Dacă ar fi măriri de 1%, de 5%, nu cred că s-ar lamenta nimeni în acest mod. Dar 300%? Asta este clar bătaie de joc”, a declarat una din participantele la protest.

În fața corespondenților televiziunilor centrale a vorbit și Lucian, inițiatorul grupului de pe Facebook, la care în decurs de câteva ore s-au înscris mai bine de 800 de persoane. ”Să sperăm că doamna primar, împreună cu Consiliul local vor lua o decizie astfel încât orice persoană să poată plăti taxa aceasta. Și eu locuiesc singur, iar eu nu pot să produc atâta gunoi precum o familie cu patru, cinci sau șase persoane”, a spus Lucian.

La final el a vorbit și de faptul că, în urma discuțiilor de pe grupul pe care l-a înființat, o nouă întâlnire în Piața Mare este programată în cursul zilei de duminică. ”Lumea dorește să vină la un protest, în Piața Mare, duminică, la ora 15:00. Ne vom întâlni, cu distanțare, cu mască pe față, civilizați, fără urlături și jigniri, doar cu hârtii și cartoane pe care fiecare scrie nemulțumirile față de decizia luată”, a continuat Lucian. Înainte de a vorbi în fața camerelor, el i-a îndemnat pe cei prezenți ca la evenimentul de duminică ”la final, să rupem hârtiile și cartoanele și să le aruncăm pe jos, să vină Soma să curețe”.

La protestul spontan au participat și câteva figuri din politica locală. Este vorba de Ioan Ștefan Zară, care a candidat în mai multe rânduri la Primăria Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, dar și de Lucian Trancă, din rândurile Partidului Ecologist Român. ”Nu e admisibil să mărești de trei ori prețul”, a spus Trancă.

Informații incorecte

Printre sibienii prezenți la întâlnirea de miercuri s-au răspândit rapid mai multe informații care nu au corespondență în realitate. Creșterea taxei de salubrizare i-a determinat, de exemplu, pe unii să afirme că acest lucru se întâmplă și în contextul în care ”aveam și cea mai scumpă apă din țară”. În realitate, sibienii plătesc printre cele mai mici tarife la apă, tarifele percepute de Apă-Canal fiind pe locul 41 într-un clasament descrescător care include cei 45 de distribuitori de apă din țară (clasamentul poate fi consultat aici).

Ioan Ștefan Zară a vorbit și despre o serie de conspirații ale politicienilor locali. ”Și a trebuit adusă Soma de la Bacău, care știm de cine este administrată... Aici vorbim de o căpușare a Primăriei Sibiu. Nimeni nu o să poată prelua Primăria Sibiu care este îndatorată cu zeci și sute de milioane de euro. Cine o să achite datoriile pe care le-au făcut Iohannis și doamna Fodor?”, a declarat, de exemplu, Ioan Zară. În realitate, Sibiul are excedent bugetar, și încă unul cât se poate de generos. La începutul anului trecut, sumele necheltuite aflate la dispoziția Primăriei Sibiu erau de aproape 65 de milioane de euro (mai multe detalii aici).

Nici Lucian Trancă nu a scăpat ocazia de a lansa informații care nu au legătură cu realitatea. ”La rampele de pe domeniul public sunt doar câte trei recipiente pentru deșeuri”. Este adevărat, rampele pentru fracțiile reciclabile (hârtie-carton, plastic-metal și, respectiv, sticlă) sunt ocupate doar cu recipientele destinate acestora, dar tot pe domeniul public există și rampele destinate depozitării deșeurilor reziduale și a celor reciclabile.

Din seria informațiilor care nu au legătură cu realitatea și care s-au propagat în rândul celor prezenți și cele referitoare la faptul că, indiferent de cum sunt sortate, toate deșeurile sunt colectate de operatorul Soma ”la un loc”. Această confuzie a fost generată, cel mai probabil, de faptul că fracțiile reciclabile sunt colectate în remorci împărțite în interior în mai multe părți.

Interiorul remorcilor utilizate de Soma este împărțit în mai multe zone

În fine, supărarea oamenilor este îndreptată și împotriva celor de la Soma, pe seama cărora au pus aceste modificări. După cum au arătat, însă, autoritățile județene, nu operatorul de colectare și transport angajat în urma unei licitații publice în 2016 este responsabil de aceste modificări, ci acestea au fost generate de legislația adoptată la nivel național (detalii aici).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Neluțu O

Acum 3 ani

Am să plec de la serviciu, special pentru protest! Dar soluția este una legală, dat în judecată !
Raspunde

Bogumil Agușteriței

Acum 3 ani

Marirea taxei este binevenita! Noi, sibienii de dreapta, credem pana in panzele albe in tot ce ne ordona sasalaii din primarie si doamna parlamentar Turcan, o fiica vrednica a Sibiului, mare sustinatoare a Soma din Bacau, via Botosaniul ei natal! Avem fix ce votam!
Raspunde

Proprietar Casa

Acum 3 ani

E adevarat ca pentru o persoana sau doua este o scumpire prea mare. Dar cei care stau la casa si nu la bloc, ocupa loc in curte cu 4 tomberoane (vezi ce cost ar fi daca ar inchiria un spatiu public pentru depozitare), in general fac o selectie a gunoiului f. atenta si in plus platesc la pubela neagra dupa numarul de ridicari (deci dupa cantitate) . Aici este un serviciu calculat si platit cat mai aproape de realitate !!! Din informtiile publice, la blocuri se pare ca nu se face colectarea selectiva in mod corect, nu se declara numarul de persoane, daca sunt chiriasi in apartamente, la fel etc. DA. TREBUIE MOIFICAT TARIFUL, DAR NU IN DETRIMENTUL CELOR CE FAC SELECTARE CORECT !
Raspunde

Laleaua Neagra

Acum 3 ani

Si EU o sa particip Duminica 10.01.2021 ore 15.00 la PROTEST impotriva DISCRIMINARII si ABUZULUI impus DICTATORIAL fara o DEZBATERE PUBLICA..!!
Raspunde

Marian Popescu

Acum 3 ani

Normal ca s-a luat decizia asta. Sunt adrese unde este declarat un singur locuitor si de fapt locuiesc 4-5 persoane adunate de prin Valcea si alte judete. Era corect abonamentul sa fie platit pentru 1 singura persoana ? Ceilalti care locuiesc fara mutatie nu fac gunoi ? Tocmai de asta au schimbat sistemul de taxare la cantitate/ridicari.
Raspunde

Un Sibian

Acum 3 ani

2020 "plătește pentru cât arunci" = 132 lei /pers 2021 "plătește pentru cât arunci" = 430 lei /pers (+325%) 2022 "plătește pentru cât arunci" = 1400 lei /pers ??? (+325%)
Raspunde

Gheorghe Marius

Acum 3 ani

Nu inteleg,la ce s-a mai montat cipul pe pubela neagra?
Raspunde

Pubela Neagra cu picatele

Acum 3 ani

Ce-i așa de greu de înțeles? Pubela neagră are cip ca să înregistreze de câte ori o ridică.
Raspunde

Carcotel H.

Acum 3 ani

Putini, prea putini.
Raspunde

Ion Iolanescu

Acum 3 ani

"În fine, supărarea oamenilor este îndreptată și împotriva celor de la Soma, pe seama cărora au pus aceste modificări. După cum au arătat, însă, autoritățile județene, nu operatorul de colectare și transport angajat în urma unei licitații publice în 2016 este responsabil de aceste modificări, ci acestea au fost generate de legislația adoptată la nivel național" Domnule Deleanu, sunteti ziarul cel mai prieten al primariei. Rar, foarte rar vad articole critice la adresa administratiei locale. In legislatie nu scrie ca trebuie sa-ti bati joc de contribuabil lul care-si face datoria, acolo scrie ca trebuie adoptate masuri. Aceasta scumpire nu este o masura si cu siguranta nu va duce la cresterea gradului de reciclare. V-ati plimbat cu masina Soma sa ne deomnstrati ca ei colecteaza corect deseurile reciclabile. Dar va intreb, cand ati facut un reportaj prin care sa aratati jegurile de ghene de gunoi din cartiere? Oricine poate sa arunce si poate sa scoata orice din acele ghene, sunt indivizi care vin noaptea si arunca ce vor, cei arondati poate colecteaza corect, dar vor fi taxati din vina altora. Nu spun ca toti cei arondati isi fac datoria, dar sa arunci vina doar asupra populatiei mi se pare nerusinare. Cand ati facut un articol in care sa urmariti ce ni s-a propus cand a intrat Soma pe piata si ce s-a realizat din acele promisiuni? In legislatie scrie ca autoritatiile locale au obligatia sa identifice persoanele care nu platesc taxa si care nu recicleaza corect si sa aplice sanctiuni. Cate sanctiuni au fost date de catre autoritati? Sa nu mai zic de cealalta firma "minunata" Tera cota constructii, v-ati interesat cum au castigat contractul pentru strada Europa Unita? Care este termenul de finalizare al acelei strazi? Cum arata acea strada de 2 ani de zile? Stiu ca vin banii de la administratie pentru articole, dar sa fim din cand in cand si obiectivi si critici.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus