Sâmbătă,
23.01.2021
Partial Noros
Acum
12°C

Premiere și lansarea unui catalog al artiștilor sibieni, cel mai mare eveniment UAP din 2020

Premiere și lansarea unui catalog al artiștilor sibieni, cel mai mare eveniment UAP din 2020

La sfârșitul lunii decembrie, la Galeria UAP Sibiu, din Piața Mare a avut loc Premiere și lansarea catalogului „Artişti sibieni ai Filialei UAP şi invitaţii lor”, la Salonul Interjudețean de Arte Vizuale al Filialei UAP Sibiu 2020. Organizatorii spun că este cel mai important eveniment al anului trecut. Evenimentul a cuprins două secțiuni: premierea câștigătorilor expoziției și lansarea catalogului acestei manifestări a artelor. Printre numele care au semnat lucrări din expoziție se află și artiști cunoscuţi, bine ancoraţi în peisajul artistic naţional.  

Proiectul a fost coordonat de președintele Filialei UAP Sibiu, Ioan Tămâian, secondat de dr. Iulia Mesea, critic și istoric de artă la Muzeul Național Brukenthal, membru al consiliului de conducere a Filialei, și de dr. Gudrun Liane Ittu, membru UAP.

Expoziția, curatoriată de Iulia Mesea, a fost organizată în sediul Galeriei UAP din Piața Mare și Sala Multimedia din Casa Albastră a Muzeului Național Brukenthal, cu susținerea financiară a Primăriei Municipiului Sibiu, în condițiile dificile ale pandemiei, care a generat mai multe amânări și perioade în care, din cauza carantinei, spațiile care o găzduiesc sau au găzduit-o, au fost închise. În pofida acestor dificultăți, expoziția este bogată, de bună calitate și diversă, așa cum încă poate fi văzut în ultima ei formulă, în prezent deschisă în spațiile Galeriei UAP.

Se remarcă, în lucrările actualei expoziții, așa cum s-a întâmplat și în cazul saloanelor din anii trecuți, diversitatea de limbaj și concepție, de abordări, atitudini, maniere, de opțiuni stilistice, de genuri, de materiale și tehnici. Stimulați de situațiile limită, de neobișnuit, de atmosfera ce-i înconjoară generată de trăirile celorlalți, artiștii au creat. Le-a fost incitată starea creativă, sunt provocați de vremuri să surprindă și să redea cu veridicitate cataclismele lumii de azi? Unii s-au retras într-o singurătate oficial- și/sau auto- impusă, încercând să se apere, așezând o sită deasă între durerea omenirii și emoția lor. Alții s-au expus biciuirilor trăirilor personale și generale, lăsându-se purtați sau provocându-și reacții creative. Sunt și dintre cei care și-au continuat vechile proiecte, ignorând sau încercând să ignore, în mare măsură, trauma psihică prin care trecem. Cu posibilități limitate de reconectare cu natura și/sau cu oamenii, pentru mulți dintre ei, calitatea timpului de creație a fost afectată negativ. În alte cazuri, însă, retrași departe de frământările urbane, unii s-au desprins de deconcertantul cotidian, regăsind o liniște pe care o credeau definitiv pierdută, stimulatoare de energii și de capacități creative.

Expozanții aparțin mai multor generaţii, iar formarea lor a avut loc la Academiile de Artă din Cluj, Bucureşti, Iaşi, Timişoara etc., cu stagii de pregătire în tabere şi sejururi de studiu şi creaţie în ţară şi în străinătate. Printre aceștia se numără artişti cunoscuţi, bine ancoraţi în peisajul artistic naţional. Amprenta lor este clară şi recognoscibilă căci creația lor, chiar dacă abordează teme și/sau tehnici noi este rezultatul unei coerenţe interioare care se manifestă şi se recunoaşte în consistenţa discursului. Din generaţia mai tânără și deja afirmată identificăm un eşalon puternic şi bine reprezentat, care semnează lucrări ce dovedesc o anume siguranță în raportul cu activitatea de creație. Contribuţia artiștilor din generația tânără diversifică şi nuanţează spectacolul expoziţional propus. Vocile lor sunt în cele mai multe cazuri intense, impulsive sau chiar stridente; cei mai îndrăzneţi îşi fac din atitudinea de a înfrunta convenţionalul un mod de exprimare și propun direct sau subiacent soluţii pentru o lume mai bună.

Lucrările prezentate în această expoziție (pictură, grafică, sculptură, textile, sticlă, metal etc.) ne confruntă cu universuri subiective ce problematizează natura individului contemporan și a lumii contemporane în ansamblul ei, fie că se raportează (direct ori indirect) sau nu la criza de azi, făcând-o în cheie tensionată, impetuoasă, dramatică sau, dimpotrivă, abordând o tematică neutră, într-o atmosferă senină, optimistă.

Expozanți: Cristina Abrihan, Gavrilă Abrihan, Celestina Albișor, Călin Baciu, Daniela Maria Bădilă, Otilia Bocăniciu, Lucian Butucariu, Ioan Cândea, Vladimir Cioroiu, Tereza Coatu, Ion Constantinescu, Veronica Costea Cordali, Decebal Crăciun, Marius David, Gheorghe Dican, Eugen Dornescu, Sanda Erchedi, Dan Frăticiu, Marcela Froman Sandu, Laura Ghinea, Anca Diana Giura, Antonela Giurgiu, Alin Hereș, Radu Ignat, Constantin Ilea, Doina Reghiș Ionescu, Raluca Județ, Mirela Maier Miclăuș, Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Crina Oprean, Raluca Oros, Ștefan Orth, Sorin Pănăzan, Gheorghe Pârcălăboiu, John Pârva, Alexandru Podea, Andrei Popa, Adrian Prykop, Radu Roșian, Anamaria Rugescu, Adrian Valentin Samson, Ileana Selbing, Ioan Șeu, Cristina Simu, Olimpia Coman Sipeanu, Ramona Sîrbu, Andrei Szabo, Kalman Sztrharszky, Ion Tămâian, Marian Verza, Florin Mihai Viorel.

Catalogul expoziției cea mai amplă lucrare care prezintă un salon al artiștilor profesioniști din Sibiu

Catalogul expoziției „Artişti sibieni ai Filialei UAP şi invitaţii lor”, la Salonul Interjudețean de Arte Vizuale al Filialei UAP Sibiu 2020, coordonat de dr. Iulia Mesea și realizat grafic de Alexandra Stoica, este cea mai amplă lucrare editată în decursul existenței acestei asociații, care prezintă un salon al artiștilor profesioniști din Sibiu. Lucrarea are 160 de pagini și cuprinde trei ample texte critice semnate de criticii de artă ai Filialei UAP Sibiu, care prezintă complex și pertinent arta plastică sibiană și, în detaliu, lucrările care sunt expuse la acest salon. În paginile cărții, sunt prezentați toți artiștii participanți la acest eveniment, atât membrii Filialei UAP Sibiu, cât și invitații lor: artiștii Filialei UAP Deva și membri UAP din țară, prin fișe biografice (București, Baia Mare, Hunedoara, Rm. Vâlcea, Alba), imaginile lucrărilor din expoziție și aprecieri critice la adresa operelor.

Premiile au fost acordate pictorilor Florin Viorel și Daniela Maria Bădilă, graficianului Gheorghe Pârcălăboiu și sculptorului Dan Frăticiu. Pictorul Ilie Mitrea a primit premiul pentru debut ca membru al UAPR.

Au fost, de asemenea, acordate diplome de excelență pentru contribuția la acest salon și pentru activitatea meritorie în peisajul artei contemporane, domnilor: Lucian Butucariu (UAP București), Ioan Cândea (UAP Sibiu), Vladimir Cioroiu (UAP București), Veronica Costea Cordali (UAP Sibiu), Marius David (UAP Sibiu), Gheorghe Dican (UAP Rm. Vâlcea), Eugen Dornescu (UAP Sibiu), Marcela Froman Sandu (UAP Sibiu), Laura Ghinea (UAP Baia Mare), Constantin Ilea (UAP Sibiu), Doina Reghiș Ionescu (UAP Deva), Iulia Mesea (UAP Sibiu), Ștefan Orth (UAP Sibiu), John Parva (UAP Deva), Anamaria Rugescu (UAP Deva), Ileana Selbing (UAP Sibiu), Ion Tămâian (UAP Sibiu).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus