Luni,
01.03.2021
Innorat
Acum
3°C

Municipiul Sibiu rămâne în ”zona galbenă” încă 14 zile. Rata incidenței e azi 1,54

Municipiul Sibiu rămâne în ”zona galbenă” încă 14 zile. Rata incidenței e azi 1,54

Restaurantele, cinematografele și teatrele ar fi putut primi public într-o proporție de 50% din capacitate, iar toate școlile din municipiu puteau primi după vacanță toți copii în sistem față în față dacă rata incidenței de astăzi ar fi fost în Sibiu mai mică de 1,5. Din păcate, rata incidenței anunțată de Instituția Prefectului este de 1,54, iar totate măsurile de securitate sanitară rămân la nivelul în care sunt acum: restaurantele, teatrele, cinematografele sunt deschise la o capacitate de 30%, iar școlile se vor deschide în sistem ”hibrid”, fie față în față, fie online, în măsura stabilită de Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean.

Rata incidenței în Municipiul Sibiu a fost ieri de 1,48 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, însă astăzi s-a trecut din nou de 1,5.

Astăzi expiră perioada celor 14 zile în care Municipiul Sibiu a funcționat în baza legii incidenței cuprinsă între 1,5 și 3 la mia de locuitori, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu va lua act de noua situație, iar Sibiul rămâne pentru încă 14 zile în ”zona galbenă”.

Articolul inițial:

Rata incidenței în Municipiul Sibiu a fost astăzi de 1,48 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, iar dacă numărul va fi confirmat și mâine, în sensul că va fi mai mic de 1,5, locuitorii orașului pot ieși din seria de restricții impuse până acum. Însă nu din toate.

În 28 ianuarie expiră perioada celor 14 zile în care Municipiul Sibiu a funcționat în baza legii incidenței cuprinsă între 1,5 și 3 la mia de locuitori, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu ar trebui să ia act de noua situație în maxim 48 de ore. Potrivit Articolului 2 a Hotărârii nr.118/15.12.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, cinematografele, restaurantele și sălile de jocuri de noroc își pot relua activitatea la capacitate de până la 50%,  însă petrecerile, nunțile și botezurile rămân în continuare interzise.

Ce se schimbă

Prin pragurile ratei de incidență de la 1,5 și 3 se schimbă practic doar modul în care funcționează restaurantele, școlile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc. În rest, regulile sunt reglementate prin ”starea de alertă”, adică fără reuniuni, chefuri, nunți, botezuri, târguri, iar adunările publice sunt puternic reglementate. Astfel, dacă Sibiul iese de sub rata incidenței, școala se va putea desfășura în sistem față în față, restaurantele se pot deschide cu până la 50% din locuri, la fel ca în cazul cinematografelor teatrelor și sălilor de jocuri de noroc.

De ce s-a putut atât de repede la București, iar Sibiul a trebuit să aștepte?

Știrea conform căreia la numai cinci zile de la scăderea ratei de incidență în București la sub 3 la mie s-au deschis restaurantele i-a făcut pe mulți sibieni să întrebe cum de acolo s-a putut, iar în Sibiu a trebuit să se aștepte mult mai multe zile.

La fel ca în București, și la Sibiu, decizia Instituției Prefectului din Sibiu s-a luat în baza Hotărârii de Guvern nr 3 din 12 ianuarie 2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, document publicat în  Monitorul Oficial nr. 36, din 12 ianuarie 2021.

Articolul 15, aliniatul 1 din această Hotărâre spune: ”Constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia”.

Asta înseamnă că fiecare localitate are o perioadă de 14 zile în care funcționează într-o anumită grupă generată de rata incidenței. În Sibiu, această perioadă se încheie în 28 ianuarie. În București s-a încheiat în urmă cu două zile. La fel ca și în situația Bucureștiului, și în Sibiu proprietarii de restaurante de pot bucura repede de o decizie, însă în situația în care incidența va crește o decizie de reîntoarcere la restricții poate fi luată în numai 48 de ore. ”La atingerea pragurilor ratei de incidență cumulate (...) măsurile se aplica pentru o perioada de 14 zile. Chiar dacă într-o localitate rata de incidență scade sub pragul conform căruia sunt aplicate măsuri pentru perioada de 14 zile, acestea rămân în vigoare până la încheierea perioadei de 14 zile”, scrie la articolul 3, aliniatul 1 al deciziei.

În consecință, dacă rata incidenței crește, decizia de a introduce noi restricții se ia repede. Dacă incidența scade, decizia trebuie așteptată până la încheierea celor 14 zile.  

Vizualizari: 6836

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

X X

Acum 1 lună

In 25 decembrie cand am trecut sub 3 n au luat act in 48h cum de ex s a facut la București! Acum li se termina perioada de 2 săptămâni fix pe 29.01
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus