Luni,
14.06.2021
Innorat
Acum
12°C

Sibienii, tratați gratuit la medicul stomatolog. Doar dacă au noroc și sunt copii ori pensionari

Sibienii, tratați gratuit la medicul stomatolog. Doar dacă au noroc și sunt copii ori pensionari

Peste 100 de medici stomatologi din peste 70 de cabinete lucrează la nivelul municipiului Sibiu cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și sunt zeci de servicii decontate prin contract cu casa. Cu toate acestea, am ajuns la concluzia că putem beneficia de mult prea puține servicii susținute de stat, într-un cabinet stomatologic. Motivul? Banii care ajung la medicii dentiști sunt mult prea puțini și nu acoperă o gamă largă se servicii. Reporterii Turnul Sfatului au vorbit cu șase medici stomatologi care primesc un plafon de aproximativ 1.600 de lei pe lună pentru servicii în medicina dentară. Ce înseamnă asta? Maxim cinci pacienți și plafon epuizat în câteva zile.

La nivelul municipiului Sibiu, în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), își desfășoară activitatea 118 medici stomatologi, cuprinși în 78 de cabinete medicale stomatologice, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții CJAS Sibiu.

Modalitățile de plată și stabilirea valorii de contract au în vedere mai multe aspecte printre care suma alocată fiecărei case de asigurări de sănătate pentru servicii de medicină dentară; numărul de medici de medicină dentară şi dentişti care intră în relaţii contractuale cu casa de asigurări de sănătate, dar și gradul profesional. Astfel, pentru medicul primar se aplică o majorare de 20%, iar pentru medicul care nu a obţinut un grad profesional se aplică o diminuare de 20%. De asemenea, pentru medicii din mediul rural suma ajustată cu gradul profesional se majorează cu 50%. Suma orientativă/medic specialist/lună la nivel naţional este de 2.000 lei/lună. Suma contractată se defalchează pe trimestre şi luni.

Sumele sunt mici și se epuizează repede. Pensionarii și copiii au întâietate

Reporterii Turnul Sfatului au vorbit cu mai mulți medici stomatologi pentru a vedea care sunt sumele lunare decontate de Casa de Asigurări de Sănătate și cum se descurcă să ofere aceste servicii pacienților. Cei mai mulți spun că sumele sunt foarte mici în comparație cu costul real al lucrărilor, banii se epuizează în câteva zile și cu greu pot rezolva problemele câtorva pacienți.

La un cabinet stomatologic din Sibiu, medicului stomatolog ne spune că oamenii află că lucrează în contract cu CJAS fie sunând, fie interesându-se pe site-ul instituției. Suma aproximativă pe care o primește în urma contractului este de 1.600 de lei, bani prea puțini pentru a-și mulțumi toți pacienții.

„Am o listă întreagă de pacienți, dar nu am cum să-i mulțumesc pe toți, pentru că primesc 1.600 de lei pe lună, atât iau de la CJAS, în condițiile în care o obturație este cel puțin 150 de lei, deci cât poți să lucrezi? Atunci lucrez mai mult cu pensionarii și copiii. Este o diferență destul de mare de preț față de cât decontează casa și cât costă în realitate. De exemplu, o obturație este decontată de casă cu 94 de lei, dar în realitate costă cel puțin 150 de lei. Și acesta este costul dat de casă este de cel puțin cinci ani de când am eu contractul. Nu cred că mai există cineva care să facă o obturație cu 94 de lei în Sibiu, pentru că nu-și acoperă cheltuiala, să nu mai vorbim de alte lucrări sau tratamente, dar asta este: ei atât dau, iar tu te descurci. Fondurile se epuizează și în cinci zile și poți lucra foarte puțin pacienți. De exemplu, la un pensionar este 500 de lei o proteză. Ai făcut trei, ai epuizat fondurile. Banii sunt stabiliți de la nivel național și așa ajung în cabinete. Eu trebuie să mă încadrez în acea sumă. După ce a fost epuizată, orice pacient mă sună nu-l mai pot lua în aceste condiții”, spune medicul stomatolog din Sibiu.

La un alt cabinet este aceeași problemă. Banii sunt puțini și nu acoperă prea multe servicii.

„Da, avem o listă și cu lucrări și cu prețuri pe care le putem face în contract cu Casa de Asigurări, dar primesc 1.400 de lei pe lună. În aceste condiții am ales să lucrez mai mult pentru copii, pentru că la adulți nu pot face multe. Mă axez pe ei și încerc să ajut cât de mulți, pentru că la copii cu multe probleme dentare în ziua de astăzi. Cam trei zile țin fondurile pe lună, dar fac ce pot. Îi rotesc. Îi chem luna asta, apoi și cealaltă, încerc să iau cât de mulți pot în funcție de problemele pe care le au. De exemplu, dacă am copii cu cinci carii, patru sigilării și o extracție s-au dus toți banii de la casă. Din păcate, asta este situația. Bugetul este foarte mic și atunci facem ce putem. Vă spun am lucrat și cu copii din centre de plasament și care aveau un tutore legal sau proveneau din familii nevoiașe. Trebuie să-i ajutăm cumva”, spune un alt medic stomatolog.

La un alt cabinet situat în incinta Căminului Dr. Carl Wolff, un alt medic stomatolog, o altă poveste.

„Aproximativ 1.500 de lei pe lună primesc de la casă. Acum cabinetul meu este în incinta căminului Dr. Carl Wolff și în principal îmi ajung pentru copii, dar aici sunt și bătrâni. Acesta a și fost scopul pentru care am făcut contract cu casa. Ne descurcăm în sensul că putem face un caz, de exemplu un caz de proteză și o plombă și cam atât. Dacă ar fi mai mulți bani ne-am descurca și mai bine, dar cam atât intră suma respectivă”, spune stomatologul.

La sat banii sunt ceva mai mulți, dar problemele mai mari

Medicii stomatologi care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate le sunt decontate sume ceva mai mari, dar tot insuficiente pentru problemele celor care se prizintă la cabinete. Reporterii Turnul Sfatului au sunat la un cabinet din Porumbacu. Medicul stomatolog povestește cum se descurcă.

„Primesc în jur de 2.000 de lei pe lună de la casă. Acum vă spun sincer. Pentru că nu-mi ajunge plafonul lucrez doar pentru copii, pensionari și pentru persoanele cu handicap. Cam în două săptămâni se terină plafonul. De exemplu, în această lună le-am terminat deja și am lucrat în avans și pentru luna viitoare, ca să mă pot descurca. Asta este la țară, dar la oraș este și mai mic plafonul. Pe de altă parte însă, dacă nu aveam contract cu casa nu ar fi venit copiii aici la țară unde sunt eu. Tarifele mele de aici sunt oricum la jumătate față piața de la Sibiu și tot este greu. Chiar săptămâna trecută a venit o doamnă la mine pentru două obturații. A trebuit să scot doi molari. I-am spus, inițial, să-mi dea 60 de lei, dar biata nu avea decât 50 de lei strânși. Atunci i-am spus să-mi dea doar 40, să-i rămână și ei măcar 10 lei. Atât de greu este”, spune medicul stomatolog din Porumbacu.

Un alt medic stomatolog care are cabinet și în Sibiu, pe strada Mihai Viteazu, dar are și unul la sat spune că a ales să lucreze cu casa doar pentru a-i putea ajuta pe copii.

„Vreau să vă spun că lucrez cu casa datorită copiilor, dacă nu, aș fi renunțat de mult. Am pacienți care nu stau bine din punct de vedere financiar și-i am de mult timp. Să știți că eu din toată suma pe care o primesc de la casă mai mult de trei copii nu pot să fac. Este foarte puțin față de problemele care sunt din punct de vedere stomatologic, jignitor,  dar eu vreau ca generațiile care vin acum, copilașii noștri, să fie educați din punct de vedere sanitar. Să înțeleagă și părinții și copiii că profilaxia este ieftină, nu este dureroasă și dacă vor pleca de la principiul acesta rezultatele vor fi bune. Trebuie să schimbăm puțin mentalitatea și să facem educație sanitară, pentru că suntem în anul în care suntem. Este dureros să văd că sunt copii ale căror familii într-adevăr nu au bani și în acest caz nu le iau bani, poate doar să-mi scot materialul dar nu pe munca mea, tocmai pentru a-i ajuta”, spune medicul.

De anul acesta sumele acordate de CJAS vor crește

Anca Macaveiu, director executiv pe relații contractuale la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate spune că sunt anumite criterii în funcție de care se împart acești bani. De asemenea, încă se lucrează la bugetul pe anul acesta. În momentul în care va fi gata, directorul spune că ne putem aștepta la sume mai mari.

„Sumele acestea sunt în buget și se împart în funcție de gradul profesional de și localitate, dacă este urban sau rural. Aici apar diferențe de valori de contract. Acum s-a trimis bugetul pe luna februarie și o să încercăm să afișăm pe site și furnizorii și valoarea pe contract. Sumele se primesc și în funcție de medic. Dacă este un singur medic specialist, valoarea este mai mică, dacă este o clinică cu mai mulți medici angajați acolo sumele sunt mai mari și, într-adevăr, aceste sume sunt de la Casa Națională și vă dați seama că trebuie împărțite. Noi tot timpul solicităm în plus, fundamentăm, dar până va fi bugetul pe an, atunci vom primi mai mult. Acum se merge la 1/12 din bugetul de anul trecut. Lunile ianuarie, februarie și cel mai probabil și martie, așa se va merge. Apoi aceste sume vor crește”, spune Anca Macaveiu.

Toate detaliile cu privire la modalitățile de plată și deconturi le găsiți pe site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate. De asemenea, mediții dentiști care lucrează cu casa pot fi găsiți într-o listă afișată la sediul institutiei, cât și pe site, la sectiunea , , <Asistenta medicala dentara>, .

Mai jos aveți lista cu serviciile decontate de casă și prețurile acestora. 

  1. PACHETUL DE SERVICII MEDICALE DE BAZĂ PENTRU MEDICINA DENTARĂ

Cod

Acte terapeutice

Tarif

lei

Suma decontată de CAS

Copii

0 - 18

ani

Peste

18 ani

Beneficiari

ai legilor

speciale

13.***)

Proteza acrilică mobilizabilă pe

arcadă

***) Se acordă o dată la 4 ani.

850

 

60%

100%

20.

*****)

Aparate şi dispozitive utilizate în

tratamentul malformaţiilor congenital

*****) Se acordă numai de medicii de

specialitate în ortodonţie şi

ortopedie dento-facială.

780

100%

   

18.

*****)

Decondiţionarea tulburărilor

funcţionale prin aparate ortodontice,

inclusiv tratamentul angrenajului

invers prin inel/gutiere + bărbiţă şi

capelină

*****) Se acordă numai de medicii de

specialitate în ortodonţie şi

ortopedie dento-facială.

546

100%

   

23.

Menţinătoare de spaţiu mobile

468

100%

   

22.

*****)

Reparaţie aparat ortodontic

*****) Se acordă numai de medicii de

specialitate în ortodonţie şi

ortopedie dento-facială.

390

100%

100%

*1)

 

16.

Element protetic semi-fizionomic

(metal+acrilat/compozit)

170

100%

60%

100%

2.2.

Tratamentul de urgenţă al traumatisme-

lor dentoalveolare/dinte

150

100%

100%

100%

14.1.

****)

Rebazare proteză

150

 

100%

100%

1.*)

Consultaţie - include modelul de

studiu, după caz, controlul oncologic

stomatologic, evidenţierea plăcii

dentare prin colorare, după caz şi

igienizarea bucală

*) Se acordă o singură consultaţie la

un interval de 12 luni pentru un

asigurat peste 18 ani şi o consultaţie

la 6 luni pentru copii până la 18 ani.

133

100%

60%

100%

2.1.

Obturaţia dintelui după tratamentul

afecţiunilor pulpare sau al gangrenei

120

100%

60%

100%

5.

Tratamentul gangrenei pulpare

109

100%

60%

100%

6.

Tratamentul paradontitelor apicale -

prin incizie - cu anestezie

109

100%

100%

100%

17.

Reconstituire coroană radiculară

100

100%

60%

100%

3.

Tratamentul afecţiunilor pulpare cu

anestezie

97

100%

60%

100%

2.

Tratamentul cariei simple

94

100%

100%

100%

7.

Tratamentul afecţiunilor parodonţiului

cu anestezie

94

100%

100%

100%

10.**)

Chiuretaj alveolar şi tratamentul

hemoragiei

**) În situaţia în care se efectuează

în aceeaşi şedinţă în care a fost

extras dintele respectiv, nu este

decontat de casa de asigurări de

sănătate.

86

100%

100%

100%

14.

****)

Reparaţie proteză

****) Se acordă o dată pe an.

78

 

100%

100%

15.

Element protetic fizionomic

(acrilat/compozit)

78

100%

60%

100%

24.

******)

Sigilare/dinte

******) O procedură decontată la 2 ani

78

100%

   

9.

Extracţia dinţilor permanenţi cu

anestezie

70

100%

60%

100%

25.

Fluorizare (pe o arcadă dentară)

70

100% *2)

   

12.

Reducerea luxaţiei articulaţiei

temporo-mandibulare

62

100%

100%

100%

11.

Decapuşonarea la copii

47

100%

   

7.1.

Tratamentul afecţiunilor mucoasei

bucale

40

100%

60%

100%

4.

Pansament calmant/drenaj endodontic

39

100%

100%

100%

8.

Extracţia dinţilor temporari cu

anestezie

20

100%

   

19.

Tratamentul angrenajului invers prin

exerciţii cu spatula/şedinţă

20

100%

   

21.

Şlefuirea în scop ortodontic/dinte

20

100%

   

 

  1. PACHETUL MINIMAL DE SERVICII MEDICALE PENTRU MEDICINA DENTARĂ

Cod

Acte terapeutice

Tarif

-lei-

Suma decontată

de CAS

22.***)

Reparaţie aparat ortodontic

***) Se acordă numai de medicii de speciali-

tate în ortodonţie şi ortopedie dento-facială

390

100%

2.2.

Tratamentul de urgenţă al traumatismelor

dento-alveolare/dinte

150

100%

14.1**)

Rebazare proteză

**) Se acordă o dată pe an.

150

100%

6.

Tratamentul paradontitelor apicale -

prin incizie - cu anestezie

109

100%

7.

Tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu

cu anestezie

94

100%

10)*

Chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei

*) În situaţia în care se efectuează în

aceeaşi şedinţă în care a fost extras dintele

respectiv nu este decontat de casa de

asigurări de sănătate. 

86

100%

14**)

Reparaţie proteză

**) Se acordă o dată pe an.

78

100%

12.

Reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-

mandibulare

62

100%

4.

Pansament calmant/drenaj endodontic

39

100%

 

Sursa Foto: Arhiva TS

 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus