Vineri,
23.04.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Aproximativ 40 de sibieni au protestat în fața Primăriei. Rezumatul: lipsa de încredere în instituții

Aproximativ 40 de sibieni au protestat în fața Primăriei. Rezumatul: lipsa de încredere în instituții

În fața Primăriei s-au adunat aproximativ 40 de sibieni, în după-amiaza zilei de joi, ca urmare a anunțului referitor la noul regulament pentru taxa de salubrizare. Chiar dacă numărul participanților a fost mic, nemulțumirile exprimate au fost multe. Elementul comun al acestor nemulțumiri a fost lipsa de încredere în capacitatea instituțiilor publice de a gestiona corect și echitabil chestiunea deșeurilor.

”Am înțeles asta, că nu se mai poate stabili taxa în funcție de numărul de persoane. Dar a fost, totuși, o consultare publică, o dezbatere... Și din tot ce au transmis oamenii, nu au ținut cont de nimic. A ieșit, așa, o scumpire anapoda. Noul Regulament tot inechități generează. Eu sunt pensionară, locuiesc împreună cu soțul meu și ne-am permite să plătim și două abonamente «Practic», avem din ce plăti. Dar decât să dau banii la Primăriei, mai bine îmbrac un om al străzii. Am venit la acest protest pentru cei care nu pot plăti, pentru cei care nu pot participa”, povestește una dintre persoanele care, joi, de la ora 18:00, a venit în fața Primăriei Sibiu.

Protestul – anunțat pe grupul creat pe Facebook pe chestiunea taxei de salubrizare – a strâns mai mult persoane în vârstă. Dar și tinerii care au venit tot cu aceeași neîncredere în instituțiile publice. ”Comunicarea este dezastruoasă. Totul pleacă de la comunicare”, spune o mamă care a venit alături de cei doi copii. Pe două cutii de carton suprapuse a lipit mai multe foi tipărite cu diferite mesaje. ”Traducerea SMART în viziunea aleșilor locali din Sibiu: S – sictir, scârbă; M- miserupism, mârșav; A – (în) antiteză; R – ruinător, risipitor; T – tragic”, este unul din mesaje.

”De acord, trebuie să plătim acest serviciu, dar mă deranjează modul în care este implementat acest principiu, «Plătește pentru cât arunci». Adică mă pui să strâng acum câte zece kilograme de deșeuri și să mă plimb prin oraș să caut să le predau colectorilor. Bun, fac și asta, dar mama mea, care are 82 de ani? Se judecă în disprețul oamenilor. Înțeleg că sunt 50.000 cei care nu plătesc taxa de salubrizare. Dar e datoria mea să îi identific? Avem Primărie, avem Serviciu de Salubrizare cu doi directori, avem Poliție locală, avem ADI Eco... nimeni nu se poate ocupa de problema asta? Dacă nu sunt în stare, să se desființeze. Și apoi, prezinți aseară noul Regulament, iar mâine îl supui votului. Iar o bătaie de joc”, apreciază un alt participant.

În discuție a fost pusă și infrastructura amenajată pentru colectarea deșeurilor. ”De ce avem infrastructura aceasta? Pentru că Primăria investește o grămadă de bani, dar nu pune pe nimeni să verifice cum sunt investiți acești bani. Sunt firme care, nestingherite, sug pur și simplu banii publici. Iar pentru asta liberalii sunt de vină”. Pe subiectul modului în care se poziționează partidele în Consiliul local referitor la taxa de salubrizare au fost lansate mai multe mesaje. ”Vom ține minte la următoarele alegeri”.

Noul Regulament pentru instituirea și administrarea taxei de salubrizare va fi supus votului consilierilor locali în cadrul unei ședințe extraordinare convocată pentru ziua de vineri, 5 februarie, de la ora 13:00.

Citește și Noua variantă a taxei de salubrizare: abonamentele cresc și mai mult, la fel și costurile suplimentare. Au apărut și amenzile

Primele reacții din Consiliul local pe tema taxei de salubrizare: USR PLUS cere amânare, PSD anunță vot împotrivă

Vizualizari: 1412

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Marcian Radu

Acum 2 luni

Apropo... unde e gasca aia cu "Va vedem"? Actiunile "civice" inceteaza brusc cand "e de ai nostri"?
Raspunde

Canaris Canaris

Acum 2 luni

Ei erau......Ascunsi sub masti....In cogito sau incognito....Ca nu stiu cum se zice corect....
Raspunde

Un PSDist Mândru

Acum 2 luni

Aha, v ați prins și voi de schema? Cauta i prin niște birouri călduțe cu cafea și la o șuetă pe bani buni ca doar trebuiesc plătiți pentru asa ajutor electoral!
Raspunde

Kokos Kokos

Acum 2 luni

Da' tu ai fost in piata aseara? De ce astepti sa iasa altii pentru tine sa-ti rezolve problemele?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus