Miercuri,
22.09.2021
Innorat
Acum
7°C

FOTO/VIDEO Medicii sibieni învață gratuit să cânte la tobe, în Sala Thalia

FOTO/VIDEO Medicii sibieni învață gratuit să cânte la tobe, în Sala Thalia

De câteva zile, în sala de repetiții a Filarmonicii de Stat răsună acorduri stângace la tobe. Mai mulți medici sibieni și-au anunțat disponibilitatea de a merge câte o jumătate de oră la Sala Thalia să ia lecții de muzică gratuite de la Andrei Marcovici.

Am stabilit cu Andrei că ne vom întâlni să povestim despre ideea sa, cu un sfert de oră înainte de primul curs. Când am ajuns însă la Sala Thalia, deși am ajuns puțin mai devreme, cursul începuse deja. „A ajuns și el mai repede și bineînțeles că am trecut la treabă”, explică, vesel, artistul, rugându-mă să mai aștept câteva minute până vor lua o pauză. Cel de-al doilea învățăcel al său de când a început cursurile este un tânăr, Nicolas, care și-a dorit întotdeauna să învețe să cânte la tobe. Și deși ultimul an a fost îngrozitor de obositor, avea să-mi mărturisească ulterior că ar renunța și la câteva ore de somn, doar ca să vină aici. 

Andrei îi explică lui Nicolas cu răbdare exact ce trebuie să facă. Îl întreabă adeseori dacă își dorește să mai afle și altceva, dacă are vreun stil muzical în minte sau dacă vrea să aprofundeze rock-ul, iar tânărul rezident acceptă, determinat, orice sugestie și încearcă orice îl învață maestrul.

Artistul sibian le predă medicilor, de câteva zile, lecții gratuite, din dorința de a oferi ceva înapoi celor care deja de un an luptă împotriva pandemiei de coronavirus. Spune că ideea a venit deja de ceva vreme, dar a așteptat momentul oportun pentru a începe.

„Anul trecut stăteam mult de pomană, ca noi toți, mai puțin medicii. Încă atunci mă gândeam că atunci când ne vom mai liniști o să facem în așa fel încât să îi ajutăm cumva, poate chiar învățându-i să cânte la tobe, de ce nu. Iată că acum s-a ivit ocazia, pentru că rata infectărilor este în scădere”, explică acesta.

Spune despre cursanții săi că sunt entuziasmați de oportunitate și vin pregătiți să învețe și să uite de stresul zilnic. „Îi așteptăm pe medici, abia am început. Am avut de-abia primii doi medici, ieri și astăzi. Sunt foarte entuziasmați, pentru că e altceva pentru ei. Vin aici și interacționează cu muzicieni. Prima cursantă a fost o doamnă rezidentă. Ieșim și noi în același timp din cercul nostru de muzicieni și îi cunoaștem pe medici. Tânărul de astăzi chiar prinde repede. Tobele nu sunt așa ușor de folosit precum se crede, așa că sunt impresionat.”

Nicolas Ion, un tânăr medic rezident la ortopedie și traumatologie, în anul III, aștepta de mulți ani o astfel de șansă. Chiar are un set de tobe acasă, dar „s-a cam pus praful pe ele”.

„Am găsit un afiș dedicat medicilor. Ținând cont de faptul că încă de mic mi-au plăcut tobele, dar nu am avut ocazia să învăț să cânt, am zis să profit, să fur un pic de la maestru. E prima dată când vin și pot spune că îmi place mult. Eu am un set de tobe electronice acasă, numai că s-a cam pus praful pe ele. Mă străduiesc să învăț și aș vrea să trec un pic la un alt nivel, poate se leagă ceva de mine. L-am rugat pe maestru să mă învețe și puțin jazz, suntem totuși în Sibiu, orașul jazz-ului și cumva aș vrea să reușesc și eu să reproduc acordurile pe care adeseori le auzim pe străzile orașului”, povestește medicul.

Despre profesorul său de muzică, Nicolas are numai cuvinte de laudă și spune că își dorește să revină la cursuri cât mai curând.

„Andrei este foarte atent la fiecare ritm și are răbdare cu mine. Acum, la început, sunt mai stângaci. Aș vrea să vin cât de mult pot, să reușesc să cresc. Mă ajută foarte mult și să mă relaxez, mai ales în această perioadă dificilă. Mă deconectează. Sincer să fiu, îmi place într-atât încât aș putea renunța la o oră-două de somn, doar ca să pot veni să cânt la tobe.”

Cursurile sunt programate în fiecare zi de luni și miercuri, între orele 17 și 19. Durează câte o jumătate de oră și sunt gratuite. Medicii care doresc să se înscrie pot să facă acest lucru sunând la secretariatul Sălii Thalia.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Medic Gratuit

Acum 7 luni

Pai ei sunt numai cu gratuitatile obisnuiti: facultate de 6 ani gratuita, rezidentiat de min 3 ani, gratuit(pt care incaseaza salarii de 7000 ron net), salarii de 5000 euro net (si ei nu te primesc la cabinet fara test negativ covid)!!! Deci salarii gratuite... La munca, holeangarilor! V-ati obisnuit cu pomana! Nu mai merge cu pomana, nu mai merge cu intinsul mainii! Ati ajuns parazitii societatii romanesti! Respect mai degraba asistatii sociali, decat breasla voastra, nemernicilor!
Raspunde

Elena B

Acum 7 luni

Felicitări Andrei! Frumos proiect și o inițiativă de apreciat. Proiectul nu este doar pentru medici, ci pentru toți cei din linia întâi, deci și doamnele asistente, infirmiere, întregul personal medical și cel auxiliar, cei care au fost expuși direct la riscul infectării. Succes în continuare!
Raspunde

Toma Toma

Acum 7 luni

Daca vreti lectii gratuite de trombon,apelati cu incredere la cei din Primaria Sibiu;sunt adevarati artisti plini de imaginatie!Tromboanele lor au depasit de mult granitele judetului! PS-Poate se supara Neagu dar el e un mic copil;canta aceeasi placa(uzata!) de ani de zile!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus